Според нея няма опасност Държавната петролна компания да се превърне в партийна хранилка

Теменужка Петкова: Работата по стратегическите енергийни проекти не е спирала за нито един момент

2539 | 31 май 2020 | 11:45

"Не можем да кажем, че цените на държавните бензиностанции ще са по-ниски, но ще бъдат реални, защото конкуренцията ражда точно това – реални цени, които са в интерес на всички потребители", обясни министърът на енергетиката


Работата по стратегическите проекти в областта на енергетиката не е спирала за нито един момент. Това каза в интервю за БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Ние работим по няколко много важни стратегически проект в областта на природния газ: интерконекторът Гърция-България, разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България: от българо-турската до българо-сръбската граница, процедурата за търсене на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, припомни тя.

По думите ѝ България е успяла да запази и стратегическото си място на газовата карта на Европа.

"Не можем да кажем, че цените на държавните бензиностанции ще са по-ниски, но ще бъдат реални, защото конкуренцията ражда точно това – реални цени, които са в интерес на всички потребители", обясни министърът на енергетиката.

„Това, което можем да обещаем, е, че такова държавно дружество ще се държи абсолютно пазарно. Има икономическа логика цените да бъдат пазарни. Тогава, когато пазарът дава сигнал, че има условия за по-ниска цена, това да се случи максимално бързо – това е целта. Смисълът е да има конкуренция, да има още един участник на пазара. Когато има повече участници на пазара, то и условията ще бъдат много по-добри и оптимални“, допълни тя.

По думите ѝ няма опасност Държавната петролна компания да се превърне в партийна хранилка, с която да бъдат облагодетелствани близки до властта хора. Петкова допълни, че единствената цел е да се създадат максимално добри условия за българските граждани и бизнес, а влизането на държавата на пазара на горива е добра възможност това да се случи.

 

Източник: Агенция "Фокус"

 


ОЗК

От категорията

ТЕЦ „Бобов дол“ отрича за замърсяване на въздуха край централата

-1530875443.jpg

Изпълнителният директор на ТЕЦ-а Любомир Спасов заяви: „Значи, ако е имало ...

5 март 2021 | 11:56

НАП пуска попълнени данъчни декларации за физически лица на 16 март

-1483429165.jpg

За първи път ще бъдат включени още данни за получени суми от наложени платежи и ...

5 март 2021 | 17:39

Официално: Ясна е точната дата на въвеждане на еврото у нас

-1470562939.jpg

Датата е посочена в проект за постановление на МС, уреждащо дейността на ...

5 март 2021 | 12:53

Ще се обновява платното

АПИ: Започва ремонт на 1,9 км от път I-9 Варна - Евксиноград

-1607726375.jpg

Пътуващите към курортите „Св. Св. Константин и Елена“ и „Златни пясъци“ могат ...

5 март 2021 | 16:40