Той е включен 70-те топприоритета на ЕС в областта на енергетиката, отбеляза тя

Теменужка Петкова: Цялото финансиране по проекта за газовата връзка Гърция - България е факт

1444 | 30 юни 2020 | 16:31

Това е проектът, който ще даде възможност на България за реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ, изтъкна министърът на енергетиката


Цялото финансиране по проекта за междусистемна газова връзка Гърция - България е факт и са налице всички предпоставки за успешната реализация на проекта. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на представянето в Комисията по енергетика на законопроекта за ратифициране на Междуправителственото споразумение между Република България и Република Гърция относно междусистемна газова връзка Гърция - България (Проект IGB), подписано в София на 10 октомври 2019 г., предаде Агениця "Фокус".

"Интерконекторът Гърция - България е един от изключително важните стратегически проекти за България в областта на енергетиката. Това е проектът, който ще даде възможност на България за реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ. Той ще осигури възможност не само България, но и целият регион да диверсифицира своите източници на доставка на природен газ, като ще доставяме природен газ от Каспийския регион. Този проект на практика ще бъде връзката с Южния газов коридор", каза още Петкова.

Според нея проектът е изключително важен и приоритетен не само за нас. "Той е включен 70-те топприоритета на ЕС в областта на енергетиката. Това не е случайно", допълни още министърът.

"По отношение на този проект неговата реализация се осъществява от съвместна компания, в която акционери са Българският енергиен холдинг с 50 % от капитала и компанията "Посейдон" също с 50 % от капитала. В нея участници са гръцката компания "Депа", съответно с 50 % и с 50 % италианската компания "Едисон"", коментира още Петкова.

Тя изтъкна, че изключително важна част от реализацията на проекта е осигуряването на финансиране. "Към настоящия момент цялото финансиране за проекта, което е в размер на 220 млн. евро е осигурено и в това число българското правителство предостави държавна гаранция в размер на 110 млн. евро. Тя ни позволи да получим едно изключително добро финансиране от страна на Европейската инвестиционна банка. Ползваме и 39 млн. евро по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", така че цялото финансиране за този проект е факт и са налице всички предпоставки за успешната реализация на проекта", заяви още Теменужка Петкова.

 

Амбицията ни е да се опитаме да реализираме предсрочно междусистемната газова връзка Гърция – България, каза министърът на енергетиката.

„Съгласно сключеният договор след проведена обществена поръчка срокът за пускането в експлоатация на проекта е април 2021 г. Нашата амбиция е докрая на тази година да бъде изградена линейната част по отношение на този проект, така че да можем да се опитаме и предсрочно да реализираме проекта.

 

Проектът се изпълнява от две гръцки компании, както по отношение на строителството, така и по отношение на производство и доставка на тръби. Знаете, че във връзка с пандемията от COVID-19 се наложиха определени реорганизации в работата на компаниите, но смятам, че с общи усилия ще бъдат положени всички усилия да може да бъде проектът реализиран в рамките на срока“, каза още Теменужка Петкова.

Комисията по енергетика ратифицира споразумението между България и Гърция за междусистемна газова връзка между двете страни.

 

Междуправителственото споразумение е подписано в София на 10 октомври 2019 г.

„За“ ратификацията гласуваха единодушно 15 членове на ресорната комисия, която е водеща по законопроекта. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.


От категорията

БНБ удължи сроковете в мораториума върху плащанията

-1566501422.jpg

Удължаването на срока на действие на реда за отсрочване на задължения се отнася ...

14 юли 2020 | 17:43

Официално! България вече е в чакалнята на еврозоната

-1420625800.jpg

Предварителният етап за приемането на еврото като национална валута продължава ...

10 юли 2020 | 19:31

"Топлофикация София" започна да възстановява суми от намалената цена на топлинната енергия

-1496744942.jpg

В сметките на всички потребители за м. юни 2020 г., независимо дали са на ...

15 юли 2020 | 17:00

САЩ спират газовите проекти у нас

-1571659880.png

Още тази нощ се планира Вашингтон да наложи санкции на всички компании, които ...

15 юли 2020 | 15:57