Тенекеджиева и Хампарцумян откриха изложбата на Радослав Нинов-Руди

В УниКредит Студио

Тенекеджиева и Хампарцумян откриха изложбата на Радослав Нинов-Руди

6500 | 5 апр. 2018 | 19:48

“Линии до Опашки“ включва живопис, скулптурни предмети и артистична книга

Тенекеджиева и Хампарцумян откриха изложбата на Радослав Нинов-Руди-1522947054.jpgТенекеджиева и Хампарцумян откриха изложбата на Радослав Нинов-Руди-1522947030.jpgТенекеджиева и Хампарцумян откриха изложбата на Радослав Нинов-Руди-1522947013.jpg

 Младият художник Радослав Нинов откри своя впечатляваща изложба „Линии до Опашки“ в обновеното пространство на УниКредит студио, което се изпълни с галеристи, колекционери, меценати, колеги и приятели, дошли да подкрепят талантливия артист.

 

През миналата година Руди стана носител на престижното специално отличие на Фондация „Стоян Камбарев“ за полет в изкуството, коeто включваше реализацията на самостоятелна изложба и издаването на луксозен двуезичен каталог. И ето, че това вече е факт.

 

Експозицията показва на почитателите на съвременното изкуство най-новите и мащабни картини сътворени до момента от Радослав Нинов. Заедно с живописта, авторът експонира и група от 35 разноцветни малки скулптури, които всъщност представляват една творба, значим елемент в творческия процес на  Руди.

 

Младият талант представи и „артистична книга“, специално създадена за изложбата, в която се виждат и първите му стъпки в играта между печатния формат и текст.

 

„Много се радвам, че Руди открива изложбата си „Линии до Опашки“ именно в УниКредит Студио. Авторът е изгряваща звезда в арт средите и определено има какво да покаже. Надяваме се обновеното ни арт студио да приобщи все повече хора към културната общност у нас.“, коментира Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк. 

 

Деси Тенекеджиева се върна специално от Лондон, където живее от няколко години, за да присъства на откриването на изложбата, в качеството си не само на артист, но преди всичко на председател на Фондация „Стоян Камбарев”- фондацията, която сбъдва мечти.

 

Прекрасно е, че съм в обновеното УниКредит студио за втори път и то за толкова кратък период. След „Космос“ на Нора Ампова (през февруари младият артист Нора Ампова представи вълнуващата изложба „Космос“), сега сме във вселената на Радослав Нинов, който е истинско открие за съвременното българско изкуство. Руди е прекрасно момче и артист, докоснат от Бога.

 

Едва на 25 години, а вече с ярко разпознаваем стил. С голямо удоволствие ще продължим да работим с него и да го подкрепяме. Сърдечно благодаря на УниКредит Булбанк за дългогодишното ни партньорство. Експозицията „Линии до Опашки“ е забележителна и е шестата поредна изложба на наш млад автор, която реализираме с подкрепата на банката.“

 

„Благодаря на екипа на УниКредит студио и на Фондация „Стоян Камбарев“ за подкрепата. Смятам, че сътрудничеството между банката и фондацията показват, че бизнеса и културата могат да работят заедно и резултатите от това да са наистина добри.“, коментира авторът Радослав Нинов.

 

Той сподели, че изложбата „Линии до Опашки“ е вдъхновена от съветския режисьор и кинотеоретик Сергей Айзенщайн и младите творби на Уолт Дисни. От експозицията става ясно, че абстракцията и дълбоката перспектива са неизменни спътници в стила на Руди. Острият замах на четката и лекотата на контура, широкоъгълният обхват, наслояването на четката и разбира се, розовият цвят са отличителни белези на неговата нетипична живопис.

 

Изложбата „Линии до Опашки“, може да бъде разгледана всеки делничен ден до        21 април от 10 до 19 часа и в събота от 11 до 17 часа в УниКредит Студио  (пл. Света Неделя 7, в ляво от входа на централния филиал).

 

Повече за автора

Радослав Нинов-Руди е на 25 години. Завършил e „Изящни Изкуства“ в престижния университет „Голдсмитс“/Goldsmiths в Лондон, Великобритания.

 

Тази есен ще продължи образованието си в училището по изкуства „Щедел“/Städelschule във Франкфурт, Германия. Живописта на Радослав Нинов обитава пространства, които са някъде между пълна абстракция и категорична фигуративност. В картините му се намират ехото и силуети на маси от неопределен вид, които сякаш неволно насочват нашата памет към обекти и фигури, форми и пейзажи, с които като че ли вече сме се срещали.

 

Точно тези срещи и отпечатъци в паметта, авторът ни предоставя под формата на сегментирана археология, в която интерпретацията не е важна, а по-важното е нашето локализиране в определен период от време, пространство или история с отворен край.

 

Живописта на Нинов насочва към една лекота и безгрижност, която може да се проследи в ранните комикси от началото на XX-ти век, предимно в САЩ и Великобритания, от които Радослав често намира своите вдъхновения. Тази лекота на контура и замаха вдъхва една постоянна вибрация на цветовете, пластовете, линиите, както и на наименованията на самите творби.

 

Предишните му изложби включват: „БЛИЗКИ СРЕЩИ“, Институт за Съвременно Изкуство, София (2017); „What do you represent now“, Plan 5, Стокхолм (2017); „МЕКО ДА“, Галерия „Ракурси“, София (2017); „Нагоре от Реката“, Център за Съвременно Изкуство - Баня Старинна, Пловдив, (2017); „Арт Старт: Млади Художници които да следим през 2017“, „Гьоте“ Институт, София (2017). Радослав Нинов- Руди, е носител на наградите за живопис „Едмонд Демирджиян“ за 2016г и „Невил Бърстън“ за 2015г.

 

Повече информация за автора може да откриете на официалната му уеб-страница: www.radoslavninov.com

 


От категорията

И Христо Мутафчиев стана на петдесет, и той написа книга

„Христо Мутафчиев: Черно на бяло“ -1553590169.jpg

В откровен разговор актьорът споделя своите размишления за смисъла на ...

26 март 2019 | 10:49

Румен Радев: Ян Еглерт е посланик на българската култура и верен приятел на България

Снимка: Прессекретариат на президента-1553365567.jpg

По-рано Отец Ередия от "Осъдени души" получи почетното звание Doctor ...

23 март 2019 | 20:24

Отец Ередия от "Осъдени души": Единствената ми филмова награда е от България

Сн. канал 3-1553269999.jpg

"Българският народ не те е забравил. Българският народ те помни", ...

22 март 2019 | 17:52

Вихрони Попнеделев събира София в Нирвана

Вихрони Попнеделев със собственика на Нирвана Ники Младжов-1553192407.jpg

Художникът е един от основоположниците на групата за авангардно изкуство ...

21 март 2019 | 20:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.