Йордан Камджалов, Деси Тенекеджиева, Освалдо де Сантис, Ива Иванова

Още трима нови членове в престижното международно жури, което ще определи тримата финалисти

Тенекеджиева покани Освалдо де Сантис от Twenty Century Fox да оглави журито на Награда за кино 355

4982 | 23 февр. 2020 | 13:50

Победителят ще спечели статуетка и 10 000 лв.

Йордан Камджалов, Деси Тенекеджиева, Освалдо де Сантис, Ива Иванова-1582458737.jpgБен Чарлз-1582458959.jpgФиналистите от миналото издание Надя Тодорова, Стефани Райчева Йордан Михайловски-1582458932.jpgДон Майкъл Пол-1582458891.jpgПроф. Станислав Семерджиев-1582458858.jpgФилип Рот, Марк Съмърс, Иван Тонев-1582458826.jpgТом Витале-1582458796.jpgВалерия Стойкова-1582458770.jpg

 Кандидатстването за НАГРАДА ЗА КИНО 355 -  кино предизвикателството на Фондация „Стоян Камбарев“ вече приключи.

 

Тази година към професионалното 9-членно международножури от Холивуд, Англия, Италия и България, се присъединяват още трима нови членове.

 

“За младите български филмейкъри е истинска привилегия и чест, че легендарният Освалдо Де Сантис оглавява интернационалното ни жури. Цели 33 години той е Президент на Twenty Century Fox, Италия. Бил е и генерален директор на TV SKY, а от тази година е Главен консултант на Paramaunt Pictures в Италия.

 

В своята впечатляваща кариера е работил върху филми като Титаник, Аватар, Междузвездни Войни, Ледена епоха и много други шедьоври, написали световната кино история. Освалдо Де Сантис бе официален гост на Юбилейната ни Церемония през миналата година и още тогава прояви интерес към това вълнуващо кино предизвикателство.

 

За нас, независимото експертно мнение на 12 членното жури, което ще работи от всички точки на света е много важно. Всеки ще оценява самостоятелно онлайн и ще гласува в специална платформа, която автоматично ще сумира точките, които даваме на филмите. Така може да бъдем сигурни, че тримата финалисти ще са най-достойни сред кандидатите за НАГРАДА ЗА КИНО 355," сподели актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева, вдъхновител и Председател на Фондация “Стоян Камбарев”.

 

Вторият нов член на журито е Бен Чарлз Едуардс, който е един от най- известните и успешно млади британски кинорежисьори и сценаристи. Дебютният му филм „Изгорете Темза“ (2016) оглави класациите на iTunes за „Най-продавани“ и „Достойни за признание“ филми, още в първата си седмица.

 

Филмът има номинация на Британския Филмов Институт за „Британско откритие“ и номинация за „Значимо Постижения“ на Британските награди за Независими Филми. Вторият филм на Бен Чарлз е психологическият трилър „Прибери се“ и се очаква да излезе през тази година, а в момента Бен вече работи и по третия си филм.

 

Най-младият член на журито е талантливият кинорежисьор Стефани Райчева. Тя е заснела четири авторски късометражни филма. С „Пеперуди“ и „Моята истина“ печели много награди и впечатляващите над 60 номинации на международни фестивали. Стефани е и финалист на първата Награда за Кино 355,  както и от скоро мениджър на проектите на Фондация „Стоян Камбарев“

 

Забележителното 12-членно международно жури, което ще селектира финалистите е съставено от  известни продуценти, сценаристи и режисьори. Всеки един, освен член на журито е и партньор на Фондация “Стоян Камбарев”, чрез компанията, която представлява.

 

Един от първите иноватори, използващи компютърни платформи за дигитални спец. ефекти в киното  е Фил Рот, който дава идея за НАГРАДАТА ЗА КИНО 355. С партньора си Джеф Бийч (също част от журито)създаватUFO Film and TV Studios и продуцират над 100 игрални и ТВ филма, за Universal, Warner Brothers, Sony, Paramount, Columbia-Tri-Star.

 

Операторът  и продуцент Иван Тонев, член на УС на Фондацията, чрез  компанията си Ars Digital Studio, през годините е предоставял безвъзмезднo постпродукционни услуги на младите кинаджии, като това сътрудничество продължава и до днес.

 

Том Витале, е сред най- успешните световни дистрибутури и продуценти на филми, вицепрезидент на SyFy и Universal Network Television в продължение на много години, също е част от елитната компания.

 

Хитовият холивудски режисьор и сценарист Дон Майкъл Пол, работил за MGM, през последните 11 години е един от най- плодотворните режисьори за 1440 UNIVERSAL. Той също ще селектира младите кинорежисьори.

 

Един от най-утвърдените международни кастинг директори британецът Марк Самърс представлява някои от водещите хореографи, актьори и танцьори в света. През 2010 г. Самърс става Почетен член на LIPA, представен лично от сър Пол МакКартни.

 

Членове на журито ще бъдат още 3-ма български известни продуценти:  уважаваният сценарист проф. д-р. Станислав Семерджиев – единственият законно избран ректор с четири мандата не само в НАТФИЗ, но и в цяла България. Той е и изпълнителен директор на Aсоциация на Световните Филмови Университети (CILECT).

 

Валерия Стойкова  от Matchpoint Production е продуцирала над 30 игрални филма, преди да се насочи към рекламния бизнес, в който е сред водещите в пазара и Деси Тенекеджиева-  продуцент, осъществил повече от 90 проекта за международния и български пазар в областта на киното, телевизията, реклaмата и музиката чрез компаниите си NOVA Film и MOON FOX (базирана в Лондон).

 

Фондация „Стоян Камбарев“ ще подкрепи финалистите, като им осигури 2 снимачни дни на територията на UFO Film and Television Studio, с възможност за ползване на всички декори, осветление, реквизит, гардероб и дори снимачна техника, ако се налага.

 

Интересното е, че крайният избор на победителя ще е в ръцете само на публиката, която ще гледа филмите на живо и ще гласува по време на годишната Церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ – 11-тата Награда за Полет в Изкуството и 2-рата НАГРАДА ЗА КИНО 355. Престижното и дългоочаквано събитие ще се проведе на 13-ти април 2020г. в Централния Военен клуб, София.

 

Носителят на Награда за кино 355 ще получи специалната статуетка и  10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондация „Стоян Камбарев“ и нейните партньори.

 

Миналата година статуетката грабна младият Йордан Михайловски, който вече работи над новия си филм, продуциран, благодарение на тази Награда. Финалисти бяха Стефани Райчева и Надя Тодорова. Фондацията ще подкрепи частично и техните бъдещи ленти.

 

Повече за наградата и конкурса вижте тукhttp://kambarev.com/bg/355Номинираните от миналото издание на наградите за кино

Победителят ще спечели статуетка и 10 000 лв.

От категорията

Народният театър връчва награда на името на Иван Вазов по случай 170 години от рождението му

Народният театър връчва награда на името на Иван Вазов по случай 170 години от рождението му-1594129096.jpg

Публиката ще види документалния филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора ...

7 юли 2020 | 16:37

Крис Захариев е носител на Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020
(Галерия)

Наградата за Полет в изкуството  „Стоян Камбарев” 2020-1593976497.jpg

Кметът Йорданка Фандъкова връчи на младия режисьор култовата статуетка, а Ваня ...

5 юли 2020 | 22:02

Конкурс за млади пера: Бодлите на таралежите са по-силни от вируса!
(Галерия)

Конкурс "Бодлите на таралежите"-1594380657.png

Творбите могат да бъдат есе или разказ. Крайният срок за приемането им е 15 ...

10 юли 2020 | 14:29

Столичната библиотека отбелязва 170 години от рождението на Иван Вазов
(Галерия)

Снимка: Георги Димитров-1594213769.jpg

Акценти в изложбата са „Стихотворения за малки деца" от 1883 г., написани ...

8 юли 2020 | 16:09