Снимка Личен архив

За два месеца едно социално същество не може да се превърне в изолирано, твърди той

Тео Буковски: От стрес от пандемията ще пострадат много повече хора

1339 | 12 май 2020 | 10:22

Ще "опитомим" и коронавируса, подобно на други заболявания от миналото, категоричен е лекарят - писател


„Ако някой ми беше казал миналата година или дори януари тази година, че това може да ни се случи, нямаше да повярвам, въпреки че се занимавам с писане на фантастика, на фентъзи, освен криминалната литература. /…/ През февруари и началото на март ми се струваше, че наистина живеем във фантастичен свят, сякаш излязъл от романите на Артър Кларк, дори на Стивън Кинг, който е написал и нещо подобно на това, с което живеем в сблъсък.“

Това разказва в предаването "Графити по въздуха" по БНР Тео Буковски (д-р Анастас Иванов).


Първоначалният страх е преминал в паника, а след това нещата са се понаредили, така ги вижда Тео Буковски, според когото вече имаме план за бъдещето или „план как да мечтаем оттук нататък". Това, което този вирус ни отне, е, че не можехме да плануваме и да имаме мечти, допълва той.

Най-тежките емоционални и психически проблеми според Буковски са дошли именно от неизвестността дали утре ще можем да отидем в парка, да излезем от града, да видим близките си. „Не толкова от самата ярост на вируса, особено в нашата страна.“

Страхът от неизвестното е един от най-лошите и най-изяждащите страхове, допълва лекарят писател. „От това, което не можеш да видиш, не можеш да докоснеш, от това, което дори не можеш да очакваш – като размер, като вид, като форма. Страхът ще остане и след този месец, и след тази година“, казва Тео Буковски и прогнозира, че ще преодолеем страха от коронавируса, както сме опитомили и други, много по-опасни в миналото заболявания.

Тео Буковски смята, че от увредената психика и създадения стрес по време на пандемията от Covid-19 ще пострадат много повече хора от спасените по време на глобалната изолация.

„Може би ние не овладяхме точно тази емоционална, психическа страна на поднасянето на информацията за този вирус, за това заболяване, за мерките, които трябва помежду си ние да спазваме. Това беше слабото звено в тази епидемия. Иначе като медицински показатели ние в момента се справяме много добре“, смята Буковски.

„Още Аристотел е казал, че човекът е социално същество и аз не мога да си представя, че за два месеца може от едно социално същество човекът да се превърне в изолирано същество. Това беше лайтмотивът на тези два месеца – останете вкъщи, бъдете изолирани.“

За трудовия си стаж като лекар д-р Анастас Иванов е преживял вече над 20 грипни епидемии. Спомня си как по времето на т.нар. свински грип през кабинета му на ден преминавали по стотина души – от деца до възрастни. „В началото на март това най-много ме притесняваше, да не се повтори. Но някак си тази епидемия, поне при мен, в моя кабинет не протече по този начин“, споделя Тео Буковски.


От категорията

Opera Vision ще излъчи онлайн „Борис Годунов“ на Софийската опера
(Видео)

Мартин Цонев в ролята на Борис Годунов
Снимки - Софийска опера и балет-1590731834.jpg

Постановката е посветена на 100 години от рождението на знаменития ни бас Борис ...

29 май 2020 | 08:56

Доц. Георги Лозанов: Някои публични фигури използваха шанса си за „епидемологичен пиар“
(Видео)

Доц. Георги Лозанов-1590265947.jpg

Въпреки историческите позовавания на велики творци, проектирани от меценати с ...

28 май 2020 | 16:24

Той си отиде на 84 години

Почина световноизвестният български художник и артист Христо Явашев - Кристо
(Видео)

-1485413575.jpg

Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария ...

31 май 2020 | 23:35

Веселин Маринов: Коронавирусът ме върна години назад
(Видео)

Кадър БНТ-1590844344.png

Хората са лишени от духовността, смята музикантът. Обичайно той прави 70 ...

30 май 2020 | 15:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.