Теодора Халачева

Най-младата депутатка в 44-ото Народно събрание е пловдивчнка от "БСП за България"

Теодора Халачева: Клишето, че БСП е застаряваща партия не работи! В групата 22-ма сме до 40 години

16817 | 3 апр. 2017 | 16:43

Като общински съветник в Пловдив работих в комисиите „Култура и туризъм” и „Младежки дейности и спорт”. Бих искала да работя в тези две направления и в парламента, казва младата социалистка


- Очаквахте ли да влезете в Парламента, г-жо Халачева?
- За мен това е огромна чест, но и огромна отговорност. В началото на кампанията стартирах с много положителна емоция, с много очаквания. Но, разбира се, никога не съм си мислела, че на толкова млада възраст ще успея да достигна тези постове. Това е огромен приз и оценка за моята лична работа и на моя екип и плод на една активна кампания сред пловдивчани.
 
- Всъщност, как да се обръщаме към Вас – госпожо или госпожице?
- За момента съм госпожица.
 
- От кога членувате в БСП?
- В БСП членувам от 2010 г.

- Членството в БСП семейна традиция ли е за Вас?
 - Не. В моето семейство никога не сме говорели за политика, никога не сме обсъждали конкретна партия или симпатии към нея. БСП ме впечатли с грижата си към обикновения човек, с акции, които бяха насочени именно към развитие на младите хора.

 

- Имаше ли нещо конкретно, което Ви насочи точно към БСП?
- Да, хората в партията.
 
- А някой по-конкретно?
- Да, г-жа Живка Изворлиева. Тя беше председател на една от партийните структури. Тя е преподавател по история. С нея дълго говорехме за историята, за бъдещето на България.

- Седем години е солиден партиен стаж. С какво се занимавахте в партията? Разкажете нещо за себе си, какво сте завършили.
- По образование съм политолог. През 2010 година записах политология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. През 2014-та завърших с пълно отличие, бях една от отличниците на випуска във Факултет по икономически и социални науки. Още в началото, когато се записах в университета, започнах да стажувам и в партийната централа на БСП в Пловдив. От тогава до момента работя с партийните структури и с младежката организация. Преминах пред доста партийни постове. Бях общински съветник в Пловдив.


- Какви партийни постове сте заемала?
- Вече втори мандат съм председател на младежкото обединение в града. Това е активна структура, която присъства успешно в живота на градската партийна организация в Пловдив с много социални инициативи. Искаме да откроим младежката организация, освен като част от партийната дейност и като една организация, отворена към младите хора, която работи в тяхна полза – с информационни кампании, с много образователни кампании. Младежкото обединение в БСП има традиционни мероприятия, които обогатяват младите хора в нашия град.
 
- Какви са те?
- Имаме традиционна инициатива „Образована младеж”. Това е кампания, която вече 7-ма поредна година провеждаме. Тя осигурява безвъзмездно обучение на млади хора – дванадесетокласници, зрелостници за безплатна подготовка за матурата по български език и литература. През 2010 година започнахме с двадесет студенти. Аз до ден-днешен поддържам връзка именно с тези първи двадесет студенти. В началото „курсистите“ ни бяха от Техникума по храните в Пловдив, от професионалните гимназии. Вече минаха десетки през курса. Вече имаме и от елитните пловдивски училища – от английската, руската, френската гимназия. Всеки випуск завършва с успех около 5,20, което за нас е огромен успех и ни мотивира да продължаваме.
 
- Как се представяте като народен представител?
- Не искам да ме възприемат като типичния политик в костюм. Искам да помагам на младите хора, както съм го правила до момента. Бих искала хората да оценяват моята работа и инициативите, зад които стоя, а не начина, по който изглеждам. Това за мен е много важно. Бих искала хората да разберат, че имам седем години активна работа, работила съм по много проекти, образователни програми, стажантски програми.
 
- Какви са тези програми?
- По време на кампанията мой основен приоритет беше освен образованието, което получаваме, да има и стажантски програми в реална среда. Защо го казвам? Имам много приятели, които са с две висши образования, но поради липсата на стаж не могат да намерят работа две-три-пет години. Принудени са да напуснат България. За да задържим младите хора тук, трябва да създадем условия те да се реализират професионално. Това е един от начините. Аз имам опит до момента. В Пловдив създадох стажантска програма, която е интелигентно сътрудничество между централата на БСП в Пловдив и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Тя е факт от месец май 2016 г. Стажантската програма дава възможност на студенти политолози, там аз съм лично ангажирана, предвид факта, че съм политолог, да идват в политическата централа да наблюдават отблизо политическия процес и да разбират какви са възможностите пред младите хора за реализация в тази сфера, сферата на политиката. От 2016 година, откакто сме стартирали до момента са преминали двадесет човека, от тях вече двама работят по специалността си като политически сътрудници. Това е моята лична мотивация, защото в моя курс бяхме двадесет колеги политолози, а от тях, за жалост, само аз работя по специалността си. Затова тази стажантска програма е толкова важна за мен.
Като общински съветник предложих да се изгради площадка за стрийт фитнес в район, в който нямаше такава до момента. Сега има, тя е факт и младите хора могат да се възползват безплатно и близо до домовете си да спортуват. Друго мое предложение, което беше одобрено, е отпускане на парична сума, с която да се реконструира оградата на училище „Христо Г. Данов”. Това е общинско училище в Пловдив, там учат 400 деца. Оградата бе масивна и пред падане, което застрашаваше здравето не само на децата, но и на персонала в училището и на минаващите пловдивчани. С гражданска инициатива с подписка събрахме към 250 подписа в полза на искането и община Пловдив отпусна парите.
 
- Вече ориентирахте ли се колко са младите социалисти в парламентарната група на БСП?
-  Да. В кампанията участваха 70 кандидат-депутати. До 40 години са 22-ма народни представители. Това разбива стереотипи. БСП вече не е застаряващата партия от клишето, наложено в обществото.


- Проф. Иво Христов бил ли е Ваш преподавател?
- Не. Но аз с удоволствие слушах всяка негова реч по време на кампанията. Ходех на всяка една от срещите му. Той е човек, от когото има много какво да се научи и неслучайно увлича младите хора.

 

- В коя парламентарна комисия искате да работите?
- Като общински съветник в Пловдив работих в комисиите „Култура и туризъм” и „Младежки дейности и спорт”. Бих искала да работя в тези две направления, защото мисля, че няма по-добър защитник на интересите на младите хора от човек на тяхната възраст.


- Вярно ли е, че сте Мис Пловдив?
- Не, не е вярно. Участвах в конкурс за красота със свои приятелки за забавление. Получих приз, макар че не станах Мис Пловдив, но това беше положителен спомен.
 


От категорията

Президентът няма правни основания да не подпише указа за избрания шеф на ВАС

Проф. Мария Славова-1506149401.jpg

На практика ВАС е обезглавен и то когато в парламента влиза Закон за изменение ...

23 септ. 2017 | 10:18

Проф. Андрей Пантев: Най-пагубните решения България е взимала, когато е била независима (видео)

Снимка "Канал 3"-1506183698.jpg

В момента най-големият престиж за един политик е да каже, че е подкрепян от ...

23 септ. 2017 | 19:16

Проф. Иван Ангелов: В Европа, но никога срещу Русия

-1467022140.jpg

Никоя велика държава не е помогнала на България толкова, колкото е направила ...

26 септ. 2017 | 11:39

Фарид Закария: Тръмп се умори да бъде световен лидер

Снимка БГНЕС-1506415787.jpg

В речта си пред ООН президентът първо твърди, че Америка не иска да налага своя ...

26 септ. 2017 | 11:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Елисавета Мартинска


7 апр. 2017 | 22:33Момиче , не е до трудовия ти стаж при комунистите , А ДО СБЪРКАНАТА ТИ ГЛАВА .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


5 апр. 2017 | 17:057 г. били "солиден партиен стаж" ?! биби Комунисто от Банкя има 2 пъти повече в БКП и тези години все още са повече от стажа му в герб. Неслучайно казват, че герб е преродената БКП. При БКП на власт много се строеше и хората вземаха ниски заплати и пенсии. При герб е същото.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.