Теодора Халачева

Най-младата депутатка в 44-ото Народно събрание е пловдивчнка от "БСП за България"

Теодора Халачева: Клишето, че БСП е застаряваща партия не работи! В групата 22-ма сме до 40 години

17402 | 3 апр. 2017 | 16:43

Като общински съветник в Пловдив работих в комисиите „Култура и туризъм” и „Младежки дейности и спорт”. Бих искала да работя в тези две направления и в парламента, казва младата социалистка


- Очаквахте ли да влезете в Парламента, г-жо Халачева?
- За мен това е огромна чест, но и огромна отговорност. В началото на кампанията стартирах с много положителна емоция, с много очаквания. Но, разбира се, никога не съм си мислела, че на толкова млада възраст ще успея да достигна тези постове. Това е огромен приз и оценка за моята лична работа и на моя екип и плод на една активна кампания сред пловдивчани.
 
- Всъщност, как да се обръщаме към Вас – госпожо или госпожице?
- За момента съм госпожица.
 
- От кога членувате в БСП?
- В БСП членувам от 2010 г.

- Членството в БСП семейна традиция ли е за Вас?
 - Не. В моето семейство никога не сме говорели за политика, никога не сме обсъждали конкретна партия или симпатии към нея. БСП ме впечатли с грижата си към обикновения човек, с акции, които бяха насочени именно към развитие на младите хора.

 

- Имаше ли нещо конкретно, което Ви насочи точно към БСП?
- Да, хората в партията.
 
- А някой по-конкретно?
- Да, г-жа Живка Изворлиева. Тя беше председател на една от партийните структури. Тя е преподавател по история. С нея дълго говорехме за историята, за бъдещето на България.

- Седем години е солиден партиен стаж. С какво се занимавахте в партията? Разкажете нещо за себе си, какво сте завършили.
- По образование съм политолог. През 2010 година записах политология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. През 2014-та завърших с пълно отличие, бях една от отличниците на випуска във Факултет по икономически и социални науки. Още в началото, когато се записах в университета, започнах да стажувам и в партийната централа на БСП в Пловдив. От тогава до момента работя с партийните структури и с младежката организация. Преминах пред доста партийни постове. Бях общински съветник в Пловдив.


- Какви партийни постове сте заемала?
- Вече втори мандат съм председател на младежкото обединение в града. Това е активна структура, която присъства успешно в живота на градската партийна организация в Пловдив с много социални инициативи. Искаме да откроим младежката организация, освен като част от партийната дейност и като една организация, отворена към младите хора, която работи в тяхна полза – с информационни кампании, с много образователни кампании. Младежкото обединение в БСП има традиционни мероприятия, които обогатяват младите хора в нашия град.
 
- Какви са те?
- Имаме традиционна инициатива „Образована младеж”. Това е кампания, която вече 7-ма поредна година провеждаме. Тя осигурява безвъзмездно обучение на млади хора – дванадесетокласници, зрелостници за безплатна подготовка за матурата по български език и литература. През 2010 година започнахме с двадесет студенти. Аз до ден-днешен поддържам връзка именно с тези първи двадесет студенти. В началото „курсистите“ ни бяха от Техникума по храните в Пловдив, от професионалните гимназии. Вече минаха десетки през курса. Вече имаме и от елитните пловдивски училища – от английската, руската, френската гимназия. Всеки випуск завършва с успех около 5,20, което за нас е огромен успех и ни мотивира да продължаваме.
 
- Как се представяте като народен представител?
- Не искам да ме възприемат като типичния политик в костюм. Искам да помагам на младите хора, както съм го правила до момента. Бих искала хората да оценяват моята работа и инициативите, зад които стоя, а не начина, по който изглеждам. Това за мен е много важно. Бих искала хората да разберат, че имам седем години активна работа, работила съм по много проекти, образователни програми, стажантски програми.
 
- Какви са тези програми?
- По време на кампанията мой основен приоритет беше освен образованието, което получаваме, да има и стажантски програми в реална среда. Защо го казвам? Имам много приятели, които са с две висши образования, но поради липсата на стаж не могат да намерят работа две-три-пет години. Принудени са да напуснат България. За да задържим младите хора тук, трябва да създадем условия те да се реализират професионално. Това е един от начините. Аз имам опит до момента. В Пловдив създадох стажантска програма, която е интелигентно сътрудничество между централата на БСП в Пловдив и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Тя е факт от месец май 2016 г. Стажантската програма дава възможност на студенти политолози, там аз съм лично ангажирана, предвид факта, че съм политолог, да идват в политическата централа да наблюдават отблизо политическия процес и да разбират какви са възможностите пред младите хора за реализация в тази сфера, сферата на политиката. От 2016 година, откакто сме стартирали до момента са преминали двадесет човека, от тях вече двама работят по специалността си като политически сътрудници. Това е моята лична мотивация, защото в моя курс бяхме двадесет колеги политолози, а от тях, за жалост, само аз работя по специалността си. Затова тази стажантска програма е толкова важна за мен.
Като общински съветник предложих да се изгради площадка за стрийт фитнес в район, в който нямаше такава до момента. Сега има, тя е факт и младите хора могат да се възползват безплатно и близо до домовете си да спортуват. Друго мое предложение, което беше одобрено, е отпускане на парична сума, с която да се реконструира оградата на училище „Христо Г. Данов”. Това е общинско училище в Пловдив, там учат 400 деца. Оградата бе масивна и пред падане, което застрашаваше здравето не само на децата, но и на персонала в училището и на минаващите пловдивчани. С гражданска инициатива с подписка събрахме към 250 подписа в полза на искането и община Пловдив отпусна парите.
 
- Вече ориентирахте ли се колко са младите социалисти в парламентарната група на БСП?
-  Да. В кампанията участваха 70 кандидат-депутати. До 40 години са 22-ма народни представители. Това разбива стереотипи. БСП вече не е застаряващата партия от клишето, наложено в обществото.


- Проф. Иво Христов бил ли е Ваш преподавател?
- Не. Но аз с удоволствие слушах всяка негова реч по време на кампанията. Ходех на всяка една от срещите му. Той е човек, от когото има много какво да се научи и неслучайно увлича младите хора.

 

- В коя парламентарна комисия искате да работите?
- Като общински съветник в Пловдив работих в комисиите „Култура и туризъм” и „Младежки дейности и спорт”. Бих искала да работя в тези две направления, защото мисля, че няма по-добър защитник на интересите на младите хора от човек на тяхната възраст.


- Вярно ли е, че сте Мис Пловдив?
- Не, не е вярно. Участвах в конкурс за красота със свои приятелки за забавление. Получих приз, макар че не станах Мис Пловдив, но това беше положителен спомен.
 


От категорията

Макаров: Активират се усилията за подкопаване на многовековните връзки на Русия с балканските страни

Макаров-1526586297.jpg

Очакваме ЕК да приеме окончателно решение за хъба „Балкан“ и за потенциалното ...

18 май 2018 | 09:44

Кеворк Кеврокян: Ентусиазъм - за сметка на прозорците

-1460718675.jpg

Личната биографка на Бойко направи равносметка на първата година на третия му ...

19 май 2018 | 11:34

Държавата харчи 22 млн. лв. годишно за телефони на чиновниците

Снимката е илюстративна.-1465243340.jpg

Населението на България намалява, но служителите в държавната администрация се ...

20 май 2018 | 15:26

"Дойче веле": Започна ли сближаване между Европа и Русия?

-1526648140.png

Руският президент е склонен да не спира транзита на руски природен газ през ...

20 май 2018 | 15:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Елисавета Мартинска


7 апр. 2017 | 22:33Момиче , не е до трудовия ти стаж при комунистите , А ДО СБЪРКАНАТА ТИ ГЛАВА .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


5 апр. 2017 | 17:057 г. били "солиден партиен стаж" ?! биби Комунисто от Банкя има 2 пъти повече в БКП и тези години все още са повече от стажа му в герб. Неслучайно казват, че герб е преродената БКП. При БКП на власт много се строеше и хората вземаха ниски заплати и пенсии. При герб е същото.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018