Според експерти е необходимо сътрудничество с Москва и Пекин, което изисква компромиси

The Boston Globe: САЩ имат много по-важни проблеми от съперничеството с Русия и Китай

3639 | 19 окт. 2021 | 13:57

Изменението на климата, пандемиите и разпадането на обществото са по-сериозни проблеми от всяка чужда държава, така че Америка трябва да преразгледа визията си за геополитически въпроси, препоръчва анализаторът Стивън Кинзър


В съвременния, коренно променен свят основните заплахи за сигурността на САЩ произтичат не от Русия или Китай, предупреждава старши научният сътрудник от Института за международни изследвания „Уотсън“ към Университета „Браун“ Стивън Кинзър в статия за американския вестник The Boston Globe, цитирана от Агенция "Фокус".

Изменението на климата, пандемиите и разпадането на обществото са по-сериозни проблеми от всяка чужда държава, така че Америка трябва да преразгледа визията си за геополитически въпроси, а не да се вкопчва в парадигмата на съперничеството между основните сили, характерни за миналите векове, препоръчва експертът.

„През по-голямата част от историята беше доста лесно да намерите истински или потенциални врагове - всичко, от което се нуждаете, е карта, на която можете да откриете държави, които биха могли да ви застрашат, или нововъзникващи сили, които искат да вземат това, което имате. Задачата беше съвсем проста: необходимо бе единствено да се отслабят тези страни и да се изградят собствени сили. В резултат на това поражението на една държава се превърна в победа на друга“, пише Кинзър.

Но днес ситуацията е коренно различна и основните заплахи за сигурността на САЩ вече не идват от други държави. „Изменението на климата, пандемиите и разпадането на нашето собствено общество представляват по-сериозни заплахи за САЩ, отколкото която и да е чужда нация, но Америка все още се опитва да се вкопчи в парадигмата на съперничеството на великите сили, характеризираща миналите векове“, обобщава авторът.

Настоящият президент на САЩ Джо Байдън и неговото обкръжение настояват, че основните заплахи, пред които е изправена страната, са военни по същество и произтичат от Пекин и Москва. Но постковид светът изисква радикална ревизия на тази визия за заплахи за сигурността.

Кинзър вярва: това кой ще ръководи света след едно поколение - Америка или Китай, зависи от това кое от тези две общества ще може да осигури на своите граждани по-проспериращ живот. Невъзможно е да се спре и дори значително да се забави възходът на Китай, но САЩ са напълно способни да се самоусъвършенстват. Въпреки че това ще бъде много трудно, все пак е напълно възможно, но ще изисква цялото общество да се съсредоточи върху решаването на различни проблеми и въпроси - от качеството на образованието и неравенството в доходите до изследванията в областта на високите технологии.

„Тежестта на транснационалните предизвикателства като изменението на климата, пандемиите, разпространението на ядрени оръжия и тероризма изисква ново ниво на сътрудничество. За САЩ това означава, че трябва да ограничим кампаниите си срещу Китай и Русия и да се опитаме да се придържаме към по-мирен подход“, съветва експертът.

Според него тясното сътрудничество с Русия и Китай ще изисква компромиси, които някои американци ще намерят за изключително неприятни - от въпросите на Крим до Тайван. Болката, която идва от необходимостта да се направи такъв избор, избледнява на фона на заплахите, които висят над бъдещето на цялото човечество. САЩ и Русия са сред основните „замърсители“ в света и държат над 90% от световните запаси от ядрени оръжия, но вместо да се обединят за съвместна борба с глобалните катастрофи, тези три държави харчат огромни суми пари за укрепване на техните армии и флоти. Междувременно планетата продължава да се затопля.

„Запазването на приятелско правителство в Украйна и изпращането на самолетоносачи през Тайванския проток няма да помогне за подобряване на качеството на живот на американците или за гарантиране на нашето място в света. Можем да постигнем това по два начина: като изградим по-успешно общество у нас и като се присъединим към други държави в борбата срещу истинските заплахи за сигурността на нашия век. Съперничеството между великите сили ни разсейва от тези заплахи. Дори пандемията очевидно не успя да разклати остарялото ни убеждение, че основната заплаха за сигурността на Америка идва от задгранични агресори. Светът се е променил много. Междувременно нашите убеждения са останали до голяма степен същите“, заключава авторът на материала.

 


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36