Анкара е приоритет за ЕС. Както и тест

The Economist: Преди век Ататюрк вкара Турция в Европа, днес Ердоган я вади оттам

5985 | 31 юли 2019 | 17:31

Действията на турския президент придвижиха страната по-близо до източните ѝ съседи и направиха желанието на Анкара за членство в ЕС да изглежда като шега


Мустафа Кемал Ататюрк вкара Турция в Европа и като цяло в Запада след разпада на Османската империя. Около век по-късно Реджеп Тайип Ердоган обръща този процес, пише британското издание The Economsit в коментар, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Действията на турския президент придвижиха страната по-близо до източните ѝ съседи и направиха желанието на Анкара за членство в ЕС да изглежда като шега. А два скорошни случаи направи ситуацията още по-лоша – на 12 юли Анкара закупи руски системи С-400, а на 15 юли ЕС наложи санкции върху страната заради сондажите край о. Кипър, чиято северна част остава контролирана от Турция.

Че ЕС не успя да спре отклоняването на близкия си съсед е жалко. В някои случаи съюзът преговаряше успешно с Турция, какъв например бе случаят с мигрантската криза, когато Турция се съгласи да действа като гранична охрана на Съюза срещу пари и издаването на визи. В определени моменти европейските лидери си прехапваха езиците и не казваха нищо, гледайки как Турция се движи към авторитаризъм. В други пък ЕС заемаше доста критична позиция, говорейки за Мала Азия и невъзможността на Анкара да влезе в Съюза. Резултатът може да се представи чрез метода на моркова и тоягата – недостатъчно голям морков, че да примами Турция обратно, нито пък достатъчно здрава тояга, която да върне страната в правия път.

Да вземем например случая с Кипър. Според Турция, откритите наскоро залежи на газ са в териториалните води на Турска Република Северен Кипър. ЕС от своя страна не признава тази държава, което прави трите турски сондажни кораби в островните води нелегални и намиращи се в икономическата зона на Република Кипър. А наложените санкции от Брюксел бяха жалки – намаляване на финансовата помощ за Турция и спиране на някои преговори на високо ниво. Анкара ги определи като „маловажни“ и се закани да изпрати още един кораб.

Европейските официални лица ни предлагат две оправдания. Първият е, че Европа се нуждае от сътрудничеството на Турция по въпросите в миграцията и тероризма, така че Европа трябва да се отнася към Анкара деликатно. Ердоган може да е труден партньор, но сегашната ситуация в по-добра от хаос, а турският президент се възползва от този страх и заплаши на 22 юли да пропусне вълни мигранти към Европа.

Второто оправдание, което е по-близо до истината, е че ЕС не разполага с културата и лостовете, нужни да връщането на Турция обратно. Европа е твърде разделена, за да наложи своята воля убедително. „Ние все още нямаме реално и действащо решение на масата“, отчайва се Асли Аидинтасбас от Европейския съвет за външнополитически връзки.

И все пак нито едно от двете оправдания не изглежда убедително. Да се държи Турция на една ръка разстояние, докато се чака да свърши времето на Ердоган, не служи на европейските интереси. Икономиката на страната се намира на ръба на пропастта, наречена криза на валутата. Кипърското правителство, страхуващо се от ескалация на напрежението, търси нови преговори, а руската сделка с Анкара е заплаха за западната сигурност.

„Ердоган е използван от Путин срещу НАТО“, изтъкна Марк Пиерини, бивш посланик на ЕС в Анкара. Хаотична, отдалечена Турция едва ли ще бъде достоен партньор на Съюза по който и да е въпрос – от миграцията до борбата с тероризма.

Освен това възгледът, че ЕС не е способен да концентрира действията си на международната сцена, вече не е валиден. Съюзът израсна в последното десетилетие след като икономически, мигрантски и кризи на безопасността го накараха да се състезава със световните сили. Наложи санкции на Русия заради действията ѝ в Украйна, отне монополните практики от американски технологични гиганти и запази дисциплината си на брекзитския фронт. А най-добрият пример за реалната политика на ЕС е именно сделката с Ердоган – той се съгласи да споразумението не от добра воля, а защото Европа има лостове над него – твърда валута и визов режим.

Ердоган е по-слаб, отколкото изглежда. Неговият рейтинг пада, а по време на пролетните избори неговата Партия на справедливостта и развитието загуби контрола над три от най-големите града, включително Истанбул. Али Бабакан, негов бивш вицепремиер, напусна формацията и създаде своя такава, а друг негов приближен – Ахмет Давутоглу, е вероятният следващ. А скоро Турция може да се нуждае от международна икономическа помощ. Тук е мястото да припомним, че БВП на ЕС е 24 пъти по-голям от турския.

За да се пречупи Ердоган, може да е нужно да се формират санкции по модела на тези срещу Русия. А след това тяхното смекчване би послужило за да седне турският президент на масата на преговорите. Икономическа подкрепа, ново митническо споразумение, нов визов режим и отношенията между кипърците може да бъдат обсъдени и решени.

Европа се движи към по-голяма роля в Света. Но ако въпреки всички моркови и тояги, с които разполага, тя губи контрол над директен съсед и възможен нов член. Турция е приоритет за ЕС. Както и тест.

 


От категорията

Валерия Велева: А кой ще разследва "независимия разследващ" главния прокурор?

-1495463781.jpg

Не е ясно и кой и какво гарантира независимостта на Независимия, с какво тя се ...

7 дек. 2019 | 13:18

Светлана Шаренкова: София трябва да знае, че Путин не говори пет за четири!

-1532442676.jpg

Ако и сега, както с „Южен поток” пропуснем възможността да бъдем част от ...

5 дек. 2019 | 16:00

American Thinker: Демократите водят САЩ по пътя на „банановите републики“

-1572428109.jpg

Авторът заключава, че традиционните демократи сега може да бъдат приравнени с ...

7 дек. 2019 | 13:31

Бюджетът издава кого обича властта: чиновниците – да, майките и пенсионерите - не!

Бюджетът издава кого обича властта: чиновниците – да, майките и пенсионерите - не!-1575555265.jpg

Къде е дигитализацията, къде е прословутата административна реформа и „едното ...

5 дек. 2019 | 16:12

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.