Космосът е област, която е от ключово значение за въоръжените сили на САЩ

The National Interest: Новата космическа надпревара започна и Русия има преднина

5584 | 5 ноем. 2019 | 19:46

Ако Русия е противник на САЩ, тогава защо Вашингтон използва ракети руско производство?


От Арктика до Афганистан Русия на Владимир Путин е очевидна заплаха за интересите на националната сигурност на САЩ. При всеки удобен случай Русия получава удоволствие от това да става пречка за САЩ.

За последните няколко години списъкът на агресивните действия на Москва се допълни със следните ходове: нахлуване и окупация на части от територията на Грузия и Украйна, намеса в изборите в САЩ, Германия, Франция, Великобритания и други страни, атака срещу гражданския самолет на Малайзийските авиолинии MH-1; отравяне на дисиденти на територията на Обединеното кралство; провеждане на опасни военни маневри по море и в небето; оказване на помощ на диктатори, като президента на Сирия Башар Асад и президента на Венецуела Николас Мадуро, пише американското списание The National Interest в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Ако се откъснем от сегашните политически настроения, трябва да отбележим, че Вашингтон последователно приема важни мерки и осъществява политика, целяща сдържането на руското правителство. Трябва да отдадем нужното на администрацията на Тръмп, чиято политика по отношение на Русия е доста твърда – вероятно, най-агресивната политика на американска администрация спрямо Русия от края на Студената война.

Един от допълнителните инструменти за натиск върху Русия, които САЩ могат да използват в бъдеще, е решението да се сложи край на зависимостта на американците от руските ракетни двигатели, които се използват за изстрелване в космоса на важни елементи от системата за национална сигурност.

Космосът е област, която е от ключово значение за въоръжените сили на САЩ, за американското разузнаване и американската икономика. Нашите въоръжени сили използват различни средства, разположени в космоса, за да осигурят комуникации, командване и контрол. С тяхна помощ нашето разузнаване събира сигнали и геопространствени данни. И нашата икономика зависи от безпроблемната работа на такива критични системи като Глобалната система за позициониране (GPS).

Съперниците на Америка, а именно Русия и Китай, милитаризират космическото пространство и се опитват да разширят влиянието си в него, така че трябва да действаме, за да защитим нашите интереси и да намалим потенциалните заплахи в тази ключова област.

Заплахите, които Русия отправя към американските интереси в космоса, са многостранни. Руските въоръжени сили и космическата агенция активно разработват и внедряват противосателитни оръжия, научиха се да прехващат сигнали от извънземни спътници и вече изстреляха в орбита спътници с боен потенциал. Путин по-рано заяви, че космическите оръжия са по-приемливи в политическо и военно отношение.

Малко американци знаят, че и днес ВВС на САЩ използват ракети, задвижвани от ракетни двигатели руско производство, за да изстрелят в космоса ключови елементи от системата за национална сигурност. Според закона обаче ВВС на САЩ трябва да спрат да използват ракети с руски двигатели RD-180 до 31 декември 2022 година. Конгресът на САЩ разумно е предвидил постепенно премахване на тези двигатели и замяната им с изцяло американски произведени двигатели, за да се намали тази опасна зависимост от врага.

В момента ВВС на САЩ са в процес на избор между два американски доставчици на летателни апарати, които да им помогнат да осъществяват изстрелвания през по-голямата част от следващото десетилетие. Тази втора фаза от реализацията на програмата Launch Service Procurement ще има важни последици за националната сигурност и изстрелването на апарати в космоса в бъдеще.

Както съобщават медиите, последните промени, вероятно, ще доведат до отлагане на момента на отказване от руските двигатели до 2024 година като минимум. Според изискванията, претендите могат да предлагат „алтернативни средства за изстрелване“, а всъщност става въпрос за резервни варианти – ако тяхното основно средство за излизане на орбита не бъде готово за полети до 2022 година, когато ВВС на САЩ възнамерявват да започнат своите мисии. Но единственото „алтернативно средство“ е ракетата с двигатели руско производство.

Вместо да създадем нови вратички, които ще ни позволят да останем зависими от руските двигатели, ВВС на САЩ трябва да се опита да превърне в реалност изискването на Конгреса, което трябва да улесни внедряването на американски средства за извеждане на орбита, които не са зависими от Русия, която многократно демонстрира своята враждебност към САЩ. Америка има алтернативи на ракетите с руски двигатели, които вече са сертифицирани и вече изпращат товари в космоса.

Съединените щати вече не трябва да чакат нито един ден и са длъжни да го направят възможно най-скоро, за да можем безопасно да изпратим в космоса най-важните елементи от нашата система за национална сигурност. По-нататъшните забавяния само ще засилят позицията на Путин и ще подкопаят собствената ни сигурност.

Когато ключовите елементи на системата за сигурност, които помагат за защита на Америка в бъдеще, се изпращат в космоса, искаме да виждаме надпис върху тях, който гласи „Произведено в САЩ“.

Авторът Анди Кейсър е бивш старши съветник на Комитета за разузнаване на Камарата на представителите. В момента е един от управляващите директори на Navigators Global и старши съветник на Центъра за проучване към Президентството и Конгреса.

 


От категорията

Валерия Велева: ГЕРБ, вразумете се! Спрете гаврата с Конституцията!

-1448546816.jpg

Да приемем за нормално, че ГЕРБ настоват да си изкарат мандата, защото до ...

1 окт. 2020 | 15:59

Франсис Фанън: За САЩ "Турски поток" през България е инструмент на Русия за изнудване

Франсис Фанън-1601559675.jpg

"За нас най-добрият сигнал за отвореност е да привлечете американски ...

1 окт. 2020 | 16:38

Георги Димов: Петрол и газ са в основата на конфликта в Нагорни Карабах – доставките са през Кавказ

-1489388560.png

Турция е самотна и изолирана. Все още в района тежката си дума не е казала ...

1 окт. 2020 | 15:16

БСП преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби!

Не само ГЕРБ, БСП също преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби -1601468871.jpg

БКП единствена от ръководните партии - държави от бившия соцалистически блок не ...

30 септ. 2020 | 18:29