Лидерите на Китай и Русия имат сходни възгледи за света

Вашингтон ще трябва да промени курса, категорични са авторите на американското издание

The National Interest: Русия и Китай – стратегически брак по сметка

5595 | 30 авг. 2019 | 12:15

Начинът, по който Доналд Тръмп се отнася към собствените си съюзници и третирането им като противници, създаде враждебност, от която Москва и Пекин няма да пропуснат да се възползват


Китай и Русия си поставят една и съща стратегическа задача - да отслабят присъствието на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион, пише американското издание The National Interest, цитирано от "Фокус". Според него бързо развиващото се руско-китайско стратегическо партньорство представлява заплаха за съюзите и партньорствата на Вашингтон в региона.

Миналия месец се случи едно забележително събитие в небето над Японско море. Военни самолети от Русия и Китай проведоха съвместни въздушни патрули и влязоха в съответните японски и южнокорейски идентификационни зони за противовъздушна отбрана (ADIZ). Патрулът, който за Москва и Пекин беше първото съвместно обучение на ядрени бомбардировачи с голям обсег на действие, вероятно предизвика сериозно недоумение в САЩ и техните съюзници в региона.
Притесненията за възможни инциденти бяха засилени от факта, че руските самолети два пъти нарушиха въздушното пространство на оспорваните острови Лианкурт: последните са под южнокорейски контрол, въпреки че Япония претендира за техния суверенитет.

Според представители на Министерството на отбраната на Южна Корея в отговор Сеул е вдигнал изтребители във въздуха, които са произвели повече от триста предупредителни изстрела. Тези действия предизвикаха остра критика от страна на Япония, която в отговор на навлизането също мобилизира своите ВВС.


Представител на Токио нарече корейските маневри „абсолютно неприемливи и крайно злощастни“, защото те са извършени над островите, които страната счита за своя суверенна територия. Като се има предвид броят на участвалите самолети и многократните нахлувания в зоните на противовъздушната отбрана, този инцидент най-вероятно е бил внимателно планиран от Русия и Китай и има за цел да предизвика силна реакция от Токио и Сеул, както и допълнително да влоши и без това напрегнатите им двустранни отношения. През последните години разногласията между страните по исторически въпроси и изострящият се дебат относно новите ограничения за контрол на износа, наложени на Южна Корея, напълно разстроиха дипломатическите им отношения.

Защо този инцидент е важен за нас (американците – бел.ред.)? Първо, патрул, провокативен сам по себе си, е само върхът на айсберга. Той свидетелства за бързо развиващото се стратегическо партньорство между Китай и Русия - тенденция, която представлява заплаха за американско-японския съюз, както и за други съюзи и партньорства на Вашингтон в региона. В действителност в Източна Азия интересите за сигурност на Пекин и Москва се сближават все повече и повече.

 

Дълбокото охлаждане в отношенията между Русия и САЩ и европейските съюзници продължава, последното потвърждение за това беше решението на Вашингтон да се оттегли от Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) в резултат на значително нарушение на договора от страна на Москва. Министерството на отбраната на САЩ също изрази безпокойство в Москва и Пекин, като обяви намеренията си да разположи забранени досега оръжия в Азиатско-Тихоокеанския регион в близко бъдеще.

Двете страни ги обединява и фактът, че Китай все повече разглежда съседа си като ключов партньор, за да компенсира натиска от САЩ и мрежата му от съюзи в Азия, особено Япония - с които Китай остава в напрегнати отношения поради териториалния конфликт около остров Сенкаку в Източнокитайско море. Лидерите на Китай и Русия имат сходни възгледи за света - и двамата се противопоставят на международния либерален ред, демокрацията и правата на човека - според тези параметри Япония и САЩ са в противоположния край на спектъра по отношение на тях. Освен това Китай и Русия си поставят един и същ стратегически приоритет - да отслабят присъствието на САЩ в региона и да подкопаят техните съюзи там. Постигането на тази цел беше пряко улеснено от въздушния патрул и последвалата им реакция.

Разбира се, Китай и Русия не са официални съюзници и известното недоверие остава в отношенията им, особено от страна на Москва. По този начин Русия остава внимателна към намеренията на Пекин в Централна Азия във връзка с инициативата „Един пояс - един път”, опасявайки се, че Китай може да се опита да поне поне частично да лиши Русия от господството й в региона. Освен това Русия все още е загрижена за растежа на китайските инвестиции в своя Далечен Изток: въпреки икономическите ползи, те потенциално поставят руския бизнес в неизгодно положение.

Въпреки това общите претенции срещу САЩ и прагматичните съображения принуждават лидерите на двете страни да задълбочат сътрудничеството в много области, за да постигнат напредък в своите международни програми. Това, наред с други неща, се доказва от резултатите от гласуването им в Съвета за сигурност на ООН - често отричащи западните инициативи - и нарастващият брой на съвместни военни учения, включително мащабните учения „Восток“ през 2018 г., в които участваха повече от три хиляди китайски войници.

Укрепването на партньорството между Пекин и Москва подчертава значението на американско-японския съюз, както и връзката на Вашингтон с регионалните му партньори. Но докато необходимостта от постоянен ангажимент към съюзници и приятели никога не е била толкова спешна, принципите на настоящата администрация на Тръмп правят САЩ да изглеждат ненадеждни в очите на онези, които най-много разчитат на силно американско присъствие.

Начинът, по който Доналд Тръмп се отнася към собствените си съюзници, третирането им по начина, по който обикновено лидерите се държат с противниците - например въвеждането на мита или изискването за преразглеждане на търговските споразумения и колективните договори - създаде враждебност, от която Китай и Русия няма да пропуснат да се възползват.

И накрая, потенциалният проблем, произтичащ от китайско-руското сближаване, подчертава спешната необходимост от засилване на тристранното сътрудничество между САЩ, Япония и Южна Корея, което в момента е подкопано от напрежението между Япония и Южна Корея. Въпреки че дълбоките различия между Токио и Сеул не може да бъдат преодолени, докато не се извърши смяна на администрацията в двете столици, всички страни, включително Вашингтон, трябва да търсят начин за смекчаване на ситуацията. За съжаление досега САЩ изглежда не са склонни да се намесят в разногласията между двата си съюзника.

Но администрацията на Тръмп ще трябва да промени курса, ако не иска да предостави на Пекин и Москва неоценима възможност за напредък в стратегическите си интереси.

Авторите:

Дж. Беркшир Милър е старши сътрудник в Японския институт за международни отношения. Освен това е заместник-директор и старши сътрудник в Института MacDonald - Laurier.

Бенуа Харди-Шартран е преподавател на свободна практика по източноазиатската политика в университета Темпъл, Япония.

 


От категорията

Здравка Евтимова с разтърсваща реч за обесването на Левски: Някой помни ли името на предателя?

Здравка Евтимова с вкаменяваща реч за обесването на Васил Левски -1582184257.jpg

Аз си мисля за корумпираните, онези, които късат плът от плътта на България, ...

20 февр. 2020 | 09:36

Симеон Николов: Разбирам гневните коментари на управляващите при такава мощна подкрепа за президента

-1472586819.jpg

Коктейлът от гняв и лъжи, с който реагираха представители на управляващите на ...

20 февр. 2020 | 09:54

Валентин Радомирски: „Триморие“ увеличава разногласията „изток-запад“. България е пред труден избор

-1547111355.jpg

Макрон е рожба на „клана Ротшилд“, който разбира, че „нещо“ май много „се ...

20 февр. 2020 | 20:38

ГЕРБ имат тежък комуникацинен проблем. Обществото вече не вярва на дежурните им говорители

-1505743367.jpg

Филипиките на Тома Биков и Спас Гърневски срещу "комунистите" няма да ...

20 февр. 2020 | 16:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Дядо-Ми


31 авг. 2019 | 00:24Забележителна тъпотия и "анализаторски" бълвоч.Да наречеш победената във ВСВ война и унижена, с единствената засега, ядрена бомбардировка държава Япония,"съюзник" , си е чиста проба подигравка,така,че един такъв "съюз" ,между победител и победен , не може да се съпоставя със съюза между двама равностойни партньори,като Русия и Китай.Разбира се,това е съюз засега,но като всеки такъв съюз той не може да бъде вечен,но пък и никоя от двете държави не го е афиширала официално и не го размахва за щяло и нещяло,като някакъв запъртък,както САЩ, "съюзите" си със своите слуги!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


30 авг. 2019 | 20:15Смехотворна повръщня, това не може да се нарече анализ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


30 авг. 2019 | 14:40Бла, бла, бла!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.