Си Дзинпин възложил борбата със заразата на политическия си враг - премиера Ли Къцян, в опит да създаде жертва, която да поеме вината за последиците от кризата

The National Interest: Защо Китай обвинява САЩ за „паниката“ около коронавируса?

1760 | 14 февр. 2020 | 15:23

Властите в Пекин позволиха болестта да се разпространи лесно в ранните й фази и сега компенсират загубеното време като налагат драконови ограничения над населението, пише изданието


Докато случаите на заразени и починали от коронавируса в Китай се увеличават, правителството в Пекин се опитва да намери върху кого да хвърли вината.

САЩ „постоянно създават и разпространяват паника“, заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин в началото на месец февруари в свое изявление, свързано с коронавируса, който вече е разпространен в цялата страна, пише американското издание The National Interest, цитирано от "Фокус".

Също така управляваният от Китайската комунистическа партия таблоид Global Times обвини САЩ в „неморални“ действия, и няколко пъти заяви, че отговорът на западните страни на болестта е изпълнен с „расизъм“ и „митология“. От своя страна вестникът обвини Вашингтон, че „са се провалили в опитите си да приемат ефективни мерки за контрол (на болести), което предизвика разпространението на вируса“ H1N1 през 2009 г., (или т.нар. „свински грип“). Всъщност отговорът на САЩ на заразата, която се появи за първи път в Мексико, беше бърз и ефективен според повечето експерти.

Говорителят на външното министерство обвини още Вашингтон в това, че не предлагат на Пекин „никаква сериозна подкрепа“, въпреки, че Китай по-рано отхвърляше всяко предложение за помощ във връзка с вируса в продължение на почти месец. Само часове след коментарите на Чунин, редакторът на Global Times вече се подиграваше на президента на САЩ Доналд Тръмп, като го и обвини в социалната мрежа „Туитър“, че говори за помощ, без да предлага такава на Пекин. Но именно по това време, администрацията на Тръмп вече товареше самолет „Боинг 747“, отлитащ за Китай, със защитни костюми, медицинска и хуманитарна помощ.

Китайските лидери атакуват САЩ в опит да пренасочат вниманието от своята собствена некомпетентност в овладяването на кризата. Те позволиха болестта да се разпространи лесно в ранните й фази и сега компенсират загубеното време като налагат драконови ограничения над населението. Социалният ред в засегнатите от епидемията региони започва да се разпада, и мерките на правителството биват посрещани със съпротива. Появиха се, например, снимки на работници в защитни костюми, патрулиращи в Ухан (огнището на заразата) с пистолети и автоматични оръжия. Цензурата на Комунистическата партия и опитите й да наложи своята версия на случилото се доведоха, неизбежно, до бързото разпространяване на слухове, особено такива, свързани с произхода на заразата.

Първоначално китайският лидер Си Дзинпин прибра лаврите от борбата с вируса в Китай. Но докато провалите на правителството ставаха все по-очевидни, той тихо прехвърляше отговорностите на други. В края на януари, той формира екип за борба с коронавируса, но както и други подобни комунистически институции, не пожела да участва в нея, и остави ръководството й на своя политически враг, премиера Ли Къцян, в опит да създаде жертва, която да поеме вината за последиците от кризата.

Китайските лидери, както припомня Хенри Кисинджър, използват уроци от китайската история, за да формират своите съвременни политики. Затова Си Дзинпин трябва да обърне внимание на две събития от Ухан. Първо, революцията, която сложи край на хилядолетната Китайска империя, започна в този град през октомври 1911 г. Второ, според изчисленията, 10 хил. жители на града излязоха на първата по рода си голяма демонстрация, по подобие на тези в Хонконг, през юли 2019 г.

На 7 февруари, смъртта на Ли Уенлян, лекар от Ухан, който се опита да предупреди страната за коронавируса, предизвика скръб, но и множество критики в града и в социалните мрежи в Китай. Ядосаните китайци, след протестите в Хонконг, отвърнаха като приеха техния химн – “Do you hear the people sing?”(„Чувате ли как хората пеят?“ – популярна песен от мюзикъла Les Misérables – бел. ред.).

Китайският народ вече публично заявява, чрез тази песен и по по-директен начин, че истинската болест за тяхната страна е авторитарното управление.

Китайските лидери имат нужда от някой, който да поеме вината. Във време, в което страната има нужда от помощ в борбата с коронавируса, те избират да нападат страната, която може да им окаже най-голяма помощ.

„Си Дзинпин може или да прекрати болестта, или да контролира версията“, заяви специалистът по китайска история Артър Уолдрон.
„Той не може да направи и двете“.

Атаките на Пекин срещу Вашингтон дадоха ясно да се разбере, че Си Дзинпин е избрал грешния път, и затова сега много хора сега ще понесат безсмислени страдания.

 

 


От категорията

Проф. Иво Христов: Управлява ни назначена върхушка и тя пребивава в целия политически спектър

Проф. Иво Христов: Управлява ни назначена върхушка и тя  пребивава в целия политически спектър-1582485588.jpg

Той подчерта, че българският приватизационен модел е възпроизвел съветския и е ...

23 февр. 2020 | 21:18

Димитър Недков: "Приватизираният" Левски

-1546534547.jpg

Капитализирането на “търговската марка” Левски прозира зад високопарните ...

23 февр. 2020 | 09:15

Симеон Николов: Кой кого надцаква в голямата игра в Сирия?

-1472586819.jpg

Напълно се премълчава, че Турция не изпълни поетите задължения от споразуменито ...

26 февр. 2020 | 09:13

Спомняме си за Красимир Узунов - Поручика, който ни учеше на българщина

-1493354463.jpg

"Непрекъснато имам усещането, особено когато се събира Общественият съвет ...

25 февр. 2020 | 22:03

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


15 февр. 2020 | 05:43Защото америкоските коран пикльовци не им се отдаде лидерството в света и започнаха търговска война с целият свят! Кога ще направим МОРАЛНА оценка на самите себеси като Българи? Уважаеми Сънародници Българи, 21ви век сме а все още сред нас се шматкат нео Нацистки вандали! До кога ще търпим гаврата на тази чума сред нас осквернявайки паметта на загиналите анти фашисти, дали живота си за освобождението на България, за да жхивеем сега? За престъпните нео Нацистки вандали, искаме най строго наказание с глоба и екстрадиране от родината на Дякона, Ботева и Валцарова, без право на връщане! С уважение; Енчев entanashi@abv.bg "Българският нов жизнен формат" http: www.spiralata.net biblioteka "За пълното си щастие Човек трябва да има Суверенно и Славно отечество" Симонид Кeоский 5 век преди Христа "A за да бъде Българина напълно щастлив, Трябв


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.