Очакванията са Дания все пак да разреши "Северен поток 2" да премине през нейните води

The New York Times: Руските газови тръби преминават през политическите бариери

4531 | 8 окт. 2019 | 19:46

Основните аргументи против газопровода са желанието на САЩ да продават собствения си втечнен природен газ и лишаването на Украйна и Полша от транзитните такси


Руските газови тръби преминават през политическите бариери. Тише американският вестник The New York Times, цитиран от Агенция "Фокус". Според изданието газопроводът „Севрен поток-2“ прави Германия твърде зависима от руския газ и наказва Украйна.

Президентът Тръмп заяви, че „той (Северен поток-2“) наистина прави Германия заложник на Русия“. Сенатор Тед Крус, републиканец от Тексас, заяви, че това ще насърчи руския „военен авантюризъм“. Бившият полски министър на отбраната Радослав Сикорски го сравни с Пакта Молотов-Рибентроп, сключен между нацистите и Сталинския Съветски съюз.

Това изглежда като прекалено много усилия за две тръби за природен газ, известни като „Северен поток 2“, които следват маршрута и биха удвоили капацитета на съществуващите две тръби, известни като „Северен поток“, който започна да работи през 2011 г. с пълен капацитет.

Тръбопроводите минават от Русия директно под Балтийско море до Германия, заобикаляйки Полша и Украйна и лишавайки тези страни от някои транзитни такси. „Газпром“, който е мажоритарна собственост на руското правителство, притежава 51 процента от „Северен поток 1“ и целия „Северен поток 2 АД“, който строи и ще експлоатира новите тръбопроводи.

Критиците, включително тези от Съединените щати, които биха искали да продадат на Европа повече втечнен природен газ, казват, че не са просто загрижени, че Германия ще стане твърде зависима от руския газ, след като тя се отказва от ядрената енергия и въглищата. Те също така се опасяват, че главната цел на Русия е да лиши Украйна от важни за страната приходи. Русия води прокси-война в източната част на Украйна, след като анексира Крим през 2014 г.

Така че играта на политиката и геополитиката е толкова част от историята на „Северен поток“, колкото всеки аргумент за икономиката, изменението на климата или разнообразието на енергийните доставки в Европа.

""Северен поток" е политически чувствителен, защото разделя стратегически Европа между интересите на Германия и интересите на всички останали“, каза Кристин Берзина, старши сътрудник на германския фонд „Маршал“ в Брюксел. „Това създава много недоверие и напрежение с Полша и Украйна.“

Докато президентът Тръмп и сенатор Круз заплашват да наложат икономически санкции на компании, участващи в изграждането на "Северен поток 2", проектът вероятно ще бъде завършен близо в началото на следващата година. Повече от 2000 километра от общо около 2400 километра тръби вече са положени, според Себастиан Сас, който представлява „Северен Поток 2 АД“ пред Европейския съюз.

Докато като полага тръби в другите участъци, компанията чака одобрение на последната част от маршрута около Дания, която отказа да пусне новия тръбопровод да следва стария през териториалните води на Дания. Очаква се обаче Копенхаген да одобри едно от двете сравнително къси отклонения, едно на север и едно на юг от датския остров Бьорнхолм, които са в изключителната икономическа зона на Дания, но са извън нейните териториални води, така че са предмет само на екологично, а не на политическо одобрение, каза Сас.

„Когато са положени толкова много тръби, не е ясно каква би била целта на санкциите“, каза г-жа Берзина. „Проектът е толкова напреднал, че много от разговорите за санкции и спирането му изглеждат много закъснели.“

По-важното е, каза тя е „как се справят с политическия разпад, какво прави това ЕС по въпроса и как да се поддържа някаква икономическа стабилност в Украйна и да се гарантира транзита през Украйна и Полша?“

Норберт Рьотген, председателят на комисията по външни отношения на германския парламент, се противопостави на „Северен поток“ 2. Но въпреки американската заплаха от санкции, той каза, „че е малко късно“ за да го спре.

Още по-лошо, той каза, че американските санкции "биха означавали дълбока ескалация по отношение на Германия и други европейски страни и те се доближат до търговска война". Санкциите "биха били тежък удар за трансатлантиците", които вече са против жестоката критика на Тръмп към канцлера Ангела Меркел и нейната политика.

„Геополитическият проблем на„ Северен поток “е, че той увеличава зависимостта, особено на Украйна от Русия, но още повече, че отделя Германия от повечето й европейски съседи, особено от източните, и също така отделя Германия от САЩ“, каза г-н Рьотген, член на партията на Меркел. „Русия вбива клин между Германия и нейните източни съседи, между Германия и страните от ЕС и между Германия и САЩ.“

Ангела Меркел защити проекта за газопровода. През февруари по време на конференцията по сигурността в Мюнхен тя се подигра на американските опасения, казвайки, че „руска газова молекула остава руска газова молекула, независимо от това дали идва от Украйна или по дъното на Балтийско море“.

Рьотген каза, че коментарът й „има физическа логика, но няма политическа логика“, тъй като „докато Русия се нуждае от Украйна като транзитна страна, Киев има лост“.

Гордън Сънланд, американският посланик в Европейския съюз, заяви, че „енергийната независимост на Европа винаги е била голяма грижа на Съединените щати.“ Северен поток 2“, според него, „оставя твърде много контрол в руските ръце, а руснаците в миналото са използвали този контрол по нечестен начин."

Подобно Тръмп, и Сънланд насърчава износа в Европа на американски втечнен природен газ.

Германският министър по икономическите въпроси и енергетиката Питър Алтмайер не изключи вноса на втечнен газ от САЩ, но само за допълване на руски газ и то само ако цената е изгодна.

Очаква се, че „Северен поток 2“ да струва 9,5 милиарда евро и да удвои капацитета на „Северен поток-1“ до 110 милиарда кубически метра. Докато „Газпром“ е собственик на газопровода, половината от финансирането на капиталовите разходи в размер на 8 милиарда евро идва от пет европейски компании: Uniper и Wintershall от Германия, OMV на Австрия, Engie от Франция и Royal Dutch Shell.

Себастиан Сас твърди, че уязвимостта на Украйна е преувеличена и че необходимостта на Европа от природен газ ще се увеличи достатъчно, за да гарантира, че руският газ ще продължи да тече и през украинските газопроводи. Основно холандско находище на природен газ - Гронинген, е към края на живота си - до 2022 г., както и газовите полетата в Северно море, а ядрената енергетика изпитва сериозни затруднения.

„Тъй като газът замества въглищата в ЕС, производството на газ изнемогва“, каза Сас. Възобновяемите енергийни източници като вятър и слънчева енергия са важни, добави той, но природният газ запълва интервалите, когато слънцето не грее или вятърът не духа.

Изгарянето на природен газ също води до по-малко емисии на въглероден диоксид от въглищата, но въглищата са по-евтини. Ето защо изобилието от доставки на природен газ е най-добрият начин за насърчаване на по-голяма конкуренция и по-ниски цени, аргументира се Сас, защитавайки икономиите на средства, до които ще доведе представляваният от него газопровод.

Износът за Европа представлява по-голямата част от печалбите на „Газпром“, които са жизненоважни за руската държава. Производството на нефт и газ съставлява 40 процента от бюджета на Русия.

Това е част от неизказаната критика на проекта - неговото значение за Русия, която все още до голяма степен зависи от износа на енергия, за да финансира своето правителство (и военни). Увеличавайки износа на енергия, твърдят критиците, тръбопроводът спомага основно за стабилизирането на руските власти.

Привърженици на проекта обаче твърдят, че Русия отдавна е надежден доставчик за Европа, има нужда от твърдата валута и че зависимостта е взаимна.

При всички прогнози за нарастващата нужда от природен газ, те биха могли да бъдат преобърнати от значителен напредък в производството на акумулатори, което да позволи съхраняването на повече възобновяема енергия, посочи Берзина.

„Енергетиците винаги са много оптимистични по отношение на използването на природен газ в Европа“, каза тя. Но „има много технологични иновации и ако има внезапен пробив в технологията на батериите, нямаше да водим същия разговор за природния газ.“

 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

“Фигаро”: Испанската монархия е в голяма опасност

-1515191214.jpg

Срещу днешното държавно устройство на страната са радикалната левица, ...

7 авг. 2020 | 15:57

БДД: Висш член от кабинета "Борисов-3" иска да се спаси с пост в Брюксел

БДД: Висш член от кабинета "Борисов-3" иска да се спаси с пост в Брюксел-1596802043.jpg

Държaвни чинoвници и дeпутaти oбикaлят кoридoритe нa влacттa, зa дa пocлeдвaт ...

7 авг. 2020 | 15:05