И чешкият президент Милон Земан защити Унгария от нападките заради анти ЛГБТИ закона

The Spectator: Брюксел подклажда културна война между Изтока и Запада в ЕС

4618 | 30 юни 2021 | 17:56

Ако имаше един урок, който ЕС трябваше да научи от Брекзит, безспорно той е, че националните култури и суверенитетът са чувствителни теми, към които трябва да се подхожда с повишено внимание, пише авторитетното британско издание


Европейският съюз трябваше да научи от Брекзит, че националните култури и суверенитет са чувствителни теми, които трябва да се третират с повишено внимание, но – уви, това не се случи. Сега Брюксел използва тъп инструмент за решаване на деликатни въпроси и играе с нервите на консерваторите от Източна Европа - Унгария, Чешката република и Полша, пише Уилям Натрас в статия за британското издание The Spectator, цитирана от Агенция "Фокус".

Други държави от ЕС „не трябва да се намесват в делата на Унгария“, заяви чешкият президент Милош Земан в неделя в подкрепа на спорните нови реформи срещу ЛГБТИ-общността, предложени от кабинета на премиера Виктор Орбан. Земан подкрепи унгарския министър-председател, заявявайки, че „не вижда причина да не се съгласява с него“ в позицията му по отношение на правата на ЛГБТИ. Изказването му контрастрираше рязко с това на международната общност, която строго разкритикува Будапеща за закона.

Думите на чешкия президент са последният удар във все по-ожесточената културна война между Запада и Изтока в ЕС, в която Брюксел обвинява „бунтовнически“ страни като Унгария и нейния съюзник от Вишеградската четворка Полша в конфронтация. Независимо от това ЕС всъщност бере плодовете от бурята след въвеждането на бюджетния инструмент за „върховенство на закона“, целящ да наказва за неспазването на законовите, етичните и културните норми.

През декември ЕС включи механизъм за върховенство на закона като условие за бюджета за възстановяване на пандемията, което му позволява да удържа средства от държави, за които се смята, че нарушават основните принципи на Блока. Този документ се превърна в нов, по-строг елемент в по-широката система за върховенство на закона, който ЕС описва като предназначен за „предотвратяване на възникващи заплахи за върховенството на закона ... чрез диалог със съответната държава от ЕС“.

Този нов фискален инструмент обаче не изглеждаше толкова безобиден за страните, които вероятно ще бъдат обект на санкции. Възможността за финансово наказание на държавите-членки за нарушаване на културните и етични стандарти беше предложена от Европейския парламент - най-войнствената институция на ЕС, що се отнася до културни и политически несъответствия - и категорично отхвърлена от Унгария и Полша.

Верен на себе си, сега Европейският парламент заплашва да съди Европейската комисия за нейното закъснение при започване на процедури за върховенство на закона срещу „консервативните автократи“, управляващи тези две еретични държави-членки.
В този контекст не е изненадващо, че културното напрежение само се засили след въвеждането на бюджетния инструмент за върховенството на закона.

Ако имаше един урок, който ЕС трябваше да научи от Брекзит, безспорно той е, че националните култури и суверенитетът са чувствителни теми, към които трябва да се подхожда с повишено внимание. Независимо от това, Брюксел сега се натрапва във вътрешните работи на държавите-членки, заплашвайки ги с икономически санкции. По този начин той използва тъп инструмент за справяне с много деликатни проблеми и си играе с нервите на консерваторите в Централна и Източна Европа.

Последиците от тази арогантност сега стават очевидни. Вместо да изоставят противоречивите си реформи, унгарските и полските лидери удвоиха усилията си за утвърждаване на християнските консервативни ценности и националния суверенитет.

Нов унгарски закон за ограничаване на „популяризирането“ на ЛГБТИ в образованието и публичната сфера, който Орбан представя като опит за защита на семействата и децата, предизвика международно осъждане. Междувременно полският премиер Матеуш Моравецки поиска от Конституционния съд на страната да прецени дали законодателството на ЕС трябва да има предимство пред вътрешното. Ако съдиите, много от които бяха назначени от правителството на евроскептика Моравецки, действат в нарушение на правото на ЕС, последиците за статута на Полша в Блока ще бъдат сериозни.

Тези нови културни и правни проблеми неминуемо доведоха до по-нататъшна ескалация на действията на либералните държави-членки на ЕС. Нидерландският премиер Марк Руте заяви, че Унгария „няма какво повече да прави в ЕС“ след приемането на закона срещу ЛГБТИ-общността. А кметът на Мюнхен Дитер Райтер направи всичко възможно да освети „Алианц Арена“ в цветовете на дъгата, когато посрещна унгарския футболен отбор на неотдавнашния мач на Европейското първенство на УЕФА. Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че Европейската комисия е „готова да се обърне към съда“ заради унгарските реформи.

Междувременно Европейската комисия отправи строг упрек към Полша в опит да спре конституционното ѝ решение относно законодателството на ЕС. Полските политици реагираха неистово, обвинявайки служители на ЕС в „колониални нагласи“ и сравнявайки тяхната позиция с позицията на Съветския съюз спрямо неговите сателитни държави, като заявиха, че Москва поне е „поддържала подобие“ на полския суверенитет по време на комунистическата ера.

Неизбежно е този климат на разделение да принуждава други лидери в региона да вземат страна. Изказвайки подкрепата си за Орбан в неделя, чешкият президент Земан вдигна още повече градуса на напрежението, наричайки трансджендърите „отвратителни“ и призовавайки хетеросексуалистите да дефилират, за да демонстрират „безсмислеността“ на ЛГБТИ демонстрациите, и заяви, че е „напълно раздразнен от суфражетите, движението „Аз също“ и [гей парада] „Гордостта на Прага“.

Резките думи на президента демонстрираха как конфронтационната среда, създадена от собствения инструмент на правовата държава на ЕС, тласка консерваторите и либералите до крайности, вместо да предотвратява противоречия.

Поощрявайки убеждението, че консервативните държави-членки заслужават наказание и заплашвайки да използва икономическа власт, за да се намесва във вътрешните работи на страните от Общността, Брюксел се издигна твърде високо в своята самоувереност, без да забележи сериозните проблеми. Сега е необходимо да разбере колко ниско може да падне.

 


От категорията

Знак! Вигенин: Проектът Петков/Василев може да разколебае подкрепата на левите за Радев

Вигенин за Петков/Василев: Проектът им може да разколебае подкрепата на левите за президента-1631893228.jpg

Опитът пък да откъснеш партия от "БСП за България" си е вероломно ...

17 септ. 2021 | 18:39

Проблемът пред Радев не е дали ще спечели изборите, а дали ще встъпи в длъжност като президент

-1594312463.jpg

След подобно шоково увеличение на цените един месец е повече от достатъчен, за ...

17 септ. 2021 | 10:48

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт-1632044218.jpg

На президента не му е работа да прави собствена политика, а да играе символна ...

19 септ. 2021 | 12:36

Кеворк Кеворкян: Въртоглавщини с паметници

-1568320806.jpg

Действащите политици ги нямаше при откриване на паметника на Удроу Уилсън, но ...

18 септ. 2021 | 13:05