Москва притиска европейските регулатори да одобрят бързо вече завършения "Северен поток 2"

The Telegraph: Европа се нуждае от природен газ – Русия вече може да диктува правилата

1725 | 16 септ. 2021 | 13:46

Цените на "синьото гориво" в Европа и Великобритания скочиха рекордно, тъй като търсенето се възстанови на фона на слабата производителност на вятърните паркове поради ниските скорости на вятъра и ограничените доставки на газ преди зимата


Кремъл призовава противоречивият газопровод „Северен поток 2“ да бъде пуснат в експлоатация „възможно най-скоро“, за да балансира нарастващите цени на природния газ в Европа. Според анализаторите на фона на повишеното търсене в Европа, сега вече Русия може да „диктува правилата“ по отношение на спорния газопровод, пише британският ежедневник The Telegraph, цитиран от Агенция "Фокус".

Руският държавен енергиен гигант „Газпром“ обяви миналия петък, че „Северен поток 2“ е „напълно завършен“. Според критиците той ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ и ще я направи уязвима за политически натиск.

Но търговските доставки на газ не може да започнат, докато германските и европейските регулатори не одобрят проекта – процес, който може да продължи до пролетта на следващата година.

Цените на природния газ в Европа и Великобритания скочиха до рекордно високи нива, тъй като търсенето се възстанови на фона на слабата производителност на вятърните паркове поради ниските скорости на вятъра и ограниченията на доставките на газ преди зимата.

Кризата с електрозахранването във Великобритания ескалира в сряда, когато пожар повреди електрическа подстанция в окръг Кент, която съхранява електроенергия от Франция чрез подводен кабел.

„Търсенето на газ е голямо, освен това не е ясно каква ще бъде зимата, ако има студено време, тогава, разбира се, ще са необходими още повече количества газ“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Несъмнено възможно най-ранното въвеждане в експлоатация на „Северен поток 2“ ще балансира значително ценовите параметри на природния газ в Европа”, добави той.

Въпреки наличието на резерви, Русия, според експерти, не желае да доставя допълнителни обеми газ в Европа по старите тръбопроводи през Украйна и Полша, което би могло частично да облекчи натиска на търсенето, който се усеща в момента в Европа.

„Газпром“ се оказа изправен пред голямото търсене на втечнен природен газ в страната и от Азия.

Но някои анализатори твърдят, че според Кремъл рекордните цени на газа дават възможност на „Газпром“ да притисне западните си партньори да ускорят процеса на одобрение на газопровода.

„Докато Русия изпълнява своите договорни задължения към Запада, тя не се стреми да се възползва от търсенето и да изпраща допълнителни обеми газ на своите европейски клиенти“, каза Мария Шагина, аспирантка в Центъра за източноевропейски изследвания, специализирана в енергийната политика.

„Те разбират, че все още има много бюрократични проблеми и пречки пред „Северен поток 2“. При такова необичайно търсене на газ и наближаващата зима Русия ще почувства, че може да диктува правилата на Германия до известна степен. Това не се случва много често“.

По време на пресконференция в сряда Дмитрий Песков заяви, че повишаването на цените на газа в Европа „няма нищо общо с Русия“.

„Северен поток 2“ се простира на над 1200 километра от руското балтийско крайбрежие до Североизточна Германия и следва същия маршрут като „Северен поток 1“, завършен през 2011 г. Газопроводът предизвика противоречия в европейските страни и напрежение между Германия и САЩ.

Правителствата на САЩ, Великобритания и страните от Централна Европа, включително Полша и балтийските държави, се опитаха да окажат натиск върху Германия да изостави това, което те определят като политически проект, насочен към увеличаване на зависимостта на Европа от руския газ и увеличаване на натиска върху Украйна с цел изключването ѝ от списъка на транзитните страни.

След като Москва анексира Крим през 2014 г. и изпрати войски в Източна Украйна, Русия и Украйна са в състояние на необявена война.

Ангела Меркел, настоящият германски канцлер, се опита да смекчи тези страхове по време на посещението си в Полша през уикенда, като каза, че е дала ясно да се разбере на Владимир Путин, че Украйна трябва да остане транзитна страна за доставките на руския газ. Освен това потвърди, че Германия се съгласява да наложи санкции на Русия, ако се опита да използва „Северен поток 2“ като „оръжие“.

Кампанията за натиск на Кремъл започна, след като испанските енергийни компании заплашиха, че ще затворят атомните електроцентрали на фона на действията на правителството за насочване на 2,6 млрд. евро от печалбите им за намаляване на нарастващите потребителски сметки.

След като цените на едро на електроенергията се увеличиха четирикратно през последните шест месеца, лявото правителство на Испания въведе механизъм, който ще пренасочи приходите на енергийните компании за намаляването на сметките.

 


ОЗК

От категорията

БНБ: Депозитите в банковата система са над 100 милиарда лева

-1566501422.jpg

Депозитите на нефинансовите предприятия през септември са в размер на 31,609 ...

25 окт. 2021 | 23:14

„Булгаргаз“: Не е истина, че договорът на „Топлофикация София“ е феодален (ВИДЕО)

-1635172611.jpg

БЕХ готов да даде нов заем на столичното парно срещу дялове от дружеството

25 окт. 2021 | 17:36

Петролът продължава да поскъпва към нови многогодишни върхове

-1538131627.jpg

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември нараснаха в началото на ...

25 окт. 2021 | 10:51

Изтича срокът на „Топлофикация София“ за плащане на дълга към „Булгаргаз“

-1429278752.jpg

Общинският съветник Прошко Прошков призова газовата фирма да не нагнетява ...

25 окт. 2021 | 09:04