Превъзходството на американските самолетоносачи вече няма да бъде решаващо

The Telegraph: САЩ ги очаква поражение от Русия и Китай в хиперзвукова Трета световна война

3855 | 20 окт. 2021 | 21:44

В Пентагона се опасяват, че всеки голям конфликт може да започне с превантивен „кибернетичен Пърл Харбър“, при който Пекин или Москва ще деактивират комуникационните системи на САЩ и НАТО, оставяйки Запада да се сражава на сляпо


Неотдавнашното китайско изпитание на хиперзвукова ракета в космоса, способна да носи ядрена бойна глава, е силно напомняне, че всяка бъдеща голяма война между великите сили ще бъде много различна от миналото, пише авторитетното британско издание The Telegraph в материал, представен без редакторска намеса от Агенция „Фокус“.

В допълнение към хиперзвуковите оръжия, изстреляни в космоса и планиращи към целите, вероятно можем да очакваме и „рояци дронове“ с изкуствен интелект и автономни ракети, доставящи транспортни средства и припаси на бойните полета.

Войските на бойното поле ще станат по-малки, по-специализирани и оборудвани с модерни технологии. Що се отнася до британските войници, те ще използват биометричните си данни за достъп до данни на американското разузнаване в реално време, съхранявани в „бойния облак“ вс Интернет.

Представители на Пентагона смятат, че всеки такъв голям конфликт може да започне с опит за превантивен „кибернетичен Пърл Харбър“, при който противник, било то Китай или Русия, се опитва да деактивира комуникационните системи на САЩ и НАТО, оставяйки Запада да се сражава на сляпо.

Превъзходството на американските самолетоносачи вече няма да бъде решаващо, тъй като военните кораби ще се превърнат само в „примамливи патици“ за хиперзвуковите ракети с ядрени бойни глави, които ще се устремят към тях от космоса.

Реакцията в Белия дом и Пентагона на съобщенията за последните тестове на хиперзвукова ракета в Китай през август тази година беше много сдържана. Тъй като това не е първият път, когато такава информация идва в САЩ.

Преди седем години Китай започна тестването на своя хиперзвуков планер Dong Feng-17, известен в Пентагона като WU-14, в своя космически център Тайюан.

Хиперзвук означава движение със скорост по-голяма от 5 Маха, което е пет пъти по-бързо от скоростта на звука. DF-17 може да достигне скорост 10 Маха и да носи ядрена бойна глава. Миналата година множество DF-17 бяха гордо показани на военен парад в Пекин.

През август 2018 г. Китай тества хиперзвуковата ракета Xinkong-2 (тя също може да носи ядрен заряд), изстрелвайки я в космоса и показвайки изстрелването по държавната телевизия.

За разлика от балистичните ракети, хиперзвуковите планери са изключително маневрени, което им позволява да избегнат проследяване и противоракетната отбрана.

Ако те бъдат изстреляни в космоса и отново влязат в атмосферата, за да ударят целта, тогава времето за реакция става още по-малко.

Народно-освободителната армия на КНР смята, че хиперзвукови ракети като DF-17 и Xingkong-2 ще направят остарели американските системи за противоракетна отбрана, разположени в Южна Корея, Япония и Тайван.

Междувременно САЩ са изложени на риск да станат третото колело в хиперзвуковата надпревара, тъй като изостават и от Русия.

Според Иън Бойд, космически инженер от Университета в Колорадо, „Това е нещо като състезание за Луната. Заложен е националният престиж“.

Преди две седмици Русия за първи път успешно изпита своята хиперзвукова ракета „Циркон“ от ядрена подводница по учебно-практически цели в Баренцово море.

Тази ракета е със скорост 8 Маха и може да бъде оборудвана с ядрена бойна глава за унищожаване на американски самолетоносачи за броени минути. Капитанът на американския самолетоносач ще има само няколко секунди, за да вземе решение във връзка с предстоящ удар.

Още по-напреднала е гордостта и радостта на Кремъл - хиперзвуковата ракета „Авангард“, която достига зашеметяващите 27 Маха.

На 26 декември 2018 г. тя беше изстреляна в Уралските планини и, без да излезе в космоса, изведе бойна глава в стратосферата по ударния курс, който планира около 7000 километра по зигзагообразна траектория над цял Сибир и удари цел в източния край на Русия на полуостров Камчатка.

На следващата година „Авангард“ беше приета от руските въоръжени сили, което на практика постави Русия на първо място в хиперзвуковата надпревара.

Ракетата може да носи двумегатонна ядрена бойна глава, достатъчна да унищожи огромен мегаполис.

За Путин това беше момент, сравним с изстрелването на „изкуствен спътник на Земята“ в космическа орбита, който показа, че Западът е в позиция на догонване.

Тогава президентът на Русия каза: „Той лети до целта като метеорит. Като огнена топка“.

Справедливо е да се каже, че в момента в Пентагона има параноя по повод сегашното положение на Америка в хиперзвуковата надпревара.

Американски представители дори наскоро предположиха, че това, което е сбъркано с НЛО в небето над Съединените щати, всъщност може да са китайски или руски свръхзвукови ракети.

По-конкретно, необходимостта да се направи нещо по отношение на хиперзвуковия „скок“ на Китай придоби огромно значение в резултат на класифицираните военни игри на Пентагона, които бяха хипотетично поставени през 2030 г.

Във Вашингтон смятат, че най-вероятното огнище на трета световна война е Тайван, където евентуално китайско нашествие ще предизвика въоръжен конфликт между двете най-големи сили в света.

В мащабна военна игра, проведена през октомври миналата година, САЩ бяха победени.

Според генерал Джон Хейтън, заместник-председател на Обединения комитет на началниците на щабове, американските информационни системи са били незабавно деактивирани и стратегията им за концентрация ги е направила постоянна цел за китайците.

В по-късна симулация на военен конфликт с Китай, ВВС на САЩ се бориха да спечелят, но само защото симулацията включваше безпилотни технологии, които Америка всъщност все още няма.

През 2018 г. генерал Хейтън заяви пред Конгреса, че САЩ просто не могат да се защитят срещу хиперзвукови ракети.

Той каза: „Нямаме защита, която да предотврати използването на такива оръжия срещу нас“.

След години предупреждения от страна на Пентагона за хиперзвуковите опасности, САЩ сега харчат повече от 1 милиард долара годишно, за да наваксат.

Очаква се Америка да има собствени хиперзвукови оръжия през 2020-те, а хиперзвукови дронове през 2030 -те.

Освен това сега САЩ дават приоритет на мащабните програми за отбрана, като планират по-специално пускането в космоса на огромен флот от стотици спътници за наблюдение на изстрелванията на хиперзвукови ракети.

Пентагонът подписа договори миналата година, включително договор за 149 милиона долара със SpaceX, за изграждане на спътници с широко поле на видимост (WFOV) и инфрачервени сензори (OPIR) на ниска орбита.

Приложението на SpaceX за тяхното създаване е описано от американските правителствени служители като „изключително“.

Сателитите ще бъдат на ниска земна орбита на височина около 2000 километра, за разлика от други военни спътници в геосинхронна орбита на височина над 35 000 километра.

Това ще им улесни проследяването и ескорта на хиперзвукови ракети. Системата за проследяване е предназначена да покрие повърхността на цялата планета до края на 2020 -те години.

В настъпателен план САЩ тестват ракетата HAWC (Hypersonic Air Weapon Concept).

Първият голям тест в Америка на собствения си хиперзвуков планер ARRW завърши през април тази година с неуспех.

По-рано тази година адмирал Джеймс Ставридис, бивш върховен главнокомандващ на НАТО в Европа, предупреди, че хваленото предимство на САЩ в самолетоносачите ще бъде „остаряло“ до 2030 г.

Той каза: „Автономните технологии като рояци от евтини безпилотни летателни апарати на въздух и море, комбинирани с хиперзвукови ракети, биха могли да променят баланса на силите в океаните“.

Представители на Пентагона също смятат, че дотогава Китай ще удвои и вероятно ще утрои ядрените си арсенали.

Някои експерти обаче предполагат, че нарастващите хиперзвукови възможности на Китай не променят фундаментално нищо.

Джефри Люис, специалист по ракетни технологии в Центъра за неразпространение на оръжия на Джеймс Мартин в Калифорния, заяви, че Китай вече има 100 междуконтинентални балистични ракети с мощни ядрени бойни глави, които могат да ударят САЩ. Въпреки че хиперзвуковият планер е нещо по-интересно.

 


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47