Британски военни самолети над Северно море

Целта е да се постави Москва в отбранителна позиция

The Times: Британските военни увеличават драстично патрулите край руските граници

2466 | 21 септ. 2020 | 15:25

Британските военновъздушни и военноморски сили пращат самолети и кораби в чувствителни зони в Черно море и Арктика


Военновъздушните и военноморските сили на Обединеното кралство са увеличили драстично патрулите около руските граници и брегове в безпрецедентна операция, чиято цел е да постави Москва в отбранителна позиция, пише британският национален ежедневник The Times, цитиран от Агенция "Фокус".

От последната седмица на август насам към руските граници в Черно море и край бреговете на полуостров Кола в Арктика са изпратени 28 самолета от ВВС на Великобритания, включително изтребители „Тайфун“, както и разузнавателните Sentinel, RC-135 и Sentry E-3 Awacs.

Преди две седмици бе съобщено за първите полети на „Тайфун“ над Украйна, но източниците от кръговете по отбраната и данни от уебсайтове за проследяване на самолети потвърдиха, че патрулите над Черно море оттогава насам са се засилили.

Други изтребители са прелетяли повече от 1500 мили в Северния полярен кръг за първи път, за да достигнат до Мурманск, където са разположени основните руски бази за подводници.

Полетите съвпаднаха с движение на противоподводната фрегата HMS Sutherland в този чувствителен регион като част от флотилия с американски и норвежки военни кораби.

Андрю Брукс, пенсиониран командир от ВВС на Великобритания и ветеран от Студената война, заяви, че новите мисии са отговор на скорошни руски действия, включително отравянето на опозиционния политик Алексей Навални и увеличаване на полетите на руските ВВС над Северно море.

„Това е знак, че най-накрая спряхме да говорим за отговор и започнахме да правим нещо в отговор. Влизаме в задния двор на Русия и се изправяме срещу тормоза й", обясни Брукс.

„Въздушните и военноморските патрули карат руснаците да се страхуват“, казва военен източник. „Те ги принуждават да реагират на това, което правим, а не обратното".

Високопоставен източник от разузнавателните кръгове заяви, че събраната информация ще помогне на експертите на Министерството на отбраната „да идентифицират уязвимостите на нашите противници и да се стремят да ги използват“.

Министърът на отбраната Бен Уолъс подчерта на свой ред, че военноморските патрули в Арктика имат за цел да запазят „свободата на корабоплаването“ и че Великобритания има „отговорност да подкрепи нашите арктически съюзници като Норвегия, за да запази сигурността и стабилността на региона“.

Министерството на отбраната отбеляза: „ВВС има голямо разнообразие от авангардни възможности за получаване на жизненоважна информация по целия свят. Не коментираме спекулации за подобни операции".


От категорията

СЗО: Планетата е в критичен момент от пандемията. Следващите месеци ще са много трудни

СЗО: Планетата е в критичен момент от пандемията. Следващите месеци ще са много трудни-1603691470.jpg

Междувременно стана ясно за пореден случай на Covid-19 в Белия дом. Това е ...

26 окт. 2020 | 07:50

Нападнаха института „Роберт Кох“ с коктейли "Молотов"

Нападнаха института „Роберт Кох“ с коктейли "Молотов" -1603655623.jpg

"Роберт Кох" е основният институт по обществено здраве в Германия. ...

25 окт. 2020 | 21:52

Зам.-председателят на Бундестага почина след припадък по време на интервю

Сн. БГНЕС-1603714876.jpg

Германският министър на труда Хуберт Хайл изрази съболезнования в Туитър за ...

26 окт. 2020 | 14:20

Путин: Русия и САЩ да се споразумеят да не разполагат определени ракети с наземно базиране в Европа

-1577517532.jpg

Русия е готова да не разполага в европейската част на своята територия ракети ...

26 окт. 2020 | 13:57