Снимка: ТАСС

Москва се опитва да всее раздор на Запад, като в същото време засилва вътрешната репресия

The Times за руските избори: Демокрация на Потьомкин

1823 | 9 септ. 2019 | 13:41

През 2021 г. ще се проведат парламентарни избори и кой знае докъде е готов Путин да отиде с репресиите си вътре в страната


Русия се опитва да всее раздор на Запад, като в същото време засилва вътрешната репресия, коментира британският национален ежедневник The Times в статия за неделните местни избори в страната.

Агенция „Фокус“ представя превод на материала с уточнението, че той отразява единствено позицията на автора.

Официалните резултати от проведените в неделя в Русия регионални избори бяха обявени в понеделник. Те показаха, че партията на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин „Единна Русия“ не получава нито едно място в Москва. Но не бива да се заблуждавате. Управляващата партия беше толкова компрометирана през годините на корупция и некомпетентно управление, че Кремъл изпрати инструкции на всички официално одобрени местни кандидати да се явят на изборите като независими.

Въпреки това Кремъл явно се уплаши, че дори подобен трик да заблуди избирателите, той няма да е достатъчен. Изборите бяха предшествани от кампания за сплашване на опозицията. Освен всичко друго, властите откриха фиктивни предлози, заради които да забранят кандидатите на опозицията да се кандидатират за избори, подтиснаха с насилие мирни протести и задържаха близо 2000 демонстранти.

Путин очевидно не искаше нещата да се случват сами по себе си. Изборите и най-вече резултатите от тях изпращат важен сигнал за характера на авторитарния режим на Путин, чието пребиваване на власт наближава началото на третото десетилетие. В началото на юли, когато протестиращите започнаха масово да организират демонстрации, припомняйки събитията от 2012 г., той бе изправен пред избор.

Икономиката на страната беше в застой, заплатите и жизненият стандарт намаляваха. В тези условия той би могъл да направи отстъпки и на недоволното население. Но вместо това Путин реши да засили репресиите. Властите започнаха широко да използват мярката за 30 дни затвор, за да наказват противниците, без да разглеждат делата им в съда. Полицията и Росгвард биха протестиращи с палки.

Руснаците може и да са отишли на урните, но тази демокрация все още напомня на Потьомкиново село, в което урните се използват за скриване на реалността. И реалността е, че режимът в Москва прие диктатурата в китайски стил.

В същото време Путин прави нови опити за разделяне на редиците на западните държави, които досега се обединиха срещу незаконната руска анексия на Крим и подкрепата на сепаратистите в Източна Украйна. Миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска Русия да бъде върната в Г-8, откъдето бе изгонена преди пет години. Това искане беше отхвърлено от Великобритания, Франция и Германия, които с право настояват Г-7 да остане асоциация на либералните демокрации.

В събота Путин направи обмен на затворници с новия президент на Украйна Володимир Зеленски, сред които бе човек, представляващ интерес за разследването на случая със сваления през 2014 г. самолет МН17 на Malaysian Airlines.

Това разгневи нидерландското правителство, което все още се опитва да разреши случая, при който загинаха 196 граждани на страната. То изрази безпокойство, че Путин може да се опита да постигне сделка, която би му позволила да избегне отговорността за минали зверства.

В момента, когато върховенството на закона в много страни е застрашено, е много важно либералните демокрации да бъдат обединени в отношението си към Русия, а не да одобряват тайно действията на все по-репресивния режим на Путин.

В крайна сметка рейтингът на доверие към Путин тази година падна до 31,7 процента, подкрепата на опозицията нараства извън Москва и Санкт Петербург, а лидерите ѝ не се страхуват от преследване.

През 2021 г. ще се проведат парламентарни избори и кой знае докъде е готов Путин да отиде с репресиите си вътре в страната.

 


От категорията

Здравка Евтимова с разтърсваща реч за обесването на Левски: Някой помни ли името на предателя?

Здравка Евтимова с вкаменяваща реч за обесването на Васил Левски -1582184257.jpg

Аз си мисля за корумпираните, онези, които късат плът от плътта на България, ...

20 февр. 2020 | 09:36

Симеон Николов: Разбирам гневните коментари на управляващите при такава мощна подкрепа за президента

-1472586819.jpg

Коктейлът от гняв и лъжи, с който реагираха представители на управляващите на ...

20 февр. 2020 | 09:54

Валентин Радомирски: „Триморие“ увеличава разногласията „изток-запад“. България е пред труден избор

-1547111355.jpg

Макрон е рожба на „клана Ротшилд“, който разбира, че „нещо“ май много „се ...

20 февр. 2020 | 20:38

ГЕРБ имат тежък комуникацинен проблем. Обществото вече не вярва на дежурните им говорители

-1505743367.jpg

Филипиките на Тома Биков и Спас Гърневски срещу "комунистите" няма да ...

20 февр. 2020 | 16:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


9 септ. 2019 | 19:45Пише с ПУтьомкин, г да от "Епицентър", а не ПОтьомкин. Напоследък честичко правите правописни грешки.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


9 септ. 2019 | 14:00Вие по същия начин писахте и за изборите в Америка, когато беше избран Тръмп. Затова мисля, че вие също сте диктатура и демокрацията ви не работи. Така че истината не е в демокрацията, а в политиката на всеобща омраза към Русия. Това е, което наричате демокрация. Но няма нищо общо с демокрацията нито с пазарната икономика. Това е по политически път да смачкаш икономическия си конкурент. Русия може и да я притесните по този начин, но ви желая успех с Китай. След като от алчност доброволно му подарихте всичките си технологии, защо сега плачете от него?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.