Идиоти сме, ако мислим, че руснаците наистина се питат как могат да помогнат на Тръмп

The Wall Street Journal: Как да не се паникьосваме заради китайския вирус или Русия

3128 | 23 февр. 2020 | 11:16

Поведението на вируса от Ухан остава обект на противоречиви съобщения. Учените все още не знаят как точно се предава той


Как да не се паникьосваме заради китайския вирус или Русия, пише американският вестник The Wall Street Journal в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Ако търсите нещо, за което да се притеснявате, Центровете за контрол и превенция на заболяванията скоро ще започнат да проверяват хора със симптоми на грип в пет големи града (Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Сиатъл и Сан Франсиско), за да разберем дали уханския коронавирус е преодолял защитните ни сили и се корени в Съединените щати. Или можеха да изчакат, докато Бърни Сандърс се разболее от нещо. Този 78-годишен политик със сърдечни заболявания планира да провежда пет или шест събития всеки ден през следващите няколко седмици. Всъщност лекарите трябва да следят отблизо Сандърс и други кандидати на демократите за симптоми на всякакви инфекциозни респираторни заболявания, които сега са широко разпространени.

Разбира се, до момента, когато прочетете тази статия, основните данни ще се променят, но по-рано тази седмица Иран регистрира два случая на коронавирус и след това съобщава за смъртта на двамата пациенти. Към днешна дата четирима души вече са починали, което означава, че в Иран сега има стотици недиагностицирани случаи на коронавирус. Германски експерти откриха двама носители на коронавирус, които нямаха симптоми, сред 114 пътешественици, завърнали се в родината си от Китай. Вероятността в Япония да има много пътуващи, които нямат симптоми, е доста голяма, тъй като на няколко десетки души беше разрешено да напуснат карантинната зона на борда на круизния кораб, където има стотици заразени хора.

Bloomberg News цитира думите на един от водещите експерти по инфекциозни заболявания в Америка Майкъл Остерхолм от университета в Минесота, който заяви, че "следващите три седмици ще бъдат решаващи".

Пазарите разбраха това, съдейки по активните продажби на финансови инструменти в четвъртък и петък. Това разбраха служители по целия свят, включително френският министър на здравеопазването и най-влиятелните експерти в американското правителство. В момента се правят активни опити да се предупреди обществото, че съвсем вероятно се развива глобална пандемия (и това не е същото като края на света).

Пекин не се е превърнал в пример за подражание за тях. Китай имаше предимство под формата на факта - или поне на теорията, че - новият вирус се появи на определено място и че може би той може да се удържи там. Доколко е вярно това предположение, не се знае. Ако през декември Пекин знаеше каквото знае сега, вероятно би се придържал към същата стратегия, която сега преследват повечето западни държави: желанието да се сведе до минимум строгата изолация и да се съсредоточи върху информирането на гражданите, особено на възрастните хора, как да се намали риска от инфекция.

Тази стратегия се нарича социална дистанция или социална адаптация. Измийте ръцете си. Избягвайте обществени места. Знайте, че тази инфекция е неприятна, но че в повечето случаи не преминава твърде тежко.

Респираторен вирус, който лесно се предава от човек на човек и може да бъде предаден от хора, които нямат характерни симптоми, най-вероятно се разпространява по целия свят. Търговията не е спряла. Корабите и самолетите все още се управляват от екипажи, чиито членове са длъжни да контактуват с хората от двете страни. Проверката само на тези пътници, посетили Китай, е безсмислена в онези страни, където този вирус вече е започнал да се предава от едни местни жители на други. За щастие, за тази част на света, където пролетта вече е на прага, дори няколко седмици забавяне може да има значителен ефект, ако този вирус - подобно на други респираторни вируси - се разпространява по-лошо в условия на по-топло и влажно време.

Поведението на вируса от Ухан остава обект на противоречиви съобщения. Учените все още не знаят как точно се предава този вирус. Официално смъртността е 2%, но много експерти отбелязват, че значително влияние върху този показател има неспособността на китайските лекари да поставят диагноза и да преброят хиляди случаи, при които това заболяване е леко.
Болниците в Съединените щати се подготвят за възможен приток на пациенти. Ако американците останат спокойни и продължат да се занимават с обичайните си дела, докато помнят, че някъде наблизо има някакъв необичаен грип (въпреки че това всъщност не е грип), в страната всичко ще е наред. Covid-19 - това е името, дадено на новия коронавирус - това е една от много заплахи, с които възрастните трябва да могат да се справят.

***

В друга, но не несвързана история, Доналд Тръмп не се заблуждава, когато се притеснява, че разузнавателните агенции са уведомили Конгреса на САЩ, че Кремъл възнамерява да помогне на Тръмп да бъде преизбран за втори мандат. Идиоти сме, ако мислим, че руснаците наистина се питат как могат да помогнат на Тръмп. Всъщност те си задават въпроса как допълнително да объркат американската политика и да подкопаят доверието в нея.

Нека ви припомним, че през 40-те години на миналия век САЩ преследваха много определена цел, когато се намесиха в политиката на Западна Европа: искаха да попречат на комунистите да дойдат на власт. Днес Кремъл няма избор между демократически президент и републикански президент (въпреки че Тръмп успя, когато други се провалиха, а именно да забави изпълнението на любимия проект на Владимир Путин - нов газопровод, който ще позволи на Русия да изпомпва пари от Европа в замяна на руски газ). За Русия ключовият резултат от интервенцията беше възможността да настроят американците един срещу друг.

За съжаление, тези обстоятелства изглеждат второстепенни за някои медийни фигури, които са загрижени преди всичко за своите рейтинги и лични „брандове“, да не говорим за някои бивши американски служители, които могат да се надяват да избегнат наказанието за техните минали действия и решения, навредили на настоящата администрация.

 


От категорията

Кънчо Стойчев: Как Борисов допусна мярката 60:40?! Тя е вредна и не работи

-1567490477.png

Нищо няма да бъде както беше. Най-важният щаб, който трябва да създадем, е ...

4 апр. 2020 | 13:29

Веселин Данев: Можем да отделим рисковата група в хотели, а другите да се върнат на работа

Идеята е всички в рискова възраст или здравословно състояни да си „спестят“ срещата с вируса, казва Веселин Данев-1585815200.jpg

Всичко това ще излезе на държавата в най-лошия случай 40 милиона лева на ден, ...

2 апр. 2020 | 11:21

"Полет с балон над Белоградчишките скали"- едно спиращо дъха видео с иновативен поглед към природата

"Полет с балон над Белоградчишките скали"-1585909140.png

Режисьорът и идеолог на видеото арх. Пламен Мирянов умело използва ...

3 апр. 2020 | 15:43

Ако спрем предпазните мерки, до края на април заразените с коронавирус у нас ще са над 1 милион души

-1520235630.jpg

Разбира се, това няма да се случи. Когато хората масово видят накъде вървят ...

4 апр. 2020 | 09:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


24 февр. 2020 | 09:24Пусна се слух в интернета че, един от космонавтите на Международната станция се е заразил "коронно" от последната доставка на продукти и оборудване, закарани от лоджистика Алон Макса със "SpaceX", January 29. Всичко било Китайско производство. В момента болният е карантиран в скафандър, в откритото пространство, извън станцията. Иначе би трябвало станцията да я връщат за дезинфекция на земята. Там "коронните" бактерии в безтегловност, се развивали със шеметна бързина, в сравнение от земнити им задокеански роднини. В най лошият случай, кой ще дезинфекцирва КОСМОСЪТ? Освен партийно религиозният боклук разхвърлян в ефира, кой ще чисти и заразите ви бе ТРЪМПократи, питат извънзэмните цивилизации?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


24 февр. 2020 | 00:47За да присвоят и си прикачат чуждото звание ПОБЕДИТЕЛ, задокеанските петрол геноцидни, коран пикльовци, влизат в Първата световна война ~ (28 юли 1914 11 Ноември 1918), едва в краят и, на 6 април 1917 !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


24 февр. 2020 | 00:47За да присвоят и си прикашат за втори път, чуждото звание ПОБЕДИТЕЛ, задокеанските петрол геноцидни, коран пикльовци, влизат във Втората световна война ( Sep 1, 1939 09 May 1945 ), няколко месеца преди краят и, в средата на Юли 1944 г.! Докато истинският победител, ( жертвал над над 32мил. ), имащ единствен пртаво на званието ПОБЕДИТЕЛ е, "Червената армия" на, великият Съветски Съюз! Разбирасе, с прогресивните сили на Планетата! Но в никакъв случай не, и задокеанският, петрол геноциден, коран пикльовски, "победител самозванец"!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


24 февр. 2020 | 00:46Прогрэсивната Българска общественост, в чест на 75г. юбилей, отдаваме благодарност и почести пред паметта на загиналите герои освободители, като едновременно държим да се извиним пред братския Руски Народ освободител, за продължителният и насилствен саботаж, годишнините в тази чест, заради ултра Дясно центристските, евро марионетни правителства, поробили и евро продали суверенитета, и Родината на Дякона, Ботева и Вапцарова!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


24 февр. 2020 | 00:46В чест на 75г. юбилей, Българите предлагаме първи на международната прогресивна общественост, официално да беде връчено призванието "СВЕТОВЕН ЗАЩИТНИК на МИРЪТ" на Братският Русски народ, и Нобелава награда за Мир на президента Путин, затова че парира теророзма за по малко от 1.5г.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


24 февр. 2020 | 00:46Нека да кажат задокеанските петрол геноцидни, коран пикльовски, "победител самозванци", каква Мирна инициатива и хвалещи се с демокрация, са постигнали и направили до сега? С уважение; Енчев entanashi@abv.bg "Българският нов жизнен формат" http: www.spiralata.net biblioteka "За пълното си щастие Човек трябва да има Суверенно и Славно отечество" Симонид Кeоский 5 век преди Христа "A за да бъде Българина напълно щастлив, Трябва да знаe следва, своето историческо предназначение!" Енчев И. 20век след Христа


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


23 февр. 2020 | 11:45Много писано, но твърде несвързано. Там всички на крак ли са преминали вече.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


23 февр. 2020 | 14:42Урумов, успокой се бе човек. Кажи тук нещо за кЪмунизЪма и къмунистите. Там ти е силата....


венелин урумов


23 февр. 2020 | 12:24Да трудно е за хора които нямат способноста да ОСМИСЛЯТ !!!Такива се именуват ДЕБИЛИ ИДИОТИ и т.н.!!!!Проблем са когато И ОТ ТЯХ ЗАВИСИ ОБЩЕСТВЕТОТО РАЗВИТИЕ !!!!Той господин Христов каза 80% са ДЕБИЛИ!!!!