Кадър: YouTube

Кризата отне трилиони долари от световните фондови пазари и застраши милиони малки предприятия

The Wall Street Journal: Коронавирусът няма да спре глобализацията

702 | 23 март 2020 | 12:32

Международното сътрудничество може да се превърне в единственото ефективно средство срещу бъдещи епидемии, смята изданието


През изминалата седмица разпространението на коронавируса се превърна в глобална пандемия, която потопи световната икономика в рецесия, пише американското издание The Wall Street Journal, цитирано от Агенция "Фокус".

Бяха спрени пътуванията, затвориха се граници, стотици милиони хора в Европа са под карантина. Кризата отне трилиони долари от световните фондови пазари, а също така застраши милиони малки предприятия.

Както пише изданието, последващият икономически спад ще предостави нови аргументи за онези, които през последните години говориха за края или забавянето на процеса на глобализация. В разгара на кризата е трудно да се възрази срещу подобни прогнози, но това все пак трябва да се направи, според The Wall Street Journal.

Както пише вестникът, глобализацията няма да приключи след коронавируса: да, нарушенията в пътуванията и търговията няма да се възстановят веднага и редица предприятия ще бъдат национализирани, обаче, следкризисният период ще покаже, че глобализацията е лесна за омраза, удобна за критикуване и невъзможна за спиране.

WSJ отбелязва, че признаците за забавяне на глобализацията са се появили още преди епидемията. Миналата година ръстът на световната търговия беше само 1%. Това до голяма степен се дължеше на търговската война между САЩ и Китай: търговията между двете страни се върна на нивото от 2013 г. В същото време Китай продължава активно да увеличава инвестициите си в чужбина: Латинска Америка, Африка и Близкия Изток. Изданието смята, че епидемията няма да спре тази тенденция: КНР постепенно преодолява кризата и китайското правителство намеква за увеличаване на инвестициите.

Допълнително доказателство е наскоро актуализираното споразумение NAFTA, което демонстрира ангажираността на САЩ към свободната търговия дори при Тръмп. Що се отнася до Европа, шокът от Брекзит, очевидно, послужи като тласък за засилване на интеграцията и увеличаване на обема на взаимните инвестиции. Освен това след вирусната криза се очаква да бъдат отделени допълнителни държавни средства за възстановяване не само в Европа, но и в Латинска Америка, Африка и Югоизточна Азия.

Разбира се, коронавирусът е отрицателен страничен продукт на глобализацията, пише The Wall Street Journal: настоящият мащаб на туризма, търговията и бизнеса прави предотвратяването на пандемията практически невъзможно. В същото време международното сътрудничество може да се превърне в единственото ефективно средство срещу бъдещи епидемии.

Според изданието, рязък спад, причинен от коронавируса, не означава окончателното разпадане на сложната система от вериги за доставки и пазари, изградена през последните няколко десетилетия. Тази система е стабилна, печеливша и трудна за унищожаване. Коронавирусът едва ли ще спре тенденцията, преживяла Голямата депресия, Втората световна война, Студената война и огромен брой други кризи.

Възможно е коронавирусът да сложи началото на нова фаза на глобализация, отбелязва The Wall Street Journal: тя няма да бъде толкова активна, но няма да изпитва такива сурови икономически и идеологически ответни реакции.

 


От категорията

Безпрецедентно! Путин пусна цяла Русия в отпуск до края на април, заплатите остават (ВИДЕО)

Снимка: kremlin.ru-1585840382.jpg

Държавният глава благодари на лекарите, медицинските сестри и целия персонал на ...

2 апр. 2020 | 18:12

Наложиха полицейски час в Мека и Медина

-1565334348.jpg

Във вторник Саудитска Арабия призова мюсюлманите по света да отложат плановете ...

2 апр. 2020 | 18:09

Елизабет II ще направи изключително рядко обръщение към нацията

-1577298297.jpg

Обръщението, което ще се излъчи в неделя в 22 ч. българско време, е записано в ...

3 апр. 2020 | 18:27

Виктор Орбан заяви, че „няма време“ за критиките на европейските партньори

-1522331852.jpg

Много европейски политици, включително негови съюзници в ЕНП, го обвиняват, че ...

3 апр. 2020 | 18:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.