Хората са уморени и се страхуват, но искат да видят светлината в тунела, казва лидерката на опозициията в Беларус

Тихановска: Към момента изглежда загубихме битката с властите

3105 | 21 февр. 2021 | 13:34

Нашата стратегия е да се организираме по-добре, да подлагаме режима на постоянен натиск, докато хората станат готови да излязат на улицата отново, може би през пролетта, заяви тя


Опозицията в Беларус няма възможност да се бори с властите, заявява в интервю за швейцарското издание Le Temps от петък бившият кандидат президент Светлана Тихановска, която след изборите напусна страната. Тя е в Швейцария за среща с председателя на парламента Андреас Аеби, както и да обсъди с швейцарските власти как да бъдат освободени над 250 политически затворници в Беларус.

 

"Трябва да призная, че изгубихме улиците, нямаме възможност да се борим с насилието на режима над протестиращите. Те (властите) имат оръжие, имат сила, така че в настоящия момент излежда, че загубихме. Зная, че беларусите се умориха, страхуват се - казва Тихановска. - Днес обаче изграждаме структурите за утрешните битки. Работим за свързване на различните опозиционни инициативи, които се появиха навсякъде: лекари, учители, полицейски сили... Нашата стратегия е да се организираме по-добре, да подлагаме режима на постоянен натиск, докато хората станат готови да излязат на улицата отново, може би през пролетта."

 

Според нея, хората в Беларус са очаквали бързо разрешаване на политичесата ситуация, но връщането към демокрацията отнема повече време. 

 

"Връщането към демокрацията ще отнеме повече време от очакваното. В Беларус хората искат да видят светлината в края на тунела, да помислят за деня, в който накрая всичко ще се оправи. И тъй като те разчитаха на бърза развръзка, сега очакват фантастичен план, месия, който да им каже: "Утре ще излезем на улицата, а вдругиден Лукашенко ще си отиде". Но няма такъв план, никой не може да предскаже какво ще стане. Мисля, че е време да обсъдим с хората визията за бъдещето. Хората като че ли считат, че когато спечелим, всичко ще се оправи. Вече работим по това, но трябва да говорим с хората - те се събудиха, нещо в съзнанието им се промени, те никога повече няма да бъдат роби на режима", твърди Тихановска.

 

Според Тихановска една от големите дипломатически победи срещу Лукашенко е било отнемането през януари на домакинството на световното първенство по хокей на лед от Минск, което стана под натиска на международните спонсори на световната федерация по този спорт.

 

"Тази кампания срещу първенството е демонстрация, че всички могат да се включат (в борбата срещу властите в Беларус), дори ако рискуват да загубят пари. Това е доказателство, че защитата на правата на човека може да надделее над други съображения, че те не подлежат на преговори. Надявам се всички компании, които могат или работят с беларуския режим, да използват влиянието си, за да подобрят ситуацията там, като принудят държавните компании да зачитат правата на работниците", казва още Тихановска.

 

Тя говори и за своята роля в беларуската опозиция. 

"След като имам мандата на хората да ги представлявам и революцията се нуждае от лице, аз съм това лице. Не говоря само за имиджа: аз представлявам единството на движението, което е от решаващо значение. Беларусите трябва да бъдат единни и трябва да съм сигурна, че никаква лична амбиция не застрашава нашата битка. Появиха се много инициативи и нови лидери, което е прекрасно. Нещата се движат, но разделението би означавало унищожаване на опозицията. Аз съм малко като квачка, която събира пилетата си, така че всички да гледаме в една посока - обяснява Тихановска. - И, разбира се, моята роля е да обясня на международните лидери ситуацията в Беларус, със задържането на политически затворници, с тревожната ситуация с правата на човека. Лесно е да гледаме встрани и да не правим нищо, особено след като вече не виждаме красивите кадри от демонстрациите, с което да мобилизираме медии и политици. Нуждаем се от цялата подкрепа, която можем да получим от всички страни. Но без пряка намеса, защото тази революция е изцяло белоруска работа".

 

----------------------------

През август 2020 г. на изборите в Беларус президентът Александър Лукашенко спечели шести пореден мандат с 80.1% от гласовете. Тихановская бе втора. На следващия ден в страната започнаха масови протести, които бяха потушавани със сълзотворен газ, водни оръдия, светлинни гранати и гумени куршуми. 

 

Протестните акции продължават и досега, но вече не са така интензивни. Беларуските власти образуваха наказателни дела срещу ред членове на създадения по инициатива на Тихановска координационен съвет на опозицията, с обвинения в призиви към вземане на властта, създаване на екстремистки групи, заговор за завземане на държавната власт с неконституционни методи. Самата Тихановска, която почти веднага след изборите напусна Беларус, бе обявена от властите за международно издирване.

 

Източник: Сега


Намери своята история

От категорията

Скопие: Не е вярно, че паметникът на загиналите български войници край Кавадарци е разрушен

Скопие: Не е вярно, че паметникът на загиналите български войници край Кавадарци е разрушен-1634312740.jpg

Управлението за защита на културното наследство и Публичното предприятие за ...

15 окт. 2021 | 18:45

Британската полиция съобщи, че убийството на депутата Дейвид Еймс в Есекс е терористична атака

Британската полиция съобщи, че убийството на депутата Дейвид Еймс в Есекс е терористична атака-1634356551.jpg

Шейсет и девет годишният Еймс от Консервативната партия на премиера Борис ...

16 окт. 2021 | 06:54

Кралица Елизабет II отказа алкохола

-1634307162.jpg

Желанието й е да посрещне платинената годишнина - 70 години престой на трона, в ...

16 окт. 2021 | 18:25

Меркел е обсъдила с Ердоган обстановката в Либия и ситуацията с мигрантите

-1634397516.jpg

Турция полага изключителни усилия в светлината на притока на сирийски бежанци, ...

16 окт. 2021 | 18:17