Снимка: бТВ

Електронна или спортна ваканция за децата?

Тийнейджърите в интернет: По-богатите търсят знания, а по-бедните – забавление

853 | 12 авг. 2017 | 23:43

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който обхваща 42 държави, става ясно, че младежите от Коста Рика се забавляват, докато тези от Финландия четат новини или да набират полезни знания


Информацията, до която тийнейджърите достигат в интернет, се определя и от материалното им положение. Децата, които израстват в лишения, използват мрежата за забавления, за разлика от по-заможните. Това показват данни от мащабно международно проучване, предаде бТВ.

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който обхваща 42 държави става ясно например, че младежите от Коста Рика, когато са онлайн, гледат клипове, играят игри, докато тези от Финландия, използват това време, за да четат новини или да набират полезни знания.

От националния център за безопасен интернет твърдят, че България е на второ място в Европа по употреба на интернет сред тийнейджърите. 83% от българчетата между 9 и 16 години са в мрежата всеки или почти всеки ден - в повечето случаи чатят или гледат видеоклипове.

Интернет консултантът Александър Ненов обаче предупреждава, че всяко нещо, което не ни дава ново знание, не ни надгражда в интернет или офлайн света, всъщност ни губи времето. „3ащото времето ни е единственият ресурс и ние трябва да го пазим”, допълва интернет специалистът.

Едно е сигурно - виртуалната мрежа не бива да замества волейболната например. Доказва го лятната спортна академия на НСА, където през цялата ваканция деца от 4 до 18-годишна възраст могат да заменят клавиатурата с 13 вида спорт.

„Това е една идея, която цели да накара децата да заобичат спорта и да ги изкара от електронния свят, който ги е завладял”, казва треньорът Александър Стаматов.

А малките гимнастички, които са посветили ваканцията си на спорта, са категорични, че в залата са много по-щастливи, отколкото пред екрана.

„Тук е доста по-хубаво, спортът ми е по-забавен, отколкото игрите по телефона. Създават се повече приятелства”, разказва 12-годишната Рокси.

Заседяването пред екрана, дори и с цел образование, не може да се сравни с ползата от движението.

Затова специалистите съветват - не оставяйте децата си без спорт, особено сега, когато нямат друго време, освен свободното.

 


От категорията

Кои са възможните наследници на Путин? Списъкът се оглавява от Дмитрий Медведев

Владимир Путин и Дмитрий Медведев-1503562191.jpg

В първата тройка влизат още кметът на Москва Сергей Собянин и губернаторът на ...

24 авг. 2017 | 11:08

В подводницата на Петер Мадсен са открити следи от кръв от шведската журналистка

Загиналата трагично Ким Вал-1503394692.jpg

Докато властите продължават разследването, Мадсен продължава да твърди, че Ким ...

24 авг. 2017 | 10:27

Тръмп зове американците към единство и любов (Видео)

Кадър: Туитър-1503564043.jpg

"Нашите сърца туптят за Америка. Нашите души се изпълват с гордост всеки ...

24 авг. 2017 | 11:39

Сръбските дипломати се връщат в Скопие, македонският посланик в Белград се среща с Александър Вучич

-1503560195.jpg

Според сръбското Министерство на външните работи посланик Душанка Дивяк Томич ...

24 авг. 2017 | 10:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.