Снимка Нова телевизия

В кризисна ситуация Борисов отново е възможен премиер.

Тома Биков: Служебните правителства на Радев създадоха кризи в различни сектори

10414 | 13 окт. 2021 | 08:43

Партиите на протеста не ни позволяват да сме в нормална ситуация на опозиция, подчертава бившият депутат от ГЕРБ


Това са спекулации извън реалността. В кризисна ситуация Борисов отново е възможен премиер. Това каза кандидат-депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Абсурдно е да се говори, че протестите на различни браншове са политически инспирирани, спряха им парите за ремонти, идва зимният сезон, а няма поддръжка на пътната инфраструктура.

Служебните правителства на Радев създадоха кризи в различни сектори. Стефан Янев две седмици след актуализацията на бюджета обяви, че подготвят нова актуализация на бюджета. Проблемът е, че не са предвидили компенсации за високите цени на тока. И тези разчети се правени от тогавашния му финансов министър Асен Василев. Финансово-икономическият екип на служебното правителство е в основата на кризите, те носят вина и за това, че Планът за възстановяване все още не е внесен в ЕК, подчерта Биков.

 

ГЕРБ са готови да водят разговори за управление, имат и план с антикризисни мерки, които да овладеят ситуацията в страната в момента, заяви още Тома Биков.

Той не каза дали ГЕРБ ще „прави крачка назад“, но припомни, че са предложили за премиер Даниел Митев, а не Бойко Борисов.

„Нашият партиен лидер се избира от нашите членове. Борисов е една от фигурите, които е достатъчно устойчива в политиката. Ние не говорим изобщо за номинации за премиер, оставаме с желание да водим разговори с оглед на отговорността, която можем да носим, не заради самото управление“, посочи Биков пред Nova.

Той подчерта, че ГЕРБ е била готова да бъде опозиция, но партиите, които е трябвало да направят кабинет в 46-ия парламент са се провалили.

„Те (партиите на протеста, бел. ред.) не ни позволяват да сме в нормална ситуация на опозиция. Викат „Ние няма да управляваме, ама и вие няма“, възмути се Биков.

Кандидат-депутатът отправи критика към действията на служебното правителство. Една от причините - спрените пари към фирмите, строящи пътищата.

"Протестът нещо лошо ли е? Нали цяла година обяснявахме, че това е гражданското общество. Ето, и това е гражданското общество. Ние нямаме наши хора в протеста. Единственото, което правим, е да мислим какво ще се прави след 14 ноември. Как така не се случи при нас да свършат тези пари през октомври?", запита той.

"Имаше сравнително подредена ситуация", настоя Биков, коментирайки, че кризите са създадени от управлението на служебния кабинет.

По думите му не става ясно и защо се е прибягнало до актуализацията на бюджета, без да се предвидят високите цени на тока.

Биков подчерта и забавяне на Плана за възстановяване.

По темата със списъка "Магнитски" той посочи, че няма представа дали ще има хора, свързани с ГЕРБ.

 

 


От категорията

Радев пред енергетици: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения

Радев: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения-1634414368.jpg

По думите му повече от десетилетие България не е работила за изграждането на ...

16 окт. 2021 | 19:16

Богомил Манчев: Очаква ни трудна зима от финансова гледна точка

-1528279032.jpg

Ако газът се е увеличил за няколко пъти 150-180%, сметките за парно няма да са ...

16 окт. 2021 | 22:43

Искра Михайлова от Монтана: Къде е обликът на президентството и къде е мисията на президентството?

Искра Михайлова от Монтана: Вицепрезидентът се бори за каузи-1634416685.jpg

ДПС е партията, която има огромни заслуги за изграждането на държавността в ...

16 окт. 2021 | 23:37

Карадайъ в Монтана: ДПС е гарант, че Конституцията и законите ще се спазват

-1634405466.jpg

Изправям се пред вас в трудно време, изпълнено с изпитания и предизвикателства, ...

16 окт. 2021 | 20:25