В рамките на десет години Европа и България ще бъдат неузнаваеми, прогнозира той

Тома Томов: Идват мрачни времена, целият свят е зона на несигурност! (ВИДЕО)

35894 | 28 дек. 2018 | 20:41

Ситуацията в момента е като преди Първата световна война, смята журналистът и публицист, който е и народен представител от гражданската квота на "БСП за България"


Това време, в което живеем, може би е последното спокойно време. Имам чувството, че идват тъмни времена. Това обяви в предаването „Денят на живо” по Канал 3 дългогодишният журналист и публицист Тома Томов в обзор на случилото се през вече изминаващата година, не само в България, а и в света.

Конкретно Томов, който е и народен представител от гражданската квота на "БСП за България", обърна внимание на Франция и продължаващите протести, които доведоха до множество безредици.

„Аз помня онази революция във Франция през 1968 година. Тогава бе и чешката пролет. Ние, младите, бяхме против влизането на танковете в Прага, както и на страната на студентите в Париж. Европейският живот е това – непрекъсната борба и конфликт. Но какво се случва сега – очевидно е, че Макрон не е Де Гол, той не може да влезе в обувките на Де Гол. Де Гол никога не би казал за свой бодигард „той не ми е любовник”, никога не би застанал в подчинено положение пред тези, които го издигнаха. На него никой не можеше да му нареди нищо. Тръгна си, защото просто времето му свърши.

Но сравненията са неудачни – както казва Марк Твен – историята не се повтаря, тя се римува. Това, което е факт – от САЩ през Европа, това, което става в Украйна, Русия, Близкия изток, Китай – целият свят в момента е на една зона на несигурност, на турболенция, на идване на лошо време”, коментира Томов, като все пак не се ангажира кога точно ще дойде лошото време.

Като пример за несигурност той даде и самия Доналд Тръмп в САЩ.

„Сега той реши, че изтегля американските войски от Сирия. И това точно, след като съветникът му по национална сигурност заяви, че това би било стратегическа грешка. Военният министър, целият Сенат, едва ли не изразиха подобна позиция. Бе заявено, че САЩ ще седи там, докато не се изтегли Иран. Но той е взел това решение. Дали ще го изпълни, е друг въпрос”, добави журналистът.

Относно ситуацията между Русия и Украйна Томов коментира:

„Това, което ще стане там... Това е ужасно. Има натрупване на стотици танкове, на самолети, на ракети. Само преди дни мина един английски кораб, който прави обследване на Азовско море. Говори се за американски кораби, които ще влязат в Черно море. Те могат да се опитат да влязат и да стигнат и до Мариупол. Как ще бъдат спрени? Ако те тръгнат да вървят нататък, ще се стигне до възможност за голям конфликт. И в Украйна имаме възможност за голям конфликт не само заради Порошенко – там има американски военни структури. Ако се стигне до сериозен конфликт, това може да спре „Северен поток”, да спре „Турски поток”, да пренареди цялата ситуация в Европа. От друга страна това, което става там, е пряко свързано с това, което става и на Балканите. Имаме поле с колосална гравитация – американска гравитация. Американците строят завод за втечнен газ в Александруполис, горе в Полша също. Те категорично искат да вкарват газ.

Освен това са и в повечето страни в НАТО. Със сигурност и Македония ще влезе в НАТО. Какво ще стане с Босна и Херцеговина, какво ще стане с Косово, което иска да има собствена армия? Какво ще реши тогава Сърбия, зад която застава Русия? Всичко това е все едно Първата световна война – няколко месеца преди това”, добави Томов.

Той бе категоричен, че Сърбия и Косово няма как да се разберат.

„Навремето Милован Джилас казваше, че Балканите са регион на много млади вулкани и те непрекъснато избухват. Тук нищо не може да се реши толкова лесно. Това е мястото, където избухват войните”.

По думите му на Балканите има американска, европейска, руска, турска и китайска гравитация.

„Т.е., всички тези големи сили се стремят към контрол. Това отново означава конфликт и то от много голям калибър. И този конфликт година или две. Той ще определи живота на настоящото поколение”, каза още Тома Томов и добави: „Всичко може да се случи на Балканите”.

Относно бъдещето на Европейския съюз Тома Томов е категоричен, че няма да се запази в същия си вид.

„Това поколение, което е на власт в Европа, има да се справя с колосални трудности. Аз лично не виждам как може Европа да се запази в тоя вид, в който е. Догодина има много важни избори. Ще излязат нови лидери, нови идеи. Мисля, че в рамките на десет години Европа ще е неузнаваема. Със сигурност ще бъде неузнаваема и България. В рамките на няколко години много неща ще бъдат променени”, каза още депутатът.

 Тома Томов: Идват мрачни времена, целият свят е зона на несигурност!

Ситуацията в момента е като преди Първата световна война, смята журналистът и публицист, който е и народен представител от гражданската квота на "БСП за България"

От категорията

Радев: Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от него илюзорен свят (Видео)

Кадър Нова телевизия-1596697949.png

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и може да се ...

6 авг. 2020 | 10:10

Решено! Валери Симеонов: Правителството остава до края на мандата, премиерът също!

-1594876746.jpg

"Изборите ще са тогава, когато е по Конституция. Нека всички политически ...

6 авг. 2020 | 13:18

Протестиращите в Пловдив блокираха с палатки ключово кръстовище (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимки: бТВ-1596738962.jpg

Срещу тази форма на гражданско неподчинение в началото на протеста се обявиха ...

6 авг. 2020 | 21:35

29-и ден на протест в София: Призив за обединение на протестиращите в политическа формация

Снимки: БНТ-1596737921.jpg

На площад "Независимост" организаторите разпънаха транспарант с ...

6 авг. 2020 | 21:18