Снимка Twitter

По-добре да се предпазите, отколкото да съжалявате. Трябва да обмислите предприемане на действия сега

Томас Пуейо: Справяне с коронавируса: С чук и танц (Втора част)

7158 | 23 март 2020 | 12:13

В зависимост от това как се развиват случаите, ще трябва да засилим мерките за социално дистанциране или ще можем да ги намалим. Това е танцът на R: танц от мерки между връщането на живота ни и разпространението на болестта, един танц на икономиката и здр


Томас Пуейо

medium.com 

 

Втора част

 

Детайлният анализ на Томас Пуейо дава прогноза за развитието на пандемията от Covid-19.

Пуейо предлага няколко решения за действие на ниво политическо ръководство, бизнес-лидери и индивидуално поведение. 

 

Изводът от първия му анализ беше, че коронавирусът е неизбежна криза, а оценката на истинските случаи на заболяването са силно подценени. Инфекцията се разпространява прогресивно и поразява внезапно. Въпрос на време е всички реални случаи да се проявят, което ще доведе до извънредно претоварване на здравните системи. 

 

В тази статия в Medium.com Томас Пуейо посочва, че най-строгите мерки за овладяване на коронавируса трябва да продължат само няколко седмици, след което не би трябвало да има пик на инфекциите, а всичко това може да се постигне на разумна цена за обществото. 


Той подчертава колко е важна бързината за спасяването на човешки животи. Всеки пропуснат ден и час може да допринесе за експоненциалния ръст на епидемията. Видяхме как само един ден може да допринесе за спад на общия брой заболели с цели 40%, а нивото на смъртност - с още повече. 

 

Обобщение на статията: Силни мерки срещу коронавируса днес трябва да продължат само няколко седмици, след това не трябва да има голям пик на инфекции и всичко това може да се направи за разумни разходи за обществото, като се спестят милиони животи по пътя. Ако не предприемем тези мерки, милиони ще бъдат заразени, много от тях ще умрат, заедно с всеки друг, който се нуждае от интензивни грижи, защото здравната система ще се срине.

 

 

Разбиране на Вируса


Ние знаем много много малко за вируса. Но всяка седмица излизат стотици нови научни статии.

 

таб10-а

 

Светът най-накрая е обединен срещу общия враг. Научни изследователи по целия свят се мобилизират, за да разберат по-добре този вирус.


Как се разпространява вирусът?
Как може да се забави заразяването?
Какъв е делът на безсимптомните носители?
Заразни ли са? Колко?
Какви са добрите лечения?
Колко дълго оцелява?
На какви повърхности?
Как различните мерки за социално дистанциране влияят на скоростта на предаване?
Каква е цената им?
Какви са най-добрите практики за проследяване?
Колко надеждни са нашите тестове?


Ясните отговори на тези въпроси ще помогнат да направим нашия отговор възможно най-целенасочен, като сведе до минимум обезпечените икономически и социални щети. И те ще дойдат след седмици, а не години.


Намиране на лечения

 

Не само това, но какво ще стане, ако намерим лечение през следващите няколко седмици? Всеки ден, който отвоюваме, ни доближава до това.

 

Сега, вече има sняколко кандидати, като Фавипиравир или Хинин. Ами ако се окаже, че след два месеца открием лечение на коронавируса?

 

Колко глупаво бихме изглеждали, ако вече сме имали милиони смъртни случаи след стратегия за смекчаване?

 

Разбиране на разходите и ползите

 

Всички горепосочени фактори могат да ни помогнат да спасим милиони животи. Това трябва да е достатъчно. За съжаление политиците не могат да мислят само за живота на заразените. Те трябва да мислят за цялото население и тежките мерки за социално дистанциране оказват влияние върху другите.

 

В момента нямаме идея как различните мерки за социално дистанциране намаляват предаването. Ние също нямаме представа какви са техните икономически и социални разходи.

 

Не е ли малко трудно да решим какви мерки са ни необходими в дългосрочен план, ако не знаем тяхната цена или полза?

 

Няколко седмици ще ни дадат достатъчно време да започнем да ги изучаваме, да ги разбираме, да им даваме приоритет и да решаваме кои да следваме.

 

По-малко случаи, повече разбиране на проблема, натрупване на активи, разбиране на вируса, разбиране на разходите и ползите от различни мерки, образование на обществото … Това са някои основни инструменти за борба с вируса, а ние имаме нужда само от няколко седмици, за да развием много от тях. Не би ли било тъпо да се ангажираме със стратегия, която да ни хвърли, неподготвени, в челюстите на нашия враг?

 

4. Чук и Танц

 

Сега знаем, че Стратегията за смекчаване вероятно е ужасен избор и че Стратегията за потискане има огромно краткосрочно предимство.

 

Хората обаче имат основателни опасения относно тази стратегия:

 

- Колко дълго ще продължи всъщност?
- Колко скъпо ще бъде?
- Ще има ли втори пик толкова голям, сякаш не сме направили нищо?

 

Тук ще разгледаме как би изглеждала истинска стратегия за потискане. Можем да я наречем „Чук и танц“

 

Чук

 

Първо, действате бързо и агресивно. Поради всички причини, които споменахме по-горе, предвид стойността на времето, ние искаме да угасим това нещо възможно най-скоро.

 

таб11-а

 

Един от най-важните въпроси е: Колко дълго ще продължи това?
Страхът, който всички имат, е, че ще бъдем затворени вътре в домовете си с месеци по едно време, с последвалата икономическа катастрофа и психически сривове. Тази идея за съжаление се прокарва в известната статия на Imperial College:

 

таб12-а

 

Спомняте ли си тази диаграма? Светлосинята зона, която преминава от края на март до края на август, е периодът, който вестникът препоръчва като чук, първоначалното потискане, което включва тежко социално дистанциране.


Ако сте политик и виждате, че едната възможност е да убиете стотици хиляди или милиони хора със стратегия за смекчаване, а другата е да спрете икономиката за пет месеца, преди отново да преминете през същия връх на случаите и смъртта, тези две опции не звучат убедително.

 

Но това не трябва да е така. Тази статия, която днес движи политиката на Великобритания, е брутално критикувана за основни недостатъци: Те пренебрегват проследяването на контактите (в основата на политиките в Южна Корея, Китай или Сингапур наред с други) или ограниченията за пътуване (критични в Китай), игнорират въздействието на големите тълпи …

 

Времето, необходимо за чука, е седмици, а не месеци.

 

 таб13-а

 

Тази графика показва новите случаи в целия регион Хубей (60 милиона души) всеки ден след 1/23. В рамките на 2 седмици страната започва да се връща на работа. В рамките на ~ 5 седмици беше напълно под контрол. И в рамките на 7 седмици новата случаи на болни бяха нищожни. Да си спомним, че това беше най-лошият регион в Китай.

 

Помнете отново, че това са оранжевите ленти. Сивите ленти, истинските случаи, се сринаха много по-рано (виж графика 9).

 

Мерките, които взеха, бяха подобни на тези взети в Италиа, Испания и Франция: изолации, карантина, хората трябваше да стоят вкъщи, освен ако не е спешна ситуация или не се налага да купуват храна, да проследяват контакти, да тестват, повече болнични легла, забрани за пътуване …

 

Подробностите обаче са от значение.

 

Китайските мерки бяха по-силни. Например хората са били ограничени до един човек на домакинство, на когото е разрешено да напуска дома си на всеки три дни, за да купуват храна. Също така контролът на изпълнението им беше строго. Вероятно тази стргост ограничи  епидемията по-бързо.

 

В Италия, Франция и Испания мерките не бяха толкова драстични и изпълнението не е толкова трудно. Хората все още ходят по улиците, мнозина без маски. Това вероятно ще доведе до по-бавен чук: повече време за пълен контрол на епидемията.

 

Някои хора тълкуват това като „Демокрациите никога няма да успеят да повторят това намаляване в случаите“. Това е грешно.

 

таб14-а

 

Южна Корея в един момент имаше най-тежката епидемия извън Китай. Сега тя е до голяма степен под контрол. И те го направиха, без да помолят хората да останат у дома. Те го постигнаха най-вече с много агресивни тестове, проследяване на контакти, карантини и изолации.

 

Ако епидемия като Южна Корея може да бъде контролирана без задължително социално дистанциране, западните страни определено могат да прилагат чук, който контролира огнището в рамките на седмици. Въпрос на дисциплина и изпълнение.

 

Можем ли да останем вкъщи няколко седмици, за да сме сигурни, че милиони не умират? Мисля, че можем. Все пак зависи какво следва.

 

Танц

 

Ако начукате коронавируса, след няколко седмици сте го контролирали и сте в много по-добра позиция да се справите с него.

 

Сега идват по-дългосрочните усилия, за да се контролира този вирус, докато се изработи ваксина.

 

таб-15-а

 

Това е може би най-голямата, най-важна грешка, която хората допускат, когато мислят за този етап: те мислят, че това ще ги държи вкъщи с месеци. Това изобщо не е така. Всъщност е вероятно животът ни да се върне близо до нормалното ниво от преди.


Танцът в успешните страни


Как така Южна Корея, Сингапур, Тайван и Япония са имали случаи отдавна, в случая с Южна Корея хиляди от тях, и все пак те не са затворени вкъщи?


Коронавирус: Южна корея вижда “тенденция за стабилизиране”


Външният министър на Южна Корея, Канг-Киунг-ва, казва че тя смята че ранните тестове са ключови за ниските случаи в Южна Корея…
www.bbc.com


В това видео министърът на външните работи на Южна Корея обяснява как страната й го е направила. Беше доста просто: ефикасно тестване, ефективно проследяване, забрани за пътуване, ефективна изолация и ефикасна карантина.


Тази научна статия обяснява подхода на Сингапур:

 

Прексване на разпространението на COVID-19: уроци от усилията за ограничаване в Сингапур

 

На фокус: Въпреки множество внесени зарази, които доведоха до локални вериги на разпространение на заразата, Сингапур успя да контролира…  academic.oup.com 

 

Искате ли да познаете техните мерки? Същите като в Южна Корея. В техния случай те се допълваха с икономическа помощ за лицата в карантина и забрани за пътувания и закъснения.

 

Прекалено късно ли е за други страни? Не. Прилагайки чука, получавате нов шанс, нов изстрел да направите това правилно.

 

Но какво ще стане, ако всички тези мерки не са достатъчни?

 

Танц на R

 

Наричам периодът на месеците между “чука” и ваксината “танц”, защото няма да е период, през който мерките винаги са едни и същи. В някои региони отново ще се наблюдават огнища, а в други няма да продължат дълго време. В зависимост от това как се развиват случаите, ще трябва да засилим мерките за социално дистанциране или ще можем да ги намалим. Това е танцът на R: танц от мерки между връщането на живота ни и разпространението на болестта, един танц на икономиката и здравеопазването.


Как работи този танц?


Всичко се върти около R. Ако си спомняте, това е скоростта на предаване. В началото в стандартна, неподготвена страна, това е някъде между 2 и 3: През няколко седмици някой е заразен, той заразява средно между 2 и 3 други хора.

 

Ако R е над 1, инфекциите прерастват експоненциално в епидемия. Ако е под 1, те умират.

 

По време на чука целта е R да се доближи до нула, колкото е възможно по-бързо, за да се потуши епидемията. В Ухан се изчислява, че R първоначално е бил 3,9, а след блокирането и централизираната карантина е спаднал до 0,32.

 

Но след като преминете в танца, вече няма нужда да го правите. Просто се нуждаете от вашия R, да остане под 1. И можете да направите много от това само с няколко прости мерки

 

таб16-а

 

Детайлни данни, източници и предположения тук

 

Това е приблизително как различните видове пациенти реагират на вируса, както и тяхната заразност. Никой не знае истинската форма на тази крива, но ние събрахме данни от различни научни изследвания, за да преценим как изглежда тя.


Всеки ден, след като се заразят с вируса, хората имат известен риск за предаване на заразата. Заедно всички тези дни на заразяване прибавят средно до 2,5 зарази.

 

Смята се, че човек може да заразява, по време на фазата “без симптоми”. След това, докато симптомите растат, обикновено хората отиват при лекаря, диагностицират се и тяхната заразност намалява.

 

Например, в началото имате вирус, но няма симптоми, така че се държите като нормално. Когато говорите с хора, вие разпространявате вируса. Когато докоснете носа си и след това отворите копчето на вратата, следващите хора, които отворят вратата и докоснат носа си, се заразяват.

 

Колкото повече вирусът се развива във вашето тяло, толкова по-заразен сте. След това, след като започнете да имате симптоми, може да спрете да работите, да останете в леглото, да носите маска или да започнете да ходите на лекар. Колкото по-големи са симптомите, толкова повече се дистанцирате социално, намалявайки разпространението на вируса.

 

След като сте хоспитализирани, дори да сте много заразни, не сте склонни да разпространявате вируса толкова, тъй като сте изолирани.

 

Тук можете да видите огромното въздействие на политики като тези на Сингапур или Южна Корея:

 

- Ако хората са тествани масово, те могат да бъдат идентифицирани дори преди да имат симптоми. Под карантина те не могат да разпространяват нищо.

 

- Ако хората са обучени да идентифицират симптомите си по-рано, те намаляват броя на дните в синьо, а оттам и общата им заразност

 

- Ако хората се изолират веднага щом имат симптоми, заразите от оранжевата фаза изчезват.

 

- Ако хората са образовани за личното разстояние, носенето на маски, измиването на ръцете или дезинфекцирането на пространства, те разпространяват по-малко вирус през целия период.

 

Само когато всички тези мерки са неуспешни, се нуждаем от по-тежки мерки за социално дистанциране.

 

Възвращаемостта на социалното дистанциране

 

Ако с всички тези мерки все още сме над R > 1, трябва да намалим средния брой хора, които всеки човек среща.

 

Има някои много евтини начини да направите това, като забрана на събития с повече от определен брой хора (например 50, 500) или да помолите хората да работят от вкъщи, когато могат.

 

Други са много, много по-скъпи, като например затваряне на училища и университети, молба всички да си стоят вкъщи или затваряне на барове и ресторанти.

 

таб17-а

 

Тази диаграма е съставена, защото не съществува днес. Никой не е направил достатъчно проучвания за това или е събрал всички тези сметки по начин, който може да ги сравни.


Това е жалко, защото това е единствената най-важна графика, от която политиците би трябвало да вземат решения. Тя илюстрира какво наистина минава през ума им.

 

По време на периода на чук те искат да стигнат възможно най-ниска стойност на R, докато мерките все още остават поносими за хората. В Хубей стигнаха чак до R=0,32. На нас може да не ни е необходима толкова ниска стойност: може би само до 0,5 или 0,6.

 

Но по време на периодът на Танцът на R полицитиците искат да се задържат колкото се може по-близо до 1, като същевременно остават под него в дългосрочен план.

 

Това означава, че независимо дали лидерите го осъзнават или не, това, което правят е:

 

- Изброяват всички мерки, които могат да предприемат за намаляване на R
- Преценяват за ползата от прилагането им: намалението на R
- Преценяват за цената им: икономическата и социалната цена.
- Подреждат класирането на инициативите въз основа на техните разходи и ползи
- Избират, които дават най-голямото намаление на R до 1, за най-ниска цена.

 

 

 

 

таб18-а

 

 

Тази графика е само с илюстративна цел. Всички данни са измислени/нереални. Доколкото знаем, тези данни днес не съществуват. Но има нужда от тях.


Първоначално доверието им към тези числа ще бъде ниско. Но въпреки всичко това е начинът на мислене — и така трябва да мислят за това.

 

Това, което трябва да направят, е да формализират процеса: Разберете, че това е игра с числа, в която трябва да научим възможно най-бързо къде се намира нашата стойност на R, въздействието на всяка мярка за намаляване на R и техните социални и икономически разходи.

 

Само тогава те ще могат да вземат рационално решение какви мерки трябва да предприемат.

 

Заключение: спестете време

 

Коронавирусът все още се разпространява почти навсякъде. 152 държави имат случаи. Нямаме време. Но не е нужно да е така: има ясен начин да мислим за това.

 

Някои страни, особено тези, които все още не са били засегнати силно от коронавируса, може би се питат: Ще ми се случи ли това? Отговорът е: Вероятно вече се е случило. Просто не сте забелязали. Когато наистина удари, вашата здравна система ще бъде в още по-лоша форма, отколкото в богатите страни, където здравните системи са силни. По-добре да се предпазите, отколкото да съжалявате. Трябва да обмислите предприемане на действия сега.

 

За страните, където коронавирусът вече е тук, вариантите са ясни.

От една страна, страните могат да преминат по смекчаващия път: да създадат мащабна епидемия, да затрупат здравната система, да доведат до смъртта на милиони хора и да пуснат нови мутации на този вирус в дивата природа.


От друга страна, страните могат да се борят. Те могат да се заключат за няколко седмици, за да си набавят време, да създадат мъдър план за действие и да контролират този вирус, докато нямаме ваксина.


Днес правителствата по света, включително някои като САЩ, Великобритания, Швейцария или Холандия, досега са избрали пътя на смекчаване.


Това означава, че се отказват без бой. Те виждат, че други държави са се борили успешно с това, но казват: “Не можем да направим това!”

 

Ами ако Чърчил беше казал същото? “Нацистите вече са навсякъде в Европа. Не можем да се борим с тях. Нека просто се откажем.” Това правят много правителства по света днес. Те не ви дават шанс да се борите с това. Трябва да го поискате.


Споделете Информацията

 

За съжаление, милиони животи все още са в риск. Споделете тази статия — или която и да е подобна — ако смятате, че тя може да промени мнението на хората. Лидерите трябва да разберат това, за да избегнат катастрофа. Моментът за действие е сега.


— - Ако сте съгласни с тази статия и искате правителството на САЩ да предприеме действия, моля, подпишете петицията на Белия дом за прилагане на стратегията за потискане на чук и танц.

 

Дайте време на САЩ да се бори с коронавируса и да спаси милиони животи със стратегията на Потискане Чу и Танц…

 

Американската здравна система се срива. И ще стане само по-лошо. Смекчаване — “намаляване на кривата не е достатъчно. Ние трябва … petitions.whitehouse.gov

 

Ако сте експерт в тази област и искате да критикувате или одобрявате статията или част от нейните части, не се колебайте да оставите лична бележка под оригиналната статия или контекстуално и аз ще отговоря или ще се обърна към нея:

 

https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56

 

Ако искате да преведете тази статия, направете го под оригиналната статия в Медиум и оставете лично съобщение на автора с вашите контакти.

 

Ето преводите до момента на този превод:

 

French

Chinese (Traditional) 

German
Vietnamese
Turkish

 

Тази статия е резултат от херкулесови усилия от група нормални граждани, които работят денонощно, за да намерят всички налични изследвания, за да я структурират в едно цяло, в случай че може да помогне на другите да обработят цялата информация, която е налична за коронавирус.


Специални благодарности на д-р Карл Джуно (епидемиология), д-р Брандън Файнстад, Пиер Джиян, Хорхе Пенялва, Джон Хсу, Женевиев Джи, Елена Бейли, Крис Мартинес, Ясемин Денари, Кристин Гибсън, Мат Бел, Дан Уолш, Джесика Томпсън, Карим Равджи, Ани Хазлехърст и Айшвария Хандуджа. Това е усилие на целия екип.


Благодаря също на Берин Шока, Шишир Мехротра, QVentus, Илюмина, Жозефин Гавинет, Майк Кид и Нилс Барт за съвета. Благодаря на моята компания,Course Hero, за това че ми да де време и свобода да се фокусирам на това.

 

 

Източник https://medium.com/@thekcc/%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B0-%D1%81-%D1%87%D1%83%D0%BA-%D0%B8-%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86-49331a40f5af

 


От категорията

БСП преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби!

Не само ГЕРБ, БСП също преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби -1601468871.jpg

БКП единствена от ръководните партии - държави от бившия соцалистически блок не ...

30 септ. 2020 | 18:29

Александър Симов: Националният съвет на БСП не е Камара на лордовете. Защо е тази истерия?

Къде е драмата в това, че "знакови" лица не били в НС, пита депутатът -1593703161.jpg

Делегатите не избраха една групичка от хора и изведнъж всички органи на БСП се ...

29 септ. 2020 | 13:25

US адмирал: Войната в Кавказ рискува да сблъска Русия и Турция

Адмирал Джеймс Ставридис-1457706845.jpg

Армения и Азербайджан са на ръба на конфликт, който ще разтърси НАТО, Близкия ...

1 окт. 2020 | 13:53

Ген. Константин Попов: Запитването за новите 8 F-16 не значи, че ще ги платим веднага

Ген. Константин Попов-1564152508.jpg

Страната ни спасява авиацията си с придобиване на сериозни бойни способности, ...

1 окт. 2020 | 12:23