Вицепремиерът описва основните видове кандидати за градоначалници

Томислав Дончев: Как да си изберем кмет – наръчник на потребителя (2.0)

8151 | 30 авг. 2019 | 11:26

Видовете темперамент невинаги се срещат в чист вид, така е и с кандидатите. Възможни са всевъзможни комбинации


Източник: tomislavdonchev.info/bg/

– Как си, кмете?

– Кметът винаги е добре!

Първият наръчник за избор на кмет, който може да откриете тук: http://www.tomislavdonchev.info/bg/?p=868 беше публикуван преди четири години и пожъна успех сред всички пасивни жертви на местните избори. Само не знам дали e влязъл в ролята на „кметоводител“ и дали е помогнал някому да се ориентира в гъстия планктон от стонове и копнежи преди изборите.

Въпреки че местната власт е един от непреходните устои на държавността в страната, а текстът е все така актуален, световната, европейската, националната и локалната динамика на политическите процеси и обществени страсти предполагат актуализация и допълнения. Редно е не само да проследим основните категории градоначалници, както сторихме в предишния текст, но и да вторачим сетива в прото- фазата, където се зараждат всички тези вълнуващи проявления, а именно, да обърнем внимание на кмета в генезис т.е. на кандидат- кметовете.

Този път задачата ни е много по-дълбока и сложна. Докато типовете кметове са ограничени от норми, институционални лимити и обществено- политически реалности, то видовете кандидат-кметове са подвластни много повече на персонални копнежи, стари нерешени сметки, а често и на меланхолични реминисценции или на шеметен полет отвъд гравитацията на разума.

Според разпоредбите на изборния кодекс, един мирен гражданин се превръща в кандидат-кмет след регистрация в съответната Общинска избирателна комисия. Но преди да се стигне до този вълнуващ миг, обичайно протичат редица събития.

Да кажем, че започваме с търсене на кандидат- кметове, което неизбежно отключва у някои идеята за самопредлагане. Понякога има нужда от увещаване (обикновено не продължава дълго), за да стигнем до финалната фаза- обещаване. Това, както виждате, е сложен процес на гонене и съешаване между партии и коалиции, от една страна, и политически изкушени граждани, от друга. Сложна и драматична работа. Пред обратите и похватите, характерни за този процес, бледнеят и най-дълбоките любовни драми, срещани при мъжко- женските отношения. Колебанията, изкушенията „искат ме от две страни”, „никой не ме иска”, „нямаме подходящ човек”, „отиде при друг”, са само част от повърхностните аналогии.

Теоретично всяка партия иска да има кмет и мнозина граждани биха станали кметове, но на практика, както обикновено, не се получава така лесно.

Процесът е наситен с драматични обрати и напрежения - неравноправни отношения (когато партията или кандидатът счита себе си за несравнимо по- ценен от другия), изневери (дори разводи, когато действащ кмет смени партията). Напреженията кой на кого ще стане кандидат- кмет, могат да се сравняват по патос и емоционален резонанс с любовните драми на звездите в светските издания.

Но и това не е началото на процеса. Началото е, когато в нечия душа, понякога и разум, се появи въпросът „А защо не аз?”. Това много често не е рутинен житейски избор. Много от българите на са мобилни, въпреки че мнозина от тях работят и живеят зад граница. Светът при тях е разделен на „големия свят” и „моя свят”. Големият свят е чужд и далечен, докато моят свят е общността, в която не само живея, но и търся своето място. Често победата и постиженията в „моя свят” са всичко.

И така, ето неизчерпателната, условна категоризация на видовете кандидати. Уточняваме, че както видовете темперамент невинаги се срещат в чист вид, така е и с кандидатите. Възможни са всевъзможни комбинации.

Професионалист

Това е най-скучният, от литературна гледна точка, кандидат. Опитен, вероятно действащ кмет, описан в детайли в първата част на текста.

Предимства – знае какво прави, знае кое може и кое не може. Рядко говори глупости, освен ако това не се е превърнало в консенсусна рутина между него и гражданите. Светът на мечтите му може и да е по- тесен, но широката му социална окръжност включва министри, евродепутати, национални медии, дори и някой гост държавен глава.

Недостатъци – често има закърняла фантазия, а както знаем, откривател е този, който не знае, че нещо не може да стане.

Носи на здравия си гръб (символно, плещите може и да се крехки) всички успехи и постижения. В същото време е перманентно виновен за всичко, за всеки квартал, улица, дупка или плочка.

Като цяло устойчив, доминантен вид. Почти винаги усмихнат и любезен, мил и грижовен. Строг, но справедлив J

Като опитен военачалник охранява крепостта си от вероломни нашественици. Готов да преговоря, увещава и да води война с всички, с които се наложи.

Рецидивист

Бил е кмет. Отдавна. След края на мандата, животът му се свежда до осмисляне и реминисценция на славните години, когато е движил общинските дела. Има визитка с герб на града и длъжност кмет (в скоби са уточнени годините- напр. 1999- 2003). Явява се системно на избори, въпреки че кръгът от подкрепящите го, отдавна е по- тесен от семейния.

Вечна тема са онези 4 години, какво е станало, защо е така е станало, а не инак. Живеещ в плътната орбита на собствените спомени, неразбран от останалите и неразбиращ останалите. Миналото е героизирано, пълно с големи битки и славни победи, явно и с тежки предателства. Очевидно е, че всичко, което се случва сега, е започнало тогава.

Има имунитет срещу репликата „Ти съсипа, ограби и т.н.”, защото далеч по- тежка обида е да не знаеш кой е.

Млад претендент

Не е задължително да е млад, достатъчно е да е нов. Това са трогателните фигури, които за първи път излизат на тепиха. Предизборните времена на анализ, планове и очаквания са съпътствани от драматична трансформация в самата кампания. Налага се да говориш пред хора, да даваш интервюта, което може и да е травмиращо, ако не си го правил преди. Затова младият претендент често има или смутен вид, или се опитва да излъчва престорена решителност. Носи предимството да не е отговорен за нищо случило и неслучило се и понеже невинаги знае кое може, и кое не, има склонност да обещава с лекота.

Младите претенденти биват сериозни или маргинални. Сериозните могат да се превърнат в професионалисти (виж- по- горе), а маргиналните претенденти могат да се превърнат в сериозни. Любопитен феномен е ситуацията, когато някой се кандидатира за сериозна политическа позиция, а няма способността да направи примитивен политически анализ за безнадеждността на собствената си кандидатура. Младите претенденти безспорно обогатяват политическата фауна, не само променяйки релефа, но и вкарвайки нови идеи. В най- лошия случай, активното участие в избори повишава политическата култура на гражданите. От личностна гледна точка, участието в избори е много добра възможност да научиш неща за себе си, за които не си и подозирал.

Facebook гуру

Всичко, което се случва, е в сини рамки. Светът е фрагментиран до снимки, кратък текст и къси клипчета. Нивата на серотонин и обществена гравитация се определят от броя на харесванията и споделяниета на всяка on- line мъдрост.

Нов вид. Първообраз на хората, които лека полека скъсват тягостните връзки с физическия свят и изцяло заживяват в мрежата. Но избори в мрежата не се организират (изключваме по- ранните версии на Foursquare, където човек можеше да стане кмет на някоя локация), затова след инфлуенсърския триумф във виртуалния свят, някой събират оф лайн смелост и се хвърлят в изборните битки.

Това понякога е тежък конфликт, защото както е известно, мрежите отдавна не отразяват реалния свят, а само представата ни за този, който бихме искали да имаме.

Ако сте достатъчно чаровен в мрежите, ако сте упорит и сладкословен, ще намерите поддръжници за всичко. Стига да възродите някой копнеж, страх или стара травма. Създайте например фейсбук група „За спасяване на пернишката ликорна“. Там, с убедителни текстове и размазани снимки, развивайте версията, че из пернишките села скита красив бял еднорог. И ако сте упорит, скоро ще имате последователи, коментатори, дори романтични граждани ще започнат също да публикуват снимки на еднорози. За критичен посетител, отвъд „балона“, това може да са си сърни или кози, но за всички членове на групата ще са си еднорози. Да, точно така, еднорогът не е един. Той вече си има и малки.

Същото е и с политическите еднорози.

Агитацията тече от години. Добрите новини не се толерират. Ако нещо е сторено, то е излишно, глупаво, скъпо, ако нещо е построено, то е некачествено, парите са откраднати и т.н. Всички поддръжници задължително трябва да коментират емоционално: „изрУди“, „пУмияри“ и „престанете да крадети“, естествено се прокрадва и лайтмотивът „съсипаха я тази държава“, известен още като „SASIPAHA IA TAIA DАRZAVA“.

Дупка в асфалта, счупена плочка, пълен контейнер с боклук брандират безмилостно човеконенавистното управление. Бурните емоции се хранят и от действия, които много трудно могат да бъдат причинени от която и да е институция. Позитивна развръзка е невъзможна. Например:

1. Направете нещо, комарите изядоха хората покрай Дунав

2. Ще пръскат срещу комарите!!??? А кой ще понесе отговорност за другите избити насекоми!!???

3. Кои насекоми?????

4. Ми кои…

5. Пчелите!

6. Има обявен график на пръсканията и пчелите на бива да се пускат на паша.

7. А какво ще правят пчелите в кошерите при тази жега!!???

Facebook гуруто, ловко поддържа стихиите от катастрофични настроения и си е истински водач на on- line съпротивата. Може да има травматични акцентуации върху някоя тема (публични финанси, ценообразуване, енергетика, екология- сфери, в които може да обясниш каквото искаш, на когото искаш), може и да няма. Толерират се въпроси с завишена честота на обществени вибрации- преходът от бордюр, корупция, птичи грип, коза, прасе до външна политика, или обратното, е съвсем естествен.

При толкова енергия е логично такава сила да се опита да напусне мрежата за малко и да посети Общинската избирателна комисия.

Проблемът тук е, че връзките между мрежите и външния свят са неясни и невинаги мрежовите емоции се превръщат в политическа подкрепа. Поне засега.

А да. И понеже общността от поддръжници също е виртуална, на дигиталния си предизборен плакат може да си сложиш една яко фотошопната снимка.

Вълшебник/Фея

На такива кандидати, едно време им викаха популисти, но образът има и нови метаморфози. Популистът обещава неща, които са невъзможни или имат неблагоприятен ефект, но пък звучат много хубаво. Някои популисти са убедени в това, което говорят, някои хладнокръвно лъжат. Някои са опитни политически партизани, някои са млади претенденти.

И ако флиртът с общественото мнение е широко използвана политическа технология, то целенасоченото заблуждаване на хората с добре звучащи тези си е токсин на демокрацията.

Вълшебникът или феята (зависи не само от пола), използват целия инструментариум на популистите, но към него добавят едно особено внушение за чудодейност. Те се появяват навсякъде, където има напрежение, възможност, стон или въздишка. В състояние са да се заемат с всяка кауза, тема и искане, стига да са попаднали в обектива на камерите.

И точно както квантовият обект може да е и вълна и частица, в зависимост от това, как го наблюдаваме, така и вълшебникът може да се ангажира с взаимоизключващи се каузи. Например да настоява за намаляване на данъците и в същото време за драстично увеличаване на разходите.

Феята ги може всички тези неща, но тя може и още. Да положи длан върху отрудената ти ръка и да ти даде сила и енергия, да те гушне и разсее горести и нерадости, дори да те превърне в нещо друго само чрез докосване с химикалката. Ако не от Пепеляшка в принцеса, то поне в герой от предаване по телевизията.

С мантията на вълшебник/фея се намятат опитни политически играчи. Поведението им след тяхното избиране може да остане магично и чудодейно, но може и да влезе в позната роля на професионалиста.

Следва продължение…

 


От категорията

Здравка Евтимова с разтърсваща реч за обесването на Левски: Някой помни ли името на предателя?

Здравка Евтимова с вкаменяваща реч за обесването на Васил Левски -1582184257.jpg

Аз си мисля за корумпираните, онези, които късат плът от плътта на България, ...

20 февр. 2020 | 09:36

Симеон Николов: Разбирам гневните коментари на управляващите при такава мощна подкрепа за президента

-1472586819.jpg

Коктейлът от гняв и лъжи, с който реагираха представители на управляващите на ...

20 февр. 2020 | 09:54

Валентин Радомирски: „Триморие“ увеличава разногласията „изток-запад“. България е пред труден избор

-1547111355.jpg

Макрон е рожба на „клана Ротшилд“, който разбира, че „нещо“ май много „се ...

20 февр. 2020 | 20:38

ГЕРБ имат тежък комуникацинен проблем. Обществото вече не вярва на дежурните им говорители

-1505743367.jpg

Филипиките на Тома Биков и Спас Гърневски срещу "комунистите" няма да ...

20 февр. 2020 | 16:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


4 септ. 2019 | 17:20Тук ли си още бре, непрокопсанико? Толкоз ли много си платил?! Или държиш мадам В с нещо?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Шефа


2 септ. 2019 | 20:54Отиди да дириш скритите ПРАСЕТАТА от задните дворовете в СПАЛНИТЕ ПОД ЮРГАНИТЕ. Баща ти те е правил когато най не му се е ЕБАЛО МАМАТА ти скапана долен и мръсен КАПУТ и ти не си нищо повече от ВОЖДА ВИ ПРОСТИЯ УЙ ОТ БАНКЯ с ЛЪЖИТЕ ПРЪДНИТЕ И ПРОСТОТИИТЕ ОТ 1001 НОЩ. ТОВА СТЕ ВИЕ ВСИЧКИ ОТ ГРУПИРОВКАТА МУ ПРОСТИТЕ УЙОВЕ ГЕЙОВЕ И ПУТКИ ПРОСТИТУТКИ. ПОДЛИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ ВИ ПОДЛОГИ И ПОДЛИ СЪЩЕСТВА.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


1 септ. 2019 | 22:53Това джендърско недоразумение още ли е в епицентър?! И ще има продължение на брътвежите му?!? Не може да бъде! Очаквам описание на "Гербав многомандатен крадлив кмет, който пак се кандидатира"!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


1 септ. 2019 | 12:18Дончев тежък шизофреник ли е, страдащ от раздвоение на личността или е обзет от маниакално желание за популярност на всяка цена? Вицепремиер, който има пряко отношение към инсталирането на калинки и мутри от ГЕРБ като кметове навсякъде ни поучава какъв кмет да изберем!!! Прави се на учЕн, в плах опит да се дистанцира от Партията шайка, в чиято върхушка е несменяем и чието управление пропагандира! Все едно Гьобелс да пише и държи речи, как се произвеждат демократични избори в Райха и да се дистанцира от партията и Фюрера!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


НЕЙБАР


1 септ. 2019 | 10:38Този да не ми се прави на психолог, антрополог, политолог и всички други лози, а да вземе да свърши някаква работа. Колко години му плащаме заплата и за какво? Защо не посочи едно нещо, което е свършил, освен да Му поддържа някои деликатни зони?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


31 авг. 2019 | 20:55Епицентър, моля! скрийте го тоз михлюзин джендърски!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


30 авг. 2019 | 23:58Как се избира кмет в Република Тиквария? Намира се един сериозен, но предан маргинал или някоя дашна мома с черен пояс по чупене на царевични кочани.Малко макиаж, много реклама, целува се ръка на Дон Тиквачо и след това имиджмейкърите му казват 10 15 фрази, които кандидаткмета трябва да научи наизуст за срещите със стадото.Подписва клетва за вярност и отива на избори, печели и започва да пълни партийната каса.Добре представителите се кметове пълначи отиват за втори мандат, а тези, които крадат само за себе си получават шут в слабините.Заради тази сложна селекция на Томислав коса не му остана, а Дон Тиквачо стана хипертоник.Мили Господи, моля те, избави България от гербаджийската чума и нечестивци!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Клеопатра Винер


30 авг. 2019 | 20:59Господине Дончев, че ние избираме ли кметове? У нас шайката ГЕРБ ни избира кметовете т.е. назначава ги..


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Violeta Иванова 23


30 авг. 2019 | 18:40Готино е.Не е за комуняги.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


30 авг. 2019 | 23:45За Бойко комунягата ли иде реч?


PrastoveteMU


30 авг. 2019 | 17:17Проверяват депутат на ГЕРБ от Банско за схеми с фирми свързвани с кмета на града https: frognews.bg novini proveriavat deputat gerb bansko shemi firmi svarzvani kmeta grada.html Кметският клан окупира община Банско: всички са роднини Банско надминава по шуробаджанащина Созопол в малката и също толкова богата община не само някои, а всички възлови постове са окупирани от родата на кмета Икономов, близък на Цветан Цветанов. Местният феодал е превърнал общината и ГЕРБ в семейна фирма, ама разходите, за разлика от другите фирми, са за сметка на данъкоплатците. Кланът е обхванал всички сектори в общината от културата, през горите до енергетиката и от пиара до обществените поръчки. Ето и списък: 1. Сестрата на кмета Райна Икономова се оказва председател на общинското читалище Н.Й.Вапцаров Банско. Читалищата са златна мина, защото могат да усвояват пари по всички европрограми, да пишат колкото си искат разходи за консултации с близки и р


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


30 авг. 2019 | 17:23...Кланът неслучайно държи и други читалища. Сестрата на кмета е и секретар на жени ГЕРБ Банско. 2. Племенникът на кмета Димитър Клечаров заема позиция в Общинската служба по земеделие и гори в Банско. 3. Племенницата на кмета е PR на община Банско. Десислава Клечарова води и младежкия ГЕРБ в града. 4. Другият племенник на кмета Димитър Мунин с прякор ТРАГЕДИЯТА управлява ТЕЦ Банско, която е общинска собственост. Нашето момче по неведоми пътища застава начело, след като издава управлението на отдел ТСУ Банско. Същият е председател на читалище Димитър Благоев в съседното Добринище. 5. Кумецът на кмета е абониран за обществените поръчки, давани от общината, като Димитър Даутов, както е името му, е председател на Предприемачи ГЕРБ в Банско. news.bg novini proveriavat deputat gerb bansko shemi firmi svarzvani kmeta grada.htm


Незабравка


30 авг. 2019 | 15:36Абе, скопен чумав козльо! Като го раздаваш "психологически портрети" на тоз и оня кмет защо не описа Гербавия крадлив и не избран кмет, който обаче коли и беси, кметува и краде като за последно всеки пореден купен и фалшифициран от цвъко и бокотъпака мандат.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Шефа


30 авг. 2019 | 15:36КАПУТА е на предизборния шевствие с ДЖИПКАТА на БАЙ ХУЙ И неговата задача е да дири скритите ПРАСЕТА ПО СПАЛНИТЕ ПОД ЮРГАНИТЕ и онези ДИВИТЕ ПРАСЕТАТА в заднитете дворове в КОЧИНАТА ГЕРБ ЕООД. Този Сплескан габровски УЙ за никакъв УЙ НЕ СТАВА и на вързано куче хлеб не може да даде... всичко. НЕКАДЪРНО..е гарантирано от герб еоод лично от циганския ЧЕРНИЯ ГЛИГАН с Бялата Риза с навитите ръкави и със докараните чаршафи в задника..


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


30 авг. 2019 | 13:05Борисов ни пробутва претоплена манджа от евроизборите: търчи из страната, върти волана на джипа между нас казано това е забранено! , прави пропаганда , а уж върши държавни дела. Плитки номера, скроени от плитък мозък! Лъже и говори приказки от 1001 нощ. Пропагандата на ГЕРБ издува бузи и надува фанфари: никога не е била толкова добре България, никога не е имало толкова тлъст бюджет, управлението е стабилно, народът си свирка и живее весело Много ми е кеф така първо минаваме по нивите, после минаваме на чакъл и след това на асфалт Затова много се дразнят другите институции, няма какво да покажат. Самодоволният изблик е на нашия пръв държавен и партиен ръководител Бойко Борисов, който явно страда от недоизживяно детство да джитка с прословутата си джипка. След като затихна оня скандал преди години с ленд крузърите за по 200 бона, които уж бяха за шейхове и луксозен ловен туризъм, Баце вече си кара една от джипките все едно си е него


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


30 авг. 2019 | 13:08Пътьом пак, под сурдинка, подари поредната българска златна мина на ?? ??началниците ?? ??, но затова не се говори, важни са фанфарите за ?? ??инвестицията ?? ??. Даде и 1,8 милиона народна пара за път до складовете на частната ?? ??Кока Кола ?? ??, докато ние събираме капачки за кувьози. За бедната ?? ??Кока Кола ?? ??! И се гордее с това. Изтъква го, като че е дал от джоба си за нас. И никоя медия не се възмущава от такава безпределна наглост. А защо не го направи и за частната бакалия на бай Иван? Пък да не говорим, че в доста от случаите с чужда пита прави помен. Пуcнaл e cтрaнaтa нa cамотeк, нe cи глeдa иcтинcкaтa рaбoтa зa eдин прeмиeр и хoди дa ce рaдвa тaм, къдeтo нямa никaкъв принoc, защото пaритe ги дaвa EC. А докато тук, у нас, народът е претръпнал и вече му е все тая, един от българите отвън написа: И нa мeн ми e изключитeлeн кeф, чe нaпуcнaх тaя кoчинa, тaкa чe дa нe рaбoтя зa джипoвeтe, къщитe, eкcкурзиитe нa любoвницит


Тодор Ботев


30 авг. 2019 | 13:07Баце вече си кара една от ??джипките ?? все едно си е негова лична. Мине, не мине седмица, и ей го отново върти волана, за да обходи магистралите си, да поговори и да се пошегува с простосмъртните. Как беше: Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме ?? То не бяха селфита, не бяха прегръдки ?? какво ли не е видяла тая джипка! Прост, прост, ама хитър ?? не казва, че след асфалта ще дойдат и ремонтите. И пак ще има обществени поръчки за нашите фирми. Е, как няма да му е кеф! Кара си служебната кола, купена с нашите пари, бензинът ?? пак от нашите, и се перчи ли, перчи как пак той раздавал милионите. А докато се разхожда така напред назад, поне още 20 ина коли го съпровождат, за да вардят драгоценното му тяло. Освен МВР то пърхат покрай него и журналя с камери и микрофони, кола с ножици и ленти, линейка за всеки случай ?? Та то става една разходка, колкото на цяло село пенсиите. Пътьом пак, под сурдинка, подари поредната българска


Тодор Ботев


30 авг. 2019 | 13:06Баце вече си кара една от ??джипките ?? все едно си е негова лична. Мине, не мине седмица, и ей го отново върти волана, за да обходи магистралите си, да поговори и да се пошегува с простосмъртните. Как беше: Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме ?? То не бяха селфита, не бяха прегръдки ?? какво ли не е видяла тая джипка! Прост, прост, ама хитър ?? не казва, че след асфалта ще дойдат и ремонтите. И пак ще има обществени поръчки за нашите фирми. Е, как няма да му е кеф! Кара си служебната кола, купена с нашите пари, бензинът ?? пак от нашите, и се перчи ли, перчи как пак той раздавал милионите. А докато се разхожда така напред назад, поне още 20 ина коли го съпровождат, за да вардят драгоценното му тяло. Освен МВР то пърхат покрай него и журналя с камери и микрофони, кола с ножици и ленти, линейка за всеки случай ?? Та то става една разходка, колкото на цяло село пенсиите. Пътьом пак, под сурдинка, подари поредната българска


Йозеф К


30 авг. 2019 | 12:27Това словесно блудство на габровеца може ли някой да го изтърпи докрай?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


30 авг. 2019 | 11:54Дончев нещо не е добре, явно от горещините!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.