Томислав Дончев: Приватизацията е демон, с когото ако не се преборим, не може да гледаме напред

България е отделила 130 милиона за електронното правителство

Томислав Дончев: Приватизацията е демон, с когото ако не се преборим, не може да гледаме напред

1563 | 7 дек. 2017 | 20:20

Mървата стъпка по създаването на електронно правителство и тя е свързана с електронизацията на регистрите и осигуряване на достъп до информацията.


България да бъде в ролята на лидер – разумно е да бягаме от такава претенция. Роля на модератор, който пали искрата, ни отива повече. Ние сме членка на ЕС само от 10 години. Но мисля, че поставянето на общоевропейски въпроси ни прилягат по време на европредседателството, което ни предстои. Това каза в студиото на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

 

Той отбеляза, че е е важно какви послания се отправят както към Западните Балкани, така и към Европа, като призна, че всяка една държава от региона е в различна степен на готовност да се присъедини към ЕС.

 

Що се отнася до това, кога България ще има електронно правителство, Дончев не се ангажира със срок, но посочи, че според него сме „на правилната писта, че сме хванали бика за рогата“. Той отрече да са дадени огромните 2 млрд. лева досега и уточни, че ако Естония е добрият пример, то там нещата са се случили от третия път. По думите на вицепремиерът вече е направена и първата стъпка по създаването на електронно правителство и тя е свързана с електронизацията на регистрите и осигуряване на достъп до информацията. 

 

Томислав Дончев отбеляза, че познава добре естонския опит в електронното управление и заяви, че в балтийската държава е имало няколко опита за се въведе електронното правителство. Той изрази надежда, че България е поела по правилния път за въвеждането на електронно правителство, но призна, че пътят е дълъг.

 

"Исторически, България отделя около 100 млн. за купуване на компютри и принтери, но това не е електронно правителство. Електронното правителство е в системи и регистри. За това България е отделила около 130 милиона. Останалото е оборудване", каза вицепремиерът

.

Той посочи, че само за електронизирането на десет документа, са променени около 100 закона и „сигурно още толкова наредби“.

 

Томислав Дончев заяви, че България може да постави цел пред Западните Балкани, за да не се развиват хаотично, и това е европейската интеграция. Той отбеляза, че към гражданите на страните от региона е важно да се отправят послания за свързаност и споделеност на целите, но към Европа посланията са по-сложни. Той допълни, че е нереалистично да се даде конкретна дата коя от страните кога може да се присъедини към ЕС, тъй като са в различна степен на готовност.

 

"Разумно е всички да се убедят, че трябва да се следва линия на реализъм, да не се очаква, че нещата ще станат след година-две. [...] Никой от нас не твърди, че сме идеални, можем да кажем, че ЕС е чудесен проект, от който има ползи. В същото време не забравяме, че и ние имаме проблеми за решаване", каза още той.

 

Вицепремиерът отбеляза, че по въпроса с изостаналите региони в България е необходимо да се предприемат стъпки, макар и да са скъпи, а резултатите от тях да са далеч в бъдещето.

 

"Без транспортна свързаност няма шанс за икономическо развитие. От друга страна, ако моделът на регионално развитие се базира само на транспортната свързаност, той ще е неуспешен", заяви Томислав Дончев.

 

Той се обяви за система от поощрения за фирми от региона, както и да се повишат заплатите на заетите в публичния сектор в изостаналите региони, макар последното да е само на ниво идея.

 

По думите му огромната ножица, която съществува между регионите и особено Северозападна България е един от много тежките проблеми, с които трябва да се справят управляващите. Но за това трябва да намерим причините за подобна констатация. Тяхното решаване изисква редица мерки, които трябва да бъдат приложени, например, в изграждането на инфраструктурата, свързани с доизграждането на АМ „Хемус“ и коридорите 4 и 9; идеята за въвеждане на бонусите и по-атрактивни заплати в образованието и администрацията. 


Запитан дали управляващите, които са се фокусирали върху Западните Балкани, не са изпуснали положението вътре в страната Томислав Дончев отговори доста образно: Вярно е, че има повишаване на температурата от страна на опозицията. Но борбата с неконвенционални средства не винаги води до победи на твоя територия.

Вицепремиерът кратко коментира и горещата тема, свързана с ревизия на приватизационните сделки. Той нарече приватизацията един демоните на миналото, с които ако не се преборим, не може да гледаме напред.


От категорията

Борисов: Оставката на Валери Симеонов стои пред Патриотичния фронт! И ми е мъчно, и ме е яд!

Снимка Кадър БТВ-1542262567.png

Цените на горивата падат не заради протестите, а защото цената на петрола пада, ...

15 ноем. 2018 | 08:03

Започват коледните пости

-1519032330.jpg

От днес до празника Въведение Богородично (21 ноември) са забранени венчавките

15 ноем. 2018 | 07:35

Борисов и Ципрас откриха Третата среща на високо равнище в Солун

Снимки: Правителствена информационна служба-1542314946.jpg

Преди форума българският премиер проведе двустранна среща с вицепремиера на ...

15 ноем. 2018 | 22:48

Депутат от НФСБ: Децата с увреждания - в домове, за да работят майките им

Депутат от НФСБ: Децата с увреждания - в домове, за да работят майките им -1542310462.jpg

Тези деца, моето дълбоко убеждение е, че трябва да бъдат дадени в домове, ...

15 ноем. 2018 | 21:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Рада Госпожина


7 дек. 2017 | 21:24Г н Дончев не говорете като страничен наблюдател, който претенциозно констатира какво се случва! От доста години вие сте активен участник във всички политически и управленски процеси в България и то все на най отговорни позиции от името на ГЕРБ. Така че кашата, която всички сърбаме, е забъркана и от вас. Не ви вярвам за електронното правителство! Потрошените милиарди и ще продължавате да трошите, но ел.правителство няма да направите. Не ви отърва, а и половината ви министри не са сядали пред компютър, даже на премиера друг му пише в фейсбук профила.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.