Сегашното правителство вероятно ще изкара пълния си мандат, смята той

Томислав Дончев: Проблемът с фалшивите новини е не, че някой ги измисля, а че някой ги чете

4494 | 23 ноем. 2018 | 11:45

Относно предстоящите масови протести, които се готвят в страната, той призова хората да са внимателни в опитите си за промяна на системата, за да не се стигне до нейното разрушаване


Големият проблем с фалшивите новини е не, че някой ги измисля, а че някой ги чете. Това коментира пред журналисти във Велико Търново вицепремиерът на Република България Томислав Дончев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Томислав Дончев добави, че не е много редно и е дори подозрително държавата да се намесва в проблема с контрол върху медиите.

„Не можем да говорим за държавна цензура, която да регулира нещата. Тук преди всичко ни трябват механизми да се създадат критични нива на съобразителност и критичност, своеобразен филтър, който някой да преценява кое е истина и кое не. Ако държавата казва кое е истина и кое не, ще попаднем в една подозрителна ситуация. Трябват ни опори, за да преценяваме коя информация е подвеждаща и коя е истинска“, каза още вицепремиерът. Той допълни, че фалшивите новини могат да се превърнат в токсини, които да „тровят“ демокрацията. Дончев каза още, че проблемът не е само в България и единственото решение е организирането на по-мащабни обществени дискусии в тази насока.

Относно връзката между протестите и фалшивите новини за тях той заяви, че подкрепя правото на гражданите да изясняват мнението си.

„Не очаквайте да оспоря на някого правото да протестира. Напротив – това са достижения на демокрация, шанс да си изявиш позицията, когато искаш нещо или си недоволен. Без значение дали групата е многобройна или малобройна. Това е право на всеки български гражданин. Единствената ми молба е по време на протест тези български граждани, които протестират, да не пречат на останалите, които не го правят“, заяви още Томислав Дончев.

Сегашното правителство, известно като кабинетът "Борисов 3", вероятно ще успее да изкара пълния си мандат, каза още Дончев. Вицепремиерът коментира, че ако се разсъждава на ниво парламентарна аритметика правителството има достатъчна подкрепа в парламента.

„Естествено, парламентарната аритметика не е единственият отговор на този въпрос. Правителството ще работи, докато е възможно, както съм казвал и друг път, докато е възможно и има смисъл от неговата работа. Това важи и за самия мен. Надявам се да има смисъл до края на мандата“, посочи още Томислав Дончев и обясни, че това зависи основно от обществените намерения.

Относно предстоящите масови протести, които се готвят в страната, той призова хората да са внимателни в опитите си за промяна на системата, за да не се стигне до нейното разрушаване.

„Не ме разбирайте криво. Системата не е съвършена, тя има нужда да се променя, и с по-големи и с по-малки крачки. Единствено трябва да се стремим в опитите си да променим системата да не я разрушим, защото ние друга система и друга държава нямаме. Ако разрушим това, което имаме, ще трябва да изграждаме на ново. А както знаем от прехода – това отнема десетилетия“, каза още Дончев.

 


От категорията

Полицията почти изпусна контрола над протестиращите в София

Полицията почти изпусна контрола над протестиращите в София-1594408125.jpg

Имаше и бутане между протестиращи от митинга на Радев и полицаите, а най-масово ...

10 юли 2020 | 22:06

Радев: Протестът срещу мафията се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре! Мутри вън!

-1594395255.png

Няма да повторим грешките от 2013 г. Няма да се делим на леви и десни, на сини ...

10 юли 2020 | 18:30

COVID-19& 292 нови болни, още 5 жертви, 79 са преборили болестта

-1593058596.jpg

От началото на епидемията у нас 3308 души са успели да преборят болестта, като ...

11 юли 2020 | 01:19

От Президентството отговориха на декларацията на ГЕРБ: Кажете за вихрещата се корупция .

От Президентството отговориха на декларацията на ГЕРБ: Кажете за вихрещата се корупция  . -1594412985.jpg

Призивът на държавния глава към гражданите беше категорично ясен: "Не ...

10 юли 2020 | 23:27