Томислав Дончев: Сегашният икономически модел не може повече да бъде двигател за развитие

До голяма степен сме изразходили съществуващите икономически преимущества

Томислав Дончев: Сегашният икономически модел не може повече да бъде двигател за развитие

12750 | 16 май 2019 | 20:07

Да признаем за драстичните различия в нивата на развитие на регионите, за унищожената ни индустриална база, за превеса на популизма и ирационалността в политическата среда, както и за изострената необходимост от справедливост и върховенство на закона.


Сегашният икономически модел не може повече да бъде двигател за развитие. Това пише в своя блог вицепремиерът и отговорник за еврофондовете Томислав Дончев в дълга статия, която може да се приеме като прогпрамен документ за промяна на досегашната политика на икономическото развитие на страната.

В дългия си анализ, озаглавен "Време за икономическа трансформация", Дончев прави обстоен преглед, придружен с графики, на българската икономика от началото на прехода досега и чертае бъдещата политика - 10 дни преди изборите за Европарламент.


Вицепремиерът прави тежкия извод: "Да признаем за драстичните различия в нивата на развитие на регионите, за унищожената ни индустриална база, за превеса на популизма и ирационалността в политическата среда, както и за изострената необходимост от справедливост и върховенство на закона."

Ето откъси от разработката на Томислав Дончев, която може да се прочете в блога му 

 

Защо сега? 

Защото сегашният икономически модел не може повече да бъде двигател за развитие. 

Защото парата от прегряващата ни днешна икономика оглушително надува свирката на готовия да потегли към следваща гара локомотив. 

Защото сме се възползвали само от една малка част от потенциала на това да сме част от общия пазар на ЕС. Време е да инвестираме и работим, за да получим истинския, дългосрочен и голям дивидент от членството. 

Защото категорично усещаме, че до голяма степен сме изразходили съществуващите икономически преимущества – дойде времето с подходящи политики и ресурси да открием нови предимства, които да увеличават потенциала за иновации и производителност на труда. 

Защото всяка държава има собствена съдба в икономическото си развитие. Време е България да вземе в ръце своята, а не да чака този процес да се случи от само себе си. 

И защото едва днес през призмата на натрупания опит и еволюционна зрялост сме в състояние и като държава, и като общество да систематизираме усилията и енергията си за осъществяване на българската икономическа трансформация и имаме нужда от ясното формулиране на нейните приоритети не само за да сме по-ефективни, но и за да сме по-обединени в нейното осъществяване. 

Къде искаме да стигнем

 

Независимо от огромната промяна в последните десетилетия, от глобално конкуриращата се икономика, от новите инвестиции и изпреварващия растеж България е все още далеч от богатото ядро на Европа. Макар да сме скъсили дистанцията, все още се разминаваме значително по доходи, по иновации, по качество на публичната инфраструктура.

Добре е да не забравяме, че членството в ЕС е достигната цел, но съвсем не е краят на пътя. То е шанс да се възползваме от стопанската интеграция в най-големия общ пазар на развити и богати бизнеси и потребители в света. Ако искаме относително бързо, в рамките на едно поколение да се доближим осезаемо до най-развитите страни в ЕС чрез много по-бърз икономически растеж, е необходимо да осъзнаем, че със сегашната структура на икономиката, със сегашните начини на комбиниране на капитал, технологии, човешки потенциал това не е възможно.

Ключът към постигане на успех е в осъзнаване на необходимостта от бърза промяна към "икономика на добавената стойност" като най-адекватен модел за нашата икономическа реалност.

Бърз и продължителен икономически растеж в следващите десетилетия може да се отбележи само ако разширим границите на производствените възможности и увеличим потенциала за създаване на допълнителна стойност. С днешните знания за пазари и продукти, с днешната палитра стоки и услуги, с днешните технологии и машини, с днешните работници и техните умения скоро ще достигнем своя лимит.

Ограничения и възможности

Определянето на отправната точка и багажа, с който тръгваме към развитие на икономика на добавената стойност, преминава през съобразяване с ограниченията и програмиране на възможностите, които стоят пред нас.

Да се съобразим с ограничителните фактори означава да отчетем лимита на природните си ресурси от индустриално значение. Да приемем относително малкия размер на вътрешния си пазар като недостатъчна база за продължителен ръст на интензивни производства и услуги. Да признаем за драстичните различия в нивата на развитие на регионите, за унищожената ни индустриална база, за превеса на популизма и ирационалността в политическата среда, както и за изострената необходимост от справедливост и върховенство на закона.

От друга страна, можем да разгледаме неблагоприятните тенденции като възможности, опитвайки се да превърнем свободното движение на хора и работна сила от отрицателен фактор днес във възможност за положителна корекция в нашия демографски баланс. Загубените връзки между науката и бизнеса отварят възможността трансферът на технологии да заеме водещо място в конкурентоспособността на бизнеса ни. Ниското ниво на дигитализация – едва 12% средна интензивност на цифровизиране на предприятия, да се разгледа като фокусирано усилие, силен инструмент за освобождаване от ниската ресурсна ефективност на икономиката. Характеристиките на пазара ни (по размер, регулация и цена) да се превърнат в стратегическо предимство за привличане на подходящи за тестови разработки и нови модели инвеститори и производства.

И нека мисловното ни упражнение бъде основано на стабилен фундамент, очертан от: изградената устойчива и предвидима макроикономическа среда; достъп до общия пазар и потенциал за все по-силно интегриране в глобални вериги на добавена стойност; силната и жива традиция в редица сектори (ИТ, машиностроене, електроника).

Ролята на държавата в този процес

Бихме могли да предположим, че нормалните пазарни механизми ще тласкат естествено пазара към производството на стоки и услуги с висока добавена стойност, включително и като реакция от ограниченото предлагане на работна сила или нейната повишаваща се цена, но няма гаранция колко бързо тези механизми ще дадат резултат.

За да бъде ускорен в своята цялост, този процес не просто може, а трябва да бъде насочван от държавата. Неговата мащабност, многопластовост и сложност изискват това.

Не защото държавата държи уникалната формула на неговото постигане, а защото трябва да има способността да систематизира и канализира процеси от такъв мащаб и характер.

Анализ на опита и на други държави показва, че публичната власт е отговорна да не стои безучастно отстрани, а да ускори тези процеси, като:
стимулира усилията за повишаване на добавената стойност на икономиката
подкрепи повишаването на технологичното ниво на всички индустриални сектори
Тази намеса не регламентира, не заключва и не измества естествено протичащи пазарни и бизнес процеси.

В този не просто икономически, а обществени процес не говорим единствено и само за заинтересовани страни, говорим за участници със свои специфични роли и отговорности. И това е една от основните причини държавата да е лидер на този процес.

Отключващи фактори за българската икономическа трансформация

Универсална формула за икономическа трансформация няма. Всяка държава минава по този път по свой начин и със свое темпо.

От днешна гледна точка формиращите растеж и развитие фактори са добре известни – иновации и технологии, дигитализация, човешки капитал с повишена квалификация и умения, реиндустриализация, увеличаване на добавената стойност в производствата чрез преминаване към нова продуктова структура. Уникално е обаче тяхното съдържание и специфика, тяхната обвързаност и взаимодействие, които в своята цялост постигат основната цел. Нещо повече – живеем в епоха, в която държавата има сравнително малко инструменти за пряко влияние върху пазарните процеси, което е още една причина да не можем сляпо да копираме опита на някоя от "старите" държави членки.

 

Целият анализ на Томислав Дончев може да прочетете ТУК

 


От категорията

Проф. Димитър Иванов: Камбаната бие!

Проф. Димитър Иванов-1554992875.jpg

Единствената нова възможност ГЕРБ отново да управлява, е да получи подкрепа от ...

31 май 2020 | 17:07

Валерия Велева: Рубиконът за курса "Нинова" и абонираните за исторически грешки

-1495117440.jpg

Отпорът срещу въвеждането на прекия избор на председател и бламирането на ...

31 май 2020 | 23:52

144 години безсмъртие! Христо Ботев бе роден, за да стои по-горе от общото равнище

Името на Ботев си е оздравило безсмъртието и ще се произнася с гордост в България, додето има България на света-1591020124.jpg

Той беше жив протест против неравенството, против неправедното възвишение на ...

2 юни 2020 | 00:01

Юрий Борисов: "Булгар! Булгар!" в пандемичната икономика

Юрий Борисов-1591018073.jpg

Докато другите развързват кесиите, нашето правителство решава, че ще продължи ...

1 юни 2020 | 16:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


endeavor


17 май 2019 | 18:37ПРЕСТЪПЕН ТЪПАНАР !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Александър Трифонов


17 май 2019 | 14:52Розови перспективи, но: каква трансформация към иновативна икономика след като 92,5% от българсике фирми са с персонал до 9 заети? защо не се използва плана Юнкер за създаване на високотехнологични предприятия, а се предложиха проекти само за магистрали? защо се отмени Закона за публично частно партньорство, за което и Вие бяхте силен радетел? Чрез приетия Закон за концесии не може да се изграждат производствени предприятия? Защо Правителството не взе под внимание Становището на Съюза на икономистите в България? Защо няма оценка на финанасово икономическа оценка ца целесъобразността от отдаването на концесии на обекти и дейности, каквато е практиката в целия свят? Всички решения за концесии са политически, а не икономически обосновани, в т.ч. и тази за летище София. Как може, без да има технологично индустриален профил( в т.ч. и реогионално ориентиран) да развивате концепция за нов икономически модел? Защо вече 10 години не взем


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Observer


17 май 2019 | 12:59Инстинкта за самосъхранение....Късно е либе за китка. Когато трябваше да чуете, бяхте със затворени очи и уши хиляди пъти. Сега се осъзнахте защото няма накъде и сте пътници. Изведнъв се събудихте сутринта и се припознахте като реформатори кога точно г н Дончев го осъзнахте това? тази сутрин или предната вечер?? Нахални сте, но пак искате вие да сте сайбиите т.е да сложим "осъзналия" се вълк да пази стадото. А корбаче плува ли?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


17 май 2019 | 11:12Време беше управляващият елит да направи трезва оценка на днешните реалности у нас и да признае ,че повече по този модел не може да се управлява,че неговите икономически възможности са изчерпани!Чест прави на Вицепремиера Томислав Дончев ,че първи прозря тази истина и не се страхува да я каже публично,защото тя е очевидна!Браво!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Валентин


17 май 2019 | 10:13Хубави приказки, но много късно и са вече на пусто място. Какво решава Дончев в ГЕРБ, нищо. Ако той оглави партията и изчисти всички гнили ябълки, няма да остане нищо от тази партия. С кого всичко това ще се прави. Твърде е мек за лидер и ще го провалят лесно.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


17 май 2019 | 09:49При 3,7 процента годишна инфлация, 3,1 на сто е ръста на Герберската икономика, при това според стъкмистиката на боко (НСИ) , при реално поскъпване на живота от 11% според синдикатите през 2018 г. Има ли растеж изобщо господа Крадци и Престъпници от Шайката ГЕРБ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мамелюк


17 май 2019 | 09:45Бегай далече, уроде! Кой в сянка ти е съчинил "статията", която представяш за своя.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър Петров


17 май 2019 | 08:59Случайник си Дончев! Посредствен лаладжия! Сорос напазарува и издигна незначителни хора,точно за да сме на това положение! Как глистите ще излекуват болния от глисти!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


17 май 2019 | 08:32Пожарите които герб имат да гасят станаха повече от пожарникарите им.... А те се опитват да увеличат броя им и водата която изливат в жилищната сграда. Типично пожарникарско мислене, аз да угася пожара, пък ако ще и блока да падне от 1000 тона вода! Грам не си задавят въпроса, абе що тия пожари се увеличават и проблема в броя пожарникари ли е? НЕ Е ТАМ ПОРОБЛЕМА, а че под каските са останали само две уши на които да стои шлема, по средата въздух без налягане, СИРЕЧ вакууум...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ALF


17 май 2019 | 08:26Нещо за крадците на милиарди от икономиката на страната?.......Не прочетох!.............Унищожете баламите и тарикатите сами ще изчезнат!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


17 май 2019 | 08:22Хитлер преди да сглупи с войната, управлява 12 г Германия, като идва на власт при хиперинфлация. Победена с репарации и забрана за собствена армия. Всички говорят колко е избил, което е така, НО никой не говори за икономическата му програма БЕЗ субсидии и фондове! Герб имахте 10 г, а софия 12 г. Резултата е софия някак крета а страната СЕ ИЗПАРЯВА КАТО СУТРИННА РОСА! за толкова време маймуна да беше щеше да се научи какво и как се прави. А вие само научихте как да оцелявате навсяка цена на всички избори. Цената на оцеляеането ви си има цена, и тя последно място по всички показатели, за държава и държавност, като се почне с дебългаризацията.....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


17 май 2019 | 08:19Томиславе , днешният икономически модел е недъгав не от сега , а от десетилетия . Включително и още от началото на управлението на ГЕРБ преди повече от 10 години . И понеже сте много акълни чак сега го разбирате .Лошото е ,че одавна учени и специалисти ви го казваха , но воглаве с един банкянски пожарникар, виждащ себе си като началото и края на света , вие високомерно не обръщахте внимание на тези мнения. Спомнете си само колко одавна ви призоваваха да спрете да опитвате да привличате инвеститори с евтината работна ръка у нас . Е, работихме на ишлеме , прогонихме си народа от страната , получавахме грошове и сега няма кой да работи ,но за вас това беше стабилност .Да, но на какво? Само на вашата самовлюбеност и лакомия И твоята активност сега не е случайна и чиста . Усещаш ,че , Бойковите крачета се клатят и привличаш вниманието върху себе си. Помогна да се отстреля Физкултурника , навярно и Бойко няма да пожалиш , а какво да очаква българ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


17 май 2019 | 08:19Томиславе , днешният икономически модел е недъгав не от сега , а от десетилетия . Включително и още от началото на управлението на ГЕРБ преди повече от 10 години . И понеже сте много акълни чак сега го разбирате .Лошото е ,че одавна учени и специалисти ви го казваха , но воглаве с един банкянски пожарникар, виждащ себе си като началото и края на света , вие високомерно не обръщахте внимание на тези мнения. Спомнете си само колко одавна ви призоваваха да спрете да опитвате да привличате инвеститори с евтината работна ръка у нас . Е, работихме на ишлеме , прогонихме си народа от страната , получавахме грошове и сега няма кой да работи ,но за вас това беше стабилност .Да, но на какво? Само на вашата самовлюбеност и лакомия И твоята активност сега не е случайна и чиста . Усещаш ,че , Бойковите крачета се клатят и привличаш вниманието върху себе си. Помогна да се отстреля Физкултурника , навярно и Бойко няма да пожалиш , а какво да очаква българ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


17 май 2019 | 06:57Съгласен съм ,че да критикуваш е най лесно.Да,този модел не може повече да съществува.Но нали герб и ти дончев го крепяха и реализирате вече 10 години.Нали сега се съюзите със СДС ,които разрушиха индустрията в България и селското стопанство.Къде са леката промишленост,химическата,фармацевтичната,военната,машиностроенето.това са все отрасли,които създаваха работни места и държаха високоинтелектуална нация.Сега всичко това то няма и държавата е бананова република,зависеща от чуждестранния капитал и олигархичните интереси на сегашните капиталисти.Като говори дончев за промяна, да каже системата ли ще сменя или всичко е пунта мара,както казва неговия вожд.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Rusi Rusev


17 май 2019 | 06:20Този дървен философ откри топлата вода.Този икономически модел се нарича парламентарна бананова република в Европа.Това е слаб, неработещ парламент,произвеждаш закони за олигарсите, правителство,с корумпирани министри,и авторитарна власт на Министър председателя.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.