Дончев към Радев с цитат от Гьоте: Когато двама се карат, виновен е по-умният (НА ЖИВО)

Президентът да следва собствената си препоръка - да се смири, посъветва вицепремиерът

Дончев защити Борисов с цитат от Гьоте: Когато двама се карат, виновен е по-умният (ВИДЕО)

10865 | 7 апр. 2020 | 13:59

Изпълнителната власт свика медиите два часа след критично изказване на държавния глава. Разделяй и владей е мъдро правило, но обединявай и направлявай е по-добро, посочи вицепремиерът

Дончев към Радев с цитат от Гьоте: Когато двама се карат, виновен е по-умният (НА ЖИВО)-1586260045.jpgМутафчийски и Дончев-1586262740.jpg-1584607602.png

След острото изявление на президента Радев от тази сутрин светкавично последва реакция от изпълнителната власт.

 

"Целта ни не е дададем ответен огън на президента, а да внесем яснота по отношение на реда за снабдяването на болници и други здравни учреждения със защитни предпазни материали, медикаменти и оборудване", заяви вицепремиерът Томислав Дончев на спешно свикана пресконференция в Министерския съвет. 

И поясни: "Единствените ограничения са породени от липсата на някои артикули на международния пазар. Аз съм горд с българския бизнес, че вместо да чакаме само на доставки, вече сме в състояние и да произвеждаме. Щом други държави чакат на нашата помощ, това е достатъчно показателно". 

 

Вицепремиерът, председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов застанаха пред медиите два часа след критичното изявление на президента Радев по отношение на премиера Борисов и водената от праителстото политика. "Няма нищо по-страшно от активната глупост", каза тази сутрин държавният глава  по адрес на Борисов пред медиите, цитирайки Гьоте, след като посети Института за спешна помощ "Пирогов".

 

Вицепремиерът Томислав Дончев също използва цитат на немския класик в "стрелбата" по президента Радев: "Колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали!"

 

"Президентът Радев обяви с какви свои дарения е изпреварил депутатите, разказа Дончев и поясни: "Както казва Гьоте: "Колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали."

 

"Доколкото си спомням от скромния си опит във въоръжените сили, армейските команди "Кръгом" и "Ходом марш" се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения, без да осъзнават смисъла им. Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо, тук няма новобранци. Второ, не сме на занятия по стрелева подготовка. Трето, и да бяхме, не е ясно коя команда трябва да изпълняваме - тази от Трети март или тази за сваляне на карантинните мероприятия от преди седмица. Всичко това ми прилича на един шарж от военните сили, където някой, с цел да унижи другия, му подава командата "Шашкай се в различни посоки". 

 

Това заяви Томислав Дончев по повод сутрешното  обръщения на президента към депутатите: "Кръгом и назад към м.март, да си върнат и мартенските заплати, както аз направих". Дончев критикува и словото на президента Радев на връх "Шипка" на Трети март, когато неглижира идващата зараза.

 

"Единственият персонален призив, който ще си позволя по отношение на господин президента, е да следва собствената си препоръка: нека всички да се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това", заключи Томислав Дончев.

 

Вицепремиерът помоли да не се бърка раздаването на мартеници със сложната логистична задача по осигуряването на болниците с необходимото оборудване. Това отново е в отговор на думите на президента от тази сутрин, който укори медиите, че не отразяват акциите на съпругата му Десислава Радева, когато тя раздава храна и мартеници на възрастни хора по селата. 

 

"Осигуряването на храна е най-конкретната нужда и го правим. Разширили сме обхвата и ще го разширим още. Обемът пари и как ще бъдат изхарчени, предстои да ви кажем", допълни той. 

 

По повод размяната на остри реплики между президента и премиера Дончев отново цитира Гьоте: "Когато двама се карат, виновен е по-умният!" 

 

"Разделяй и владей е мъдро правило, но обединявай и направлявай е по-добро", каза още вицепремиерът.

 

В брифинга се включи и началникът на Националния оперативен щаб.

 "Извърши се огромна дейност, за да могат болниците да останат жизнеспособни", каза на свой ред ген. Венцислав Мутафчийски.

Той отчете и мобилизацията на обществото по отношение на дарителска дейност. Големината на дарението не се определя от величината му, подчерта Мутафчийски и отчете баба Надие от Исперих, която дари цялата си пенсия на местната болница. 

"Вчерашната история с бабата от Исперих, която дари пенсията си, е много трогателна. Това дарение, на тази баба, е най-ценното, което мога да чуя в тази кампания. Има безпрецедентна мобилизация в обществото, което показва, че имаме готовност да се справим със ситуацията и това, което предстои", каза още ген. Мутафчийски. 

 

Към момента, разпределени са защитни маски за специализиран персонал, защитни маски за многократна употреба, специализирани облекла, облекла за многократна обща употреба, защитни очила, защитен шлем, спирт, гел за дезинфекция.

 

Предстои да бъдат разпределени 1 милион ръкавици, 650 предпазни облекла, 19 000 броя предпазни маски и 4000 броя предпазни шлемове", заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР.

 

"Работим активно по осигуряване на доброволците с лични предпазни средства. Осигуряват се предпазни средства и за останалите доброволци. Няколко търговци на автомобили предложиха своите услуги. Няколко автомобила са осигурени с горива, за да се включат в дейността. Работим активно с Асоциацията на общините в Република България", допълни Николов.

 

Ген. Мутафчийски обясни, че първият етап е започнал от първата положителна проба до 100-тната положителна.

 

"Едновременно с втория етап се зареждаха всички болници, спешните медицински служби, гранична полиция, чиновниците в учрежденията с чести срещи. Всичко беше фокусирано най-вече върху лекарите, защото се опасявахме, че няма да можем да поемем броя на пациенти. През това време заработиха лабораториите, със заповед на министъра се разшири кръга, а вече работят лабораториите в Плевен, "Пирогов", столичното РЗИ, "Софиямед".

 

Предстои откриването на лабораторията в Пловдив, което разширява възможността за тестването на населението", обясни шефът на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса у нас.

 

"В резултат на анализ, Министерство на здравеопазването взе решение всички болници да им бъде заплатено на базата на минало месечни изкарани доходи, да им се изплати дейността, без да бъде отчетена такава, в размер на 85%", допълни той.

 

"Всъщност, държавата поема 1560 лв. от парите за медиците, за да може да получат пълното си възнаграждение от 1000лв.", обясни ген. Мутафчийски. Той заяви още, че е имало трогателна мобилизация на обществото по отношение на дарителската дейност. Много хора са решили да даряват на отделни болници, преди изобщо да има призив.

 

 ---

 

"Доколкото си спомням от скромния си опит във въоръжените сили, армейските команди "Кръгом" и "Ходом марш" се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения, без да осъзнават смисъла им. Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо, тук няма новобранци. Второ, не сме на занятия по стрелева подготовка. Трето, и да бяхме, не е ясно коя команда трябва да изпълняваме - тази от Трети март или тази за сваляне на карантинните мероприятия от преди седмица. Всичко това ми прилича на един шарж от военните сили, където някой, с цел да унижи другия, му подава командата "Шашкай се в различни посоки". Само че единственият персонален призив, който ще си позволя по отношение на господин президента, е да следва собствената си препоръка: нека всички да се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това". Така Дончев коментира изказването на държавния глава по повод призива на депутатите да дари заплатата си. Преди часове Радев им отговори с думите: "Дарението за мен е личен акт, но ако много държат да се равняват по президента – кръгом и бегом обратно към месец март. Да съберат заплатите си и за месец март“.

 ,

Изпълнителната власт свика медиите два часа след критично изказване на държавния глава. Разделяй и владей е мъдро правило, но обединявай и направлявай е по-добро, посочи вицепремиерът

От категорията

Радев на форум със световни лидери: Справянето с К-19 изисква засилено сътрудничество

Радев на форум със световни лидери: Справянето с К-19 изисква засилено сътрудничество -1590685193.jpg

Рестриктивните мерки не трябва да нарушават основни човешки права, социалните ...

28 май 2020 | 19:59

Ген. Константин Попов: Негатизизмът не влияе добре на мотивацията и на бойния дух на армията

Ген. Константин Попов-1547369981.jpg

Не можем да не отчетем факта, че има пробив в начина на мислене, що се отнася ...

28 май 2020 | 12:56

Момчил Дойчев, Атлантически съвет: Провежда се кампания за отделяне на България от ЕС и НАТО

Момчил Дойчев Снимка: ТВ Европа-1590690466.jpg

По медиите се води яростна антидемократична пропаганда с измислени ...

28 май 2020 | 21:27

20 см нов сняг затрупа връх Мусала (СНИМКИ)

Снимка: Нова тв-1590688377.jpg

Прогнозите са снеговалежите над 2000 м да продължат и в следващите дни

28 май 2020 | 20:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Аркадаш


8 апр. 2020 | 11:26Ти не си мисли, че като отстрани Цв. Цв. не си на ред. Шута по тебе ще е още по як.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


8 апр. 2020 | 09:03Единият от двамата отдавна си призна, че е прост. Така става ясно защо Радев е винаги виновен.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


8 апр. 2020 | 08:16Тази мисъл на Гьоте е пълна глупост и не значи нишо. Сега всеки виновен служител ще знае че е по умен от шефа си, а шефа никога няма да се кара! Само ще припомня кога ББ се скара на един пред камерите го прати да вика на мегдана в Перник!!!! Кой е бил глупака?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


8 апр. 2020 | 07:36Дончев, чия е крилатата фраза "Аз съм прост и вие сте прости..."?! Жокер не е Гьоте!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


8 апр. 2020 | 07:32Президентът принуди калинките да четат Гьоте за да му отговарят....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


8 апр. 2020 | 04:04Ех, Дончев българоубиеца не знае кой е Гьоте. То не му и трябва. Знанието на него само ще му пречи! Ама ти защо не си чел внимателно, и защо се изказваш неподготвен?Не съм вярвал , че някой от вас ГЕРБерастите е в състояние толкова жестоко да опраска Боку с този израз:""Когато двама се карат, виновен е по умният!" Да на Президент Радев му се налага да търпи простака от Банкя ама какво да се прави? В случая службата му налага!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


8 апр. 2020 | 02:58Да го питам само другаря Дончев...откога някой, блеещ на околософийски диалект (с всичките му там простофилски ударения, заместване на звуци, алитерални форми, турцизми) се счита за "по умния"?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


7 апр. 2020 | 21:53ДА ГОВОРИШ НА ПРЕМИЕРА С ЦИТАТИ ОТ ГЬОТЕ?! НЕ Е ПРАВ ПРЕЗИДЕНТЪТ. НА ТЕЗИ САМО АНИМАЦИЯ! ТЕ МИСЛЯТ, ЧЕ ВАЛПУРГИЕВАТАНОЩ Е КУПОН С ЦЕНКО ЧОКОВ, АМФЕТИ И ГОЛИ ВЕЩИЦИ ОТ КОНСТАНЦА! Свободно слово


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


7 апр. 2020 | 21:36Дончев, когато си мълчиш изглеждаш по умен.На вас все Президент Радев ви е виновен защото сте импотентни дебили.И забележи, че Радев не се кара с никого, той е възпитан човек, за разлика от вашата шайка. Той само констатира.Но ти си прав ! На вас все умния ви е виновен. Разбирам ви.Всичките там сте дебили, в медицинския смисъл на думата, и поради това сте неспособни да разберете смисъла на казаното от президента!Ех Дончев, Дончеев не мислех, че си с потенциала на банкянския шопар!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Господин Никой


7 апр. 2020 | 20:51Верният паж на Борисов Томиславчо, днес успя да разубеди и малкото, които го мислеха за все пак мислещ в отбора на ГЕРБ. Отговаряйки на бележката на Президента, който цитира Гьоте, че няма нищо по страшно от активната глупост, Томиславчо направи тотален гаф. Отговори, че ако двама спорят, то виновен е по умният. Следователно призна ноторният обществено известен факт, че Онуй е тъп като пън.. Определено в ГЕРБ нещо са се разпуснали. Не си сдържат нервите, а конструктивната критика силно ги напряга! Всъщност Президентът смело заяви това, което всеки с КИ над 80 вече е забелязал: Царят Онуй е не само гол, но и глупав. Няма как да се обясни по друг начин тоталната липса на разум, логика и дори елементарно познаване на Конституцията. Дори вече разпознавам кой е член на ГЕРБ по това, че и представа си няма какво пише там. Президентът според мен е редно да наложи вето върху някои от недомислените текстове, приети вчера. Ако бяха отделили


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


7 апр. 2020 | 19:58За срам на Европа, за всичките нас! Когато докопа в ръцете си власт по страшен от спина, по жилав от рака, сега за сега се оказа ПРОСТАКА !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


8 апр. 2020 | 11:45Авторът по всяка вероятност е РАДОЙ РАЛИН!____Четете бря!


Иванов


7 апр. 2020 | 21:37Незабравке цитирай автора. не така по памет


Петър Петров


7 апр. 2020 | 19:49Дончев, всички виждат и знаят, че Президентът е по умния! И още по много други показатели е "по "! Тиквун го превъзхожда само по глупост, неграмотност и коремна обиколка. Но не ви е виновен Радев, че сте тъпи и се дъните непрекъснато.От простотията е. Не става само с ядене (и крадене). Требе си и поне мааалко акълец! Ама откъде?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


7 апр. 2020 | 19:37Дончеееев, Дончев, мислех че ти единствения що годе свестен в ШАЙКАТА, ама и ти си гнила ябълка. Що се отнася до Гьоте, те ти един цитат от г__н Балев:_____"А пък знаете ли, Гьоте е казал, че Борисов е тиква по нанадолнището!"


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


svircho


7 апр. 2020 | 19:30Дончев, цял ден ли си ровил, за да намериш цитат от Гьоте?! По скоро на твоя шеф трябваше да му кажеш или цитираш: "Дръж маркуча си в изправност! (призив към пожарникаря), защото си се олял целия в зловонни клевети! А ти, като момче за поръчка, най вече пари от ЕС, уж "за благото на държавата", се занимаваш с цитати на Гьоте. Не ти е там силата! Впрочем, в последно време си доста безсилен и в делата си! Освен да заставаш на амбразурата, за да браниш шефа си Кратункьо, най вече от президента Румен Радев, нищо друго свястно не вършиш!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


7 апр. 2020 | 19:15CV на БОКОВИРУС .....и амбразурчета...... https: svobodnoslovo.eu %D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81%D1%8A%D1%82 %D1%81%D0%B5 %D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D1%8F


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.