Топ-бармани налагат нова екзотична мода в приготвянето на коктейли

Топ-бармани налагат нова екзотична мода в приготвянето на коктейли

5157 | 23 май 2018 | 18:15

Шеф-готвачи от България и от света в плен на Маутай – азиатската огнена напитка

Топ-бармани налагат нова екзотична мода в приготвянето на коктейли-1527087878.jpgТоп-бармани налагат нова екзотична мода в приготвянето на коктейли-1527087853.jpgТоп-бармани налагат нова екзотична мода в приготвянето на коктейли-1527087783.jpgТоп-бармани налагат нова екзотична мода в приготвянето на коктейли-1527087767.jpg

Източната кухня се превърна в обичайна дестинация на изкушените от кулинарните шедьоври. Реалити програмите, посветени на гурме културата, преобърнаха традициите и наложиха нова мода в представянето и комбинирането на блюдата с огромно разнообразие от продукти и напитки.

 

Традициите настояваха напитките да завладяват в чист вид, а всяка степен от менюто да е подвластна на определен алкохолен еликсир. Появата на Шеф Борис Петров, Шеф Петър Михалчев, Шеф Виктор Ангелов, Шеф Андре Токев и колоритния Лео в телевизионен ефир, наложи нов тренд в една от основните човешки потребности.

 

Експертите в приготвянето и предлагането на напитки  побързаха да откликнат на новата мода и разчупиха статуквото на коктейлния раздел, присъстващ във всяко меню.

 

Едно от предизвикателствата в препоръчването на напитка, към китайската и японската кухня, е да се открие точното съчетание от вкусове и аромати, които да подхождат на тематичните блюда. Традиционно избираните в България вино, ракия, саке и други високоградусови изкушения успяват да бъдат добър компаньон на всеки екзотичен обяд или вечеря, но те не допълват така колоритно истинския взрив от вкусове, до скоро непознат на българската публика.” -  споделя Александър Симеонов, основател на най-успешната компания за бармански услуги – „Номад Барман" и допълва – „Запознавайки се с традиционния Маутай, открих точното съчетание, което да разкрепости сетивата и да се превърне в перфектния щрих към огромното разнообразие от нови азиатски вкусове, предлагани у нас.”

 

Столичният ресторант SASA в хотел Радисън, е един от първите домакини, където на 29-и май ще дефилира напитката за богоизбрани - Маутай, миксирана изкусно от Симеонов. Признат в гилдията, като талантлив майстор на съблазнителни коктейли, той ще предложи вариации от напитки, които да допълнят изобилието от азиатски специалитети, присъстващи в менюто на изискания ресторант.

 

Маутай е символ на качество и престиж в Китай и се разпространява в над 100 страни по света, а от скоро вече и в България.

 

Високоградусовият алкохол се произвежда от сорго – вид житна култура, която издържа на засушавания и горещини, може да се отглежда в бедни почви и не съдържа глутен. Маутай е продукт превърнал се в национален символ за Китай и е най-известната марка байджо - най-популярната китайска напитка, произведена от сорго.

 

Куейчоу Маутай е резултат от традиционно производство с вековни традиции, който преминава през 8 ферментации и 7 дестилации в продължение на една година. Бленд от дестилати с над 1 година отлежаване в ръчно произведени глинени съдове, придават на напитката плътен аромат с остатъчен послевкус на какаови зърна. 

 

Специалистите откриват над 1200 аромата в огнения еликсир. Разнообразието от хиляди марки и видове байджо в Китай не успява да засенчи абсолютния лидер на пазара – Маутай. Компанията отделя огромни средства от приходите си за устойчиво био-земеделие, медицина и образование, осигурявайки стипендии за студенти. В световен мащаб китайското байджо предизвика истински пазарен бум.

 

Призната като „напитката на дипломацията” в Китай, Маутай е свежото откритие на годината. Летния сезон и в България ще мине под знака на новата мода в консумирането на коктейли, изградени върху най-мистериозния азиатски алкохол, допълнен с ароматните нотки на ананaс, уасаби, прясно изцеден лимонов сок и оржеат от печен бадем.


От категорията

Печен патладжан със сирене по гръцки

Печен патладжан със сирене по гръцки-1596117176.jpg

30 юли 2020 | 16:52

Изба „Вила Мелник“ е в Топ 50 на най-добрите винарни в света
(Видео)

Изба „Вила Мелник“  е в Топ 50 на най-добрите винарни в света-1595360597.jpg

Българските производители са на 39-то място в компанията на световноизвестни ...

21 юли 2020 | 22:39

Лятна манджа с тиквички и маслини
(Видео)

Лятна манджа с тиквички и маслини-1594030315.jpg

6 юли 2020 | 13:11

Сладкиш с череши
(Видео)

Сладкиш с череши-1592903078.jpg

23 юни 2020 | 12:04