Торта Таралеж

Торта „Таралеж“

16928 | 18 дек. 2014 | 13:03

Торта Таралеж-1419866225.jpgМирян Костадинов-1419866332.jpg

Автор:


Чаровният Мирян Костадинов, едно от музикалните открития в тазгодишното издание на шоуто „X Фактор“ по Нова телевизия, е днешният гост в „Гурме“. Роденият в Севлиево младеж признава, че в семейството му кулинарните традиции винаги са били основен приоритет. Възпитан в тази среда от малък, Мирян започва да се интересува как да приготвя различни специалитети. „Майка ми, баща ми, баба ми, всички вкъщи ценят храната и умеят да радват с богато меню близките си, затова и моето любопитство в тази насока не закъсня“, споделя още един от финалистите в „X Фактор“. Костадинов допълва, че по време на престоя си във Великобритания е обикнал още повече традиционната българска кухня, дори получавал пратки от роднини с печени чушки, шарена сол и червен пипер. Наред с това Мирян решава да почерпи опит от интернационалните блюда на Острова,
повечето от които заимствани от индийската и италианската кухня. Костадинов и до днес пази весел спомен как често е изненадвал приятелите си в Англия с любимото си мляко с ориз или с авторската си рецепта за миш-маш.
За читателите на „Преса“ изпълнителят предложи „запазената марка“ в
семейството му - торта „таралеж“.

 


 

Необходими продукти

 

15 броя двойни бишкоти
4 яйца
2 жълтъка
250 г масло
300 г пудра захар
2 пакетчета ванилия
50-70 мл прясно мляко
100 г какао
50 мл конячена есенция
50 г филирани бадеми или орехи

 

Начин на приготвяне

 

1. Предварително леко разтопеното масло се разбива в дълбока купа със захарта.
2. 1/3 от получената смес се заделя за приготвянето на крем за намазване на тортата. Към нея се прибавят два жълтъка и половината какао. Всичко се обърква добре и се оставя настрана.
3. Четирите яйца се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на пяна, след което се смесват с останалото количество от сместа с маслото и захарта.
4. От получената консистенция отново се заделя 1/3, която се смесва с останалото
какао и конячената есенция. Добавя се прясно мляко, след което сместа се обърква с 1/3 от предварително натрошените бишкоти.
5. Разпределя се на дъното на съд за сервиране.
6. Към останалия крем се прибавят двете пакетчета ванилия и малко прясно мляко.
Смесват се с останалите бишкоти. Новият крем се разпределя върху другия. Отгоре се слага кремът с какаото.
7. Накрая тортата се декорира със зърна кафе или филирани бадеми.


Още по темата

Френска селска торта

-1418663406.jpg

2 дек. 2014 | 12:07

Голямата тема в събота

Смъртта на шоколада

-1421319529.jpg

Идва ли смърт­та на шоколада и всичко за какаовото изкушение

4 ян. 2014 | 15:10