Корабът Pioneering Spirit.

Газопроводът влиза в експлоатация до края на 2019 г.

Тръбата на „Турски поток“ стига до Турция през май

2902 | 6 ян. 2018 | 12:29

Общият капацитет на проекта от 31,5 милиарда кубически метра природен газ ще отговори на годишните енергийни нужди на 15 милиона домакинства


Първата тръба от газопровода "Турски поток“ ще стигне до турския бряг през май тази година и ще влезе в експлоатация до края на 2019 г. Това заявиха от управляващия проекта екип пред Анадолската агенция.

 

С помощта на най-големия в света кораб за строителни работи - Pioneering Spirit - проектът за две паралелни тръби, който се състои от производство на тръбите, полагането им по дъното на Черно море и на сушата, както и изграждането на приемателен терминал, е настроен за пускане през пролетта.

 

Първата тръба е предназначена за турския пазар, а втората - за доставките на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа. "Южен поток", който е дъщерно дружество на "Газпром", основен руски партньор в проекта, ще изгради офшорната част на проекта.

 

"През май първата линия ще достигне турския бряг. След това корабът [Pioneering Spirit] ще има друга работа. След това ще се върне в Черно море, за да работи по втората линия на "Турски поток“. Очакваме, че ще се завърне през третото тримесечие до Черно море и след това ще продължи с работа по проекта", каза говорителят на "Турски поток“ Сандер ван Роотселаар.

 

Според Ван Роотселаар, общият капацитет на проекта от 31,5 милиарда кубически метра природен газ ще отговори на годишните енергийни нужди на 15 милиона домакинства. Проектът ще може да произведе електричество с еквивалента на 126 000 вятърни турбини и 39 ядрени блока. Говорителят потвърди, че 700 км от морския участък на проекта с обща дължина 1860 км на двете тръби вече са готови.

 

Със съвременната технология, с която е оборудван Pioneering Spirit, корабът е в състояние да осигури поставянето на четири километра тръбопровод на ден дори при сурови метеорологични условия. Официалният представител каза, че преговорите с Гърция и България за европейската страна на проекта са в ход и страните постигат добър напредък.

 

"Има положително настроение около проекта", каза той, имайки предвид, че Сърбия и Унгария също проявяват интерес да се включат в реализацията. "Преди да доставим първия газ в Турция в края на 2019 г., трябва да се вземе решение за втората тръба", добави той.


От категорията

БДЖ преодоля задълженията си към кредиторите и ще завърши годината на печалба

Министър Росен Желязков-1537177854.jpg

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен ...

19 окт. 2018 | 21:05

Избиват 120 000 птици заради птичи грип край хасковско село

-1483446638.jpg

Собствениците на фермите, където бе открито опасното заболяване, ще бъдат ...

19 окт. 2018 | 21:22

От 2019 година: По-високи данъци за колите, произведени преди 2005 г.

-1438177399.jpg

Промените бяха приети от парламента на първо четене на Закона за корпоративното ...

18 окт. 2018 | 22:58

КЗК отново отряза "Инерком" на Гинка Върбакова за ЧЕЗ

Гинка Върбакова. Снимка: Архив-1530027957.jpg

Комисията вече е била нотифицирана за същата сделка между същите страни, със ...

18 окт. 2018 | 17:07

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


7 ян. 2018 | 09:21"Преди да доставим първия газ в Турция в края на 2019 г., трябва да се вземе решение за втората тръба" _____________________________Решението е взето отдавна. Тръба през България НЯМА ДА ИМА !! _____________________________Лудия Маккейн го взе на място, а слугата му Борисов го обяви публично ! ____________________________Втората тръба ще влезе в Гърция и през Македония ще отпраши към Европа, а ние ще духаме таратора ! ____________________________Made in GERB ! Да ни е честото !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.