Традиционни рецепти за Коледа

1529 | 26 дек. 2016 | 12:59


Рождество Христово, също Коледа, Божик или Божич, е един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. Трапезата е празнична, източник на изобилие и берекет за идната година.

 

Ето какво се слага на масата на светлия ден:

 

Свинско месо с прясно зеле

Необходими продукти:

  • 600-700 г свинско месо
  • 1/3 ч.ч. мазнина - олио или свинска мас
  • 2 глави лук
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2-3 бр. домати
  • чубрица
  • черен пипер
  • кимион
  • 1 кубче бульон
  • 1 бр. зелка (голяма)
  • 1-2 с.л. брашно
  • лимонена киселина

Начин на приготвяне:

 

Месото се нарязва на порции и се пържи в мазнината. Прибавя се лукът, ситно нарязан, червеният пипер, доматите нарязани на кубчета и всичко се задушава. Посолява се леко. Зелката се нарязва на ивици и се стрива с малко сол, лимонена киселина и се прибавя към месото. Натрошава се кубчето бульон, наръсват се 1-2 с.л. брашно, подправките и се налива малко вода. Ястието се разбърква и се прехвърля в тава. Пече се във фурна 2 часа.

 

Сочна пуйка

Необходими продукти

  • 1 бр. пуйка (7-10 кг)
  • 2 бр. моркови (по-големи)
  • 6-7 стръкчета целина
  • 5-6 стръкчета мащерка
  • 1 глава лук
  • 1/2-2 ч.ч. едра сол (може и обикновена)
  • 200 мл вино
  • 240 мл пилешки бульон
  • плик за печене (по желание)
  • червен и черен пипер, босилек, розмарин
  • 1/2 ч.ч. масло (разтопено)

Начин на приготвяне:

 

Пуйката се осолява и оставя да престои. Зеленчуците се нарязват по желание. Птицата се поставя над тях и се пълни с останалата част от гарнитурата. Подправя се на вкус и се залива с виното и бульона. Поставя се в плика за печене и се слага във фурната за около 3 часа.

 

Коледен Щолен

Необходими продукти:

  • 50 г мая
  • 1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко
  • 500 г брашно
  • 3/4 ч.ч. (150 г) захар
  • 2 праха ванилия
  • кората от 1 лимон
  • щипка сол
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 5-6 бр. карамфилчета
  • 1 ч.л. (5 г) индийско орехче
  • 350 г масло
  • 2-3 бр. зелени смокини от сладко
  • 50-60 г желирани или коктейлни череши
  • 300 г стафиди
  • ром
  • 1 с.л. нишесте или брашно
  • сладко от портокалови или лимонови корички
  • 150 г бадеми
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

 

Маята се размива с млякото и захарта. Брашното се пресява, разбърква се със захарта, ванилиите, настърганата лимонова кора, солта, смления кориандър, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче. Маслото се разтопява. Към брашното се добавя втасалата мая.

Замесва се тесто, което престоява час. Смокините от сладкото и черешите се нарязват на дребни парченца. Сместват се със стафидите. Добавят се ситно нарязаните портокалови корички и натрошени бадемови ядки.

Втасалото тесто се размесва с плодовете и ядките. Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене. Оставя се да втаса около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час.

 

Весел празник!


От категорията

Свинско с картофи и магданоз на фурна

Свинско с картофи и магданоз на фурна-1513336664.jpg

15 дек. 2017 | 13:16

Коледни джинджифилови бисквити от Швеция

Коледни джинджифилови бисквити от Швеция-1513072692.jpg

12 дек. 2017 | 11:55

Панфорте с шоколад

Панфорте с шоколад-1512993865.jpg

11 дек. 2017 | 14:03

Пълнен шаран с орехи и ориз

Пълнен шаран -1512557981.jpg

6 дек. 2017 | 12:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.