Лазарски плитки

Традиционни рецепти за Лазаровден

2683 | 19 апр. 2019 | 14:45


Лазаровден е денят, в който младите момичета обикалят съседите и събират яйца за предстоящия Великден.

 

На трапезата задължително присъстват пролетни продукти - коприва, лапад, спанак. 

 

Ето и примерно меню за празничната събота:

 

Лазарски питки със сусам

Необходими продукти:

600 гр. бяло брашно

50 гр. ръжено брашно

420 мл. вода

3/4 ч.л. 

суха мая

1 с.л. сол

3 с.л. сусам

 

Начин на приготвяне:

Замесва се тесто от двата вида брашно, маята, солта и водата. Оставя се да втаса на топло. След това се оформя на плитки. Всяка от които се поръсва със сусамово семе. Оставят се да бухнат и се пекат на 180-200 С до зачервяване.

 

 

Копривена чорба

Необходими продукти:

около 300 г коприва

1 глава лук

1/2 ч.ч. ориз

3 с.л. олио

1. ч.л. брашно

1 ч.л. доматено пюре

червен пипер

черен пипер

лют червен пипер по желание

1 кубче пилешки бульон

сол

 

Начин на приготвяне

Копривата се слага да поври, след което се пасира. Лукът се запържва. Прибавя се брашно и доматено пюре. Подправя се. Добавя се и копривата. Щом заври се слага и ориз. 

 

 

Варено жито с мак

Продукти:

1 ч.ч. жито

1 с.л. маково семе

1 шепа орехови ядки

1 шепа стафиди

3 ч.ч. вода

 

Начин на приготвяне: 

Житото се сварява във водата. Стафидите се накисват. След като житото изстине се добавят в него стафидите, маковото семе, орехите. 

Всичко се разбърква добре.

Прехвърля се в купа и се сервира. 

 

 

 


От категорията

Панирани тиквички с джоджен

Панирани тиквички с джоджен-1589881152.jpg

19 май 2020 | 12:38

Какво да сготвим на Гергьовден – традиционни рецепти

-1493822812.jpg

На трапезата присъстват зелени пролетни продукти - зелен лук, пресен чесън, ...

5 май 2020 | 13:49

7 причини да пием безалкохолно вино

7 причини да пием безалкохолно вино-1589743551.jpg

Деалкохолизираните напитки са 4 пъти по-малко калорични – това ги прави идеални ...

17 май 2020 | 22:25

Шницели от спанак

Шницели от спанак-1588066740.png

28 апр. 2020 | 12:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.