халва

Традиционни рецепти за Сирни заговезни

2376 | 25 февр. 2017 | 10:36


За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Тазгодишният празник се пада на 26 февруари, точно седем седмици преди Великден.

 

Прието е да се извършва и обичаят „хамкане“: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

 

Ето няколко традиционни рецепти за празника:

 

Баница със сирене

 

Необходими продукти

500 г готови кори

4 бр. яйца

250 г сирене

2-3 с.л. кисело мляко

1/2 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.ч. хладка вода

125 г масло

 

Начин на приготвяне

Плънката се приготвя от следната смес - яйца, натрошено сирене, кисело мляко, сода и хладка вода. Всяка кора се намазва с масло и се слага от плънката. Редят се една върху друга. Най-отгоре се покрива с кора и се намазва обилно с масло. Реже се на парчета и се слагат късметите.

Пече се в педварително загрята фурна за час. Покрива се с кърпа да се задуши, за да стане баницата пухкава.

 

Картофи със сирене на фурна

Необходими продукти:

  • 500 г картофи
  • 30 г масло
  • 150 г сирене
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 бр. яйца
  • сол

Начин на приготвяне:

Картофите се нарязват на филийки и се нареждат намазнена тава. Натрошеното сирене се разстила върху тях и отново се нарежда втори ред картофи. Разбиват се яйцата, млякото и солта и със сместа се заливат картофите и сиренето. Отгоре се поставят парченца масло и ястието се пече във фурна за около 30 минути на 200 С.

 

 

 

 

 


От категорията

Лятна торта с плодове и маскарпоне

Лятна торта с плодове и маскарпоне-1500888603.jpg

24 юли 2017 | 12:28

Вкусни рецепти за Илинден

-1491556349.jpg

20 юли 2017 | 10:45

Летни сармички

-1484665947.jpg

17 юли 2017 | 17:22

Катето Евро спретна уникално тирамису и зарадва феновете с ароматни истории от книгата си

Катето Евро спретна уникално тирамису и зарадва феновете с ароматни истории от книгата си-1500546150.jpg

В книгата, освен че разкрива тънкостите на готвенето, любимката на българската ...

20 юли 2017 | 13:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.