Традиционни рецепти за Стефановден

11541 | 26 дек. 2017 | 15:45


На обредната трапеза на 27 декември, денят, в който православната църква отбелязва деня на Св. Стефан, задължително присъстват свинско с кисело зеле и баница с месо.

 

Ето и няколко традиционни рецепти за вкусни гозби:

 

Коледна капама

Необходими продукти

  • 2 с.л. чили сос
  • 2 с.л. соев сос
  • 2 с.л. горчица
  • 250 г кисело зеле
  • 150 г гъби
  • 150 г кашкавал
  • 1 бр. пилешки гърди
  • 4 бр. свински пържоли
  • 100 мл бяло вино
  • 1 ч.л. сол
  • 1 щипка черен пипер
  • 4 бр. наденица
  • 4 бр. кърначета
  • 300 г бекон
  • 1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне

Смесете подправките и сосовете. От месото се оформят пържоли. Зелето се реже и се разстила на дъното. Отгоре се нареждат пластовете месо и сос. Покрива се със зеле и се долива вино и вода. Пече се на умерена фурна 2-3 часа.

 

 

Свинско с кисело зеле

Необходими продукти

  • 1 глава кисела зелка
  • 500 г свинско месо за готвене
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер (може и на зърна черен пипер)
  • олио
  • сол

Начин на приготвяне:

Зелето се измива и нарязва, слага се в гювеч и се обърква с олиото. Поръсва се със подправките. Всичко се обърква наново. Добавя се вода. Пече се на 250С, докато заври. После намалете печката на 150С.

 

 

Баница с месо

Необходими продукти

  • 500 г кори за баница
  • 4 стръка праз
  • 500 г кайма
  • 200 г гъби
  • 10-15 бр. маслини
  • 1/2 ч.л. вегета
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 50 мл олио

Начин на приготвяне:

Каймата се запържва. Слагат се нарязаните праз, гъби и маслини. Прибавят се подправките. С готовата плънка се навиват корите. 

 

Пече се на 200 С до зачервяване.

 

 

Коледни кравайчета

Необходими продукти

  • 2 бр. яйца
  • 3 с.л. захар
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 250 г брашно
  • сол
  • 1 бр. жълтък за намазване
  • едра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Всички продукти се смесват до получаване на меко тесто. Оформят се пръчици с дебелина сантиметър и половина и дължина около 200 мм. Навиват се под формата на кравай. Намасляват се и се махат с жълтъка. Пекат се на 180С до готовност.

 

 


От категорията

Телешко „Уелингтън“

Телешко „Уелингтън“

-1516353379.jpg

19 ян. 2018 | 11:14

Какво да сложим на трапезата за Атанасовден - вкусни рецепти

Какво да сложим на трапезата на Атанасовден - традиционни рецепти-1516188863.jpg

17 ян. 2018 | 13:33

Какво да сготвим на Антоновден - традиционни рецепти

Какво да сготвим на Антоновден - традиционни рецепти -1516099072.jpg

16 ян. 2018 | 12:36

Шоколадово мартини

Шоколадово мартини-1515757258.jpg

12 ян. 2018 | 13:39

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018