Сн. БГНЕС

Традиционно меню за Великден – вкусни рецепти с пролетни продукти

2631 | 27 апр. 2019 | 14:45


Най-светлият християнски празник предстои! Днешният съботен ден е посветен на приготовления за празника - боядисване на яйца, месене на козунаци и приготвяне на агнешки деликатеси за утрешната трапеза.

 

По този повод ви предлагаме празнично меню с традиционни пролетни продукти:

 

Зелена Великденска салата 

Необходими продукти

1 връзка репички

1 краставица

100 г салата

50 г зелен лук

50 г копър

2-3 варени яйца

чашка сметана

сол на вкус

 

Начин на приготвяне

Грижливо измиваме репичките, салатата и лука. Настъргваме репичките на едро ренде или ги нарязваме на ситно. Яйцата се обелват и раздробяват на трохи. Салатата, лукът и копърът се нарязват на ситно. Салатата се посолява на вкус, разбърква се и се подправя със сметаната.

 

 

Традиционна рецепта за пълнено агънце с ориз, пресен лук и чесън

Необходими продукти

1 цяло агне с дреболиите

1 кг ориз

3 връзки пресен лук

1 ч.ч. олио

1 с.л. червен пипер

2 връзки магданоз

100 г масло

2-3 клонки дивисил

черен пипер и сол

 

Начин на приготвяне

Агнето, добре почистено, натъркайте отвътре и отвън със сол и малко черен пипер. Накълцайте лука и го задушете в сгорещеното олио. Добавете червения пипер, сварените и нарязани на ситно дреболии, ориза, черен пипер, сол и накълцания магданоз.

 

Напълненото агне зашийте и намажете обилно с маслото. Полепете по него стръкчета дивисил. Сложете в намазнена тава, долейте малко вода, покрийте с фолио и сложете да се пече в умерено загрята фурна.

 

 

Лесен Великденски козунак със стафиди

Необходими продукти

8 яйца

400 г захар

300 г масло

40 г мая

1 чаша прясно мляко

брашно

1 ч.л. сол

1 лимон

200 г стафиди ядки  

 

Начин на приготовление:

В голям съд маята се раздробява на ситно и се залива с половината хладко прясно мляко, замесва се с брашно, колкото поеме, отгоре се посипва с брашно и се покрива с памучна кърпа. Оставя се да втаса в топла стая.  

 

7 яйца се разбиват добре, към тях се прибавят захарта, разтворена в останалото мляко, солта и настърганата лимонова кора.  

 

Сипва се втасалата мая и останалото до 1 кг брашно. Омесва се меко тесто, като при месенето постепенно се добавят 250 г разтопено масло, овлажнените стафиди със сока от лимона (или 2 с.л. ром).  

 

Когато започнат да се образуват мехури, тестото се завива с памучна кърпа и се оставя да втасва на топло. Ще е готово за размесване, когато при натискане с пръст вдлъбнатината бързо се запълва.  

 

Голямото размесване става с намазани с масло ръце върху намаслена маса. Тестото се удря в масата и се меси многократно.   Когато е готово, се разкъсва на 6 равни части, които се оформят на рула и се сплитат на плитки по три. Плетениците се слагат в намазнени тави и отново втасват.  

 

Когато са готови за печене, се намазват с леко разбито яйце, поръсват се със захар на пясък и се набождат с бадемови или орехови ядки. Пекат се в умерена фурна до червено-кафяво.

 

Светли празници!


От категорията

За осми пореден път

Посланици на три държави откриват Уиски Фест София 2019
(Галерия)

Уиски Фест София 2019-1571072285.jpg

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на ...

14 окт. 2019 | 19:56

Карфиол със сирене и яйца на фурна
(Галерия)

-1510576219.jpg

10 окт. 2019 | 13:50

Есенна градинарска супа
(Галерия)

Есенна градинарска супа-1570196959.jpg

4 окт. 2019 | 16:48

Шокиращо проучване! Няма полза за здравето, ако спрем червеното месо
(Галерия)

Яжте червено месо на воля, сочат резултатите от най-новите проучвания-1517324588.jpg

Едва 5% от досегашните изследвания за храненето са с добро качество и не са ...

3 окт. 2019 | 22:30

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.