Газопроводът East Med

Природен газ ще бъде пренасян от Източното Средиземноморие към Европа

Тръгва строителството на най-дългия газопровод до Европа

1914 | 5 дек. 2017 | 14:56

Кипър, Гърция, Израел и Италия подписват в Никозия меморандум за сътрудничество изграждането на East Med


Представители на Кипър, Гърция, Израел и Италия подписват днес в Никозия меморандум за сътрудничество във връзка с изграждането на газопровода East Med.
Проектът предвижда природен газ да бъде пренасян от находищата в Източното Средиземноморие до Европа през остров Крит и континенталната част на Гърция, съобщава БТА. Дължината на тръбите ще е 2000 км, а цената-6 милиарда евро.

"От проучванията се вижда че газопроводът е най-конкурентният избор за пренос на синьо гориво от Източното Средиземноморие до европейските пазари", каза гръцкият министър на енергетиката Йоргос Статакис. Плановият капацитет на тръбата е 10 млрд. куб. м. газ годишно, с възможности това количество да достигне 16 млрд. куб. м.

За тази цел се извършват сондажи. Откритите досега находища, както и направените оценки за тях превръщат Източното Средиземноморие във водеща дестинация за задоволяване на енергийните нужди на Европа въз основа на целите, поставени до 2040 г.

Наред с това са определени и датите за тристранните срещи на ниво лидери с участието на Израел и Йордания. За 9 януари в Никозия е насрочена среща между Кипър, Гърция и Израел, а на 16 януари също в Никозия ще се състои среща с участието на Кипър, Гърция, Йордания, на която ще присъства и йорданският крал Абдула, се казва още в публикацията на гръцкото издание.

 

Източник Дир.бг


От категорията

Румен Гечев: България не се движи на две скорости в Европа по политиката на дълга. Движим се назад

-1498736848.jpg

Според Драгомир Стойнев, българският дълг почти не се управлява и е оставен на ...

15 дек. 2017 | 16:02

КЗК глоби "Техем" със 160 026 лв. за злоупотреба с господстващо положение

-1429880846.jpg

Дружеството за дялово разпределение е прилагало различни ценови уловия в ...

15 дек. 2017 | 17:31

„Хабертюрк“: ”Турски поток” ще минава през България

Турски поток-1513254221.jpg

Промяната е била обсъдена в Анкара и за нея е било уведомено българското ...

14 дек. 2017 | 14:21

"Уникредит" очаква 4,4% икономически ръст у нас за 2018 г.

-1513258698.jpg

Според банката отиващата си 2017 г. е най-добрата за българското стопанство за ...

14 дек. 2017 | 15:36

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


8 дек. 2017 | 07:21Ами Баце къде го забравихте бе, хей! Значи той ще тича да ви обединява под егидата на Козяк 16, ще прави софийска Петорка, ще ви осигурява жп линии и магистрали, а византийците се обединяват с Израел и Италия и ще си пускат директна връзка за газ от Иран , шунтирайки Турция и Боко!!! Не става така! Боко цели 5 години се кикерчеше: Южен поток отказа, газ от Азербайджан щеше да докарва, хъб за разпределение на газа за ЮИ , Източна и Централна Европа щеше да прави и хоп, хитрите византийци прекараха и БГ, и Балканския Меркел! Неблагодарни хора бе! Оплачи се, БиБи , на Козяк!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.