Газопроводът East Med

Природен газ ще бъде пренасян от Източното Средиземноморие към Европа

Тръгва строителството на най-дългия газопровод до Европа

2652 | 5 дек. 2017 | 14:56

Кипър, Гърция, Израел и Италия подписват в Никозия меморандум за сътрудничество изграждането на East Med


Представители на Кипър, Гърция, Израел и Италия подписват днес в Никозия меморандум за сътрудничество във връзка с изграждането на газопровода East Med.
Проектът предвижда природен газ да бъде пренасян от находищата в Източното Средиземноморие до Европа през остров Крит и континенталната част на Гърция, съобщава БТА. Дължината на тръбите ще е 2000 км, а цената-6 милиарда евро.

"От проучванията се вижда че газопроводът е най-конкурентният избор за пренос на синьо гориво от Източното Средиземноморие до европейските пазари", каза гръцкият министър на енергетиката Йоргос Статакис. Плановият капацитет на тръбата е 10 млрд. куб. м. газ годишно, с възможности това количество да достигне 16 млрд. куб. м.

За тази цел се извършват сондажи. Откритите досега находища, както и направените оценки за тях превръщат Източното Средиземноморие във водеща дестинация за задоволяване на енергийните нужди на Европа въз основа на целите, поставени до 2040 г.

Наред с това са определени и датите за тристранните срещи на ниво лидери с участието на Израел и Йордания. За 9 януари в Никозия е насрочена среща между Кипър, Гърция и Израел, а на 16 януари също в Никозия ще се състои среща с участието на Кипър, Гърция, Йордания, на която ще присъства и йорданският крал Абдула, се казва още в публикацията на гръцкото издание.

 

Източник Дир.бг


От категорията

Тревога! Има случай на африканска чума при дива свиня в Силистренско

-1535726743.jpg

Към момента опасната зараза е констатирана в няколко държави членки на ...

23 окт. 2018 | 22:36

Пуснато е парното в почти всички детски заведения и в част от училищата в Перник

Любомир Спасов-1530875443.jpg

С отопление са и 10 жилищни сгради, съобщи директорът на местната ...

23 окт. 2018 | 15:02

Повече пари за социална политика, образование, отбрана и заплати в проектобюджета за 2019 г.

-1518099007.jpg

Нов момент в съдържанието на прогнозата е включването на повече информация при ...

22 окт. 2018 | 12:45

Специални предложения от ЗОРА и Samsung, Finlux, Hotpoint, Rowenta

Специални предложения от ЗОРА-1540112000.jpg

21 окт. 2018 | 11:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


8 дек. 2017 | 07:21Ами Баце къде го забравихте бе, хей! Значи той ще тича да ви обединява под егидата на Козяк 16, ще прави софийска Петорка, ще ви осигурява жп линии и магистрали, а византийците се обединяват с Израел и Италия и ще си пускат директна връзка за газ от Иран , шунтирайки Турция и Боко!!! Не става така! Боко цели 5 години се кикерчеше: Южен поток отказа, газ от Азербайджан щеше да докарва, хъб за разпределение на газа за ЮИ , Източна и Централна Европа щеше да прави и хоп, хитрите византийци прекараха и БГ, и Балканския Меркел! Неблагодарни хора бе! Оплачи се, БиБи , на Козяк!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.