Тракийските дружества настояват България да постави пред Ердоган въпроса за компенсациите

Резюлюция на ЕС обвързва приемането на Турция в Съюза с решаването на Тракийския въпрос

Тракийските дружества настояват България да постави пред Ердоган въпроса за компенсациите

6419 | 14 март 2018 | 16:32

Съюзът напомня на българския парламент и на правителството, че те имат своя дълг към наследниците на прогонените българи да получат сто години по-късно морално и материално обезщетение за своето имущество, което е било заграбено


Съюзът на Тракийските дружества настоява по време на посещението на президента на Турция Ердоган у нас на 26 март българската държава да постави въпроса за компенсациите на потомците на бежанците от Тракия и Мала Азия.

Съюзът напомня на българския парламент и на правителството, че те имат своя дълг към наследниците на прогонените българи да получат сто години по-късно морално и материално обезщетение за своето имущество, което е било заграбено и сега се ползва от съвременната турска държава.

Тракийците напомнят на ръководителите на ЕС и на министър-председателя на Република България, че резолюцията на Европейския парламент от 2008 г. обвързва възможността за членство на Турция в ЕС с разрешаването на откритите въпроси със съседните страни, в т.ч. и на ТРАКИЙСКИЯ ВЪПРОС.

Надеждите, че тази повече от век публично-частна сага може да завърши с щастлив край, се появиха след прякото ангажиране на Евросъюза. В края на май 2008-а депутатите от Европейския парламент гласуваха поправка в доклада си за Турция (по предложение на българските представители Маруся Любчева и Евгени Кирилов), според която
югоизточната ни съседка не би могла да стане член на Общността, ако не реши имуществените си проблеми с България. Спорно е доколко това ще накара правителството на Реджеп Ердоган да започне преговори, като се има предвид колко далеч на хоризонта е членството на Турция. Но веднъж записано като изрично условие, е ясно, че рано или късно преговори ще има.

Още от 1922 г. при управлението на Александър Стамболийски Народното събрание приема Закон за установяване на бежанците и тяхното загубено имущество.

 

По изчисления, правени от Министерството на външните работи през 1983 г., неизплатените от съседите ни имоти са за около 5 млрд. долара. Приблизително толкова са и пропуснатите ползи от забавените трансфери. Четвърт век по-късно сумите са значително набъбнали.

От Съюза на тракийските дружества подчертават, че сред малкото безспорни неща в заплатения имотен казус е, че Турция признава, че малцината живи бежанци и наследниците на останалите имат собственост на нейна територия. Това е записано в ратифицирания преди повече от шест десетилетия от парламентите на двете страни Ангорски договор – в параграф Б от специалния протокол към него.

Нещо повече – в друг текст е предвидено, че "българските граждани, които не владеят имотите си в Турция, имат право те да им се върнат, както и право на справедлив наем за времето, през което имотите са владени от турската държава".

От подобни права са лишени изселилите се доброволно (т.е. по икономически, а не политически причини) от Източна Тракия българи през периода 1912–1925 година. Тази клауза от Ангорския договор дава основание на Турция да поставя всички тракийци под общ знаменател – "изселници", като пренебрегва историческите факти за гоненията и геноцида, на който са подложени българите преди и след двете Балкански войни.


Интересно е, че преговорите по прилагането на Ангорското споразумение са започнали през 1927 г., но по молба на Анкара са прекратени година по-късно, а за 80 години време България така и не успява да ги отблокира.


Според някои юристи нашите претенции трудно ще бъдат обосновани пред международен съд – заради подписания през 1947 г. в Париж Договор за мир, по силата на който за денонсирани се смятат всички международни споразумения, по които България е била страна към онзи момент.

Известен пробив в разговорите с Турция бе постигнат през 1992 г., когато бе подписан двустранен договор, регламентиращ реда, по който да бъдат решавани спорните въпроси. На първо място фигурират имуществените казуси, а след това – социалните и хуманитарните.
Но вместо да започне изплащането на обезщетения на тракийските българи, Турция поставя на дневен ред решаването на проблема със социалните осигуровки и признаването на трудовия стаж на изселилите се от България граждани с турско самосъзнание през периода на т.нар. Възродителен процес.

"Въпросът за връщането/обезщетяването на имотите на тракийските и малоазийските българи/бежанци е част от нерешените въпроси в двустранните отношения между България и Турция. През последните 50 години между двете страни нееднократно са водени преговори по този въпрос, които, за съжаление, не са довели до конкретни резултати", казва през юли 2015 година в отговор на депутатско питане бившият външен министър Даниел Митов. Той пояснява, че турската страна също поставя насрещни имуществени претенции, които са диаметрално противоположни на нашите.

Разорението на тракийските българи през 1913 г. е геноцид и етническо прочистване на българското население в южната част на областта Тракия по време и скоро след Междусъюзническата война. Извършвано от Османската армия и турски башибузук, засегнатите области включват Източна Тракия и Източните Родопи (днес в Одрин, Лозенград и Текирдаг - провинциите в Турция, Западна Тракия в Гърция, както и югоизточната част на Българска Тракия). Тези събития са описани от български академик Любомир Милетич през 1918 година, а също и от Фондация Карнеги за международен мир в доклада си от 1914 за балканските войни.

Етническото прочистване е било насочено против 300 000 българи. Убитите тракийски българи се оценяват на 60 000, което е 20 % от българското население в Тракия, останалите българи християни са прогонени.

На 4 октомври 1913 г. приключва кървавият път на тракийските бежанци, които изминават 150 км., за да се спасят от зверствата на турците.
Скоро след края на военните действия Милетич интервюира стотици бежанци от тези области, сам пътува в местата, където тези трагични събития се случват и систематично и детайлно описва жестокостите. Цялата общност на тракийските българи е унищожена.

СТДБ очаква държавническа позиция по Тракийския въпрос, която да отговаря на законните интереси на стотиците хиляди граждани на Република България - потомци и наследници на бежанците от Тракия и Мала Азия. Убедени сме, че с добра воля и в подходяща форма на обсъждане може да се стигне до взаимно приемлив за Република България и Република Турция резултат, пишат в своя декларация от Съюза на Тракийските дружества.


От категорията

Проф. Христина Вучева: Времето на политиците за лъжи и празни приказки изтича!

-1498142061.jpg

Управляващите в България не трябва да допускат грешката на президента Макрон – ...

13 дек. 2018 | 17:53

Шефът на мозъчния тръст на САЩ: Вече не можем да победим Русия

-1544785727.jpg

Дори и най-добрите американски аналитици не намират начини за спасяването на ...

14 дек. 2018 | 13:05

Проф. Светлана Шаренкова: Време е Европа да се събуди!

-1532442676.jpg

Прагматизмът в енергийните отношения е задължителен, защото става дума не за ...

13 дек. 2018 | 18:08

Следващата война на НАТО и Русия за сфери на влияние ще бъде в най-разделената държава на Балканите

-1544714805.jpg

По-рано този месец руският външен министър Сергей Лавров заяви, че НАТО и ...

13 дек. 2018 | 17:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


14 март 2018 | 22:20Законен проблем ,който задължително трябва да се постави пред Ердоган,а не да се чака той да предявява нови претенции без да е изпълнил задълженията си по Ангорския договор съгласно задълженията на Карнегиевата комисия !Хиляди тракийски българи са избити,други ограбени ,а трети изгонени ,като етническо прочистване след катастрофата на Междусъюзническата война ! България не трябва повече да отлага този нерешен проблем защото се отдалечава във времето , а Турция на това отлагане разчита и на късата ни робска памет !!!.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


14 март 2018 | 17:22Това е въпрос на външна политика и като такъв той е от изключителните компетенции на европейския колхоз, по конкретно офиса на т.н. ''върховен представител'', понастоящем зает от един италиански неуправляем електрон от женски пол. На него да пишат ''тракийците''. И друго защо само Турция. Комай бежанците от Гърция са дори повече. Да пишат до Брюксел. Там да им се разгледа молбата. И да не мачкат много калпаците като представят прошението.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


14 март 2018 | 16:56За българския цар борисов достлука с турския султан Ердоган е по ценен от всякакви болежки на потомците на тракийски бежанци.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ruth


14 март 2018 | 16:53Я да видим как ще се извърта тиквуний сега?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.