Тръмп-Меркел. Невъзможната двойка, осъдена да се разбира

“Сблъскани” публично, днес двамата се срещат очи в очи. Много е важно и ще видим до каква степен те ще се приближат

Тръмп-Меркел. Невъзможната двойка, осъдена да се разбира

3536 | 17 март 2017 | 22:11

Главната цел на тази първа среща е да се измери температурата на едно жизнено важно отношение между тях за планетата – това на двама лидери-антагонисти, но осъдени да се разберат в името на човечеството.


ТРЪМП - МЕРКЕЛ,
НЕВЪЗМОЖНАТА ДВОЙКА, ОСЪДЕНА ДА СЕ РАЗБИРА

 

Жоржета Пехливанова

 

Първата среща днес Доналд Тръмп – Ангела Меркел във Вашингтон привлича вниманието на международните наблюдатели и журналисти.

 

Затова ще припомня някои акценти за двамата лидери. 
Между Доналд Тръмп и Ангела Меркел има нещо повече от дистанция. Президентът на САЩ мечтае да изгради стена между две държави. А германската канцлерка е изстрадала на собствен гръб диктатурата на една такава стена, Германската между Изтока и Запада.

 

Двамата Тръмп и Меркел се ръкуват за първи път. Програмата на срещата им е подготвена отдавна, маркирайки темите НАТО, Владимир Путин и напрежението около търговския баланс. Но главната цел на тази първа среща е да се измери температурата на едно жизнено важно отношение между тях за планетата – това на двама лидери-антагонисти, но осъдени да се разберат в името на човечеството.

Двамата лидери са коренно различни, както по темперамент, така и по визии.

 

Президентът на САЩ е непредвидим, често изгаря кораби преди да разпъне платна, но никога не оставя една битка без да я завърши. Германската канцлерка прие обиди от Тръмп от разстояние. Като кандидат за Белия дом републиканецът я обвини, че е “унищожила” Германия. А относно кризата със сирийските бежанци я обвини, че е направила “катастрофална грешка, приемайки всички тези нелегални в Германия”. Канцлерът Меркел посрещна това с познатото й хладнокръвие, оставяйки го на времето да се произнесе.

 

След избирането на Тръмп за президент на САЩ Меркел в поздравлението си към него не пропусна да му напомни дискретно за значението да защитиш “достойнството на човешките същества без значение от техния произход, цвят на кожата, религия, род, сексуална ориентация или политическа позиция”.

 

“Сблъскани” публично, днес двамата се срещат очи в очи. Много е важно и ще видим до каква степен те ще се приближат. “Целта на визитата е да се покажат заедно двамата и да обсъдят точките и целите на тази среща. Да потърсят обща почва.

 

Меркел иска да установи платформа на комуникация с поглед към предстоящите срещи на върха през следващите три месеца. През юли се провежда Срещата на върха G-20 в Германия. Двамата ще се срещнат и на другите две върхови срещти, а именно на G-7 и тази на НАТО.

Меркел е 11 години на власт като канцлер на Германия и има дълъг опит в контактите и в изграждане на отношения с чуждестранни държавни лидери. Доналд Тръмп е третият президент на САЩ, с когото ще работи.

 

С Д.Буш Меркел поддържаше отлични отношения.

С Барак Обама, въпреки че в началото отношението им беше грапаво, то се подобри във времето и стигна дотам, че демократът я обяви за неговата “най-близка чуждестранна сътрудничка”.

Сега Меркел ще трябва да намери своя “модус операнди” с Доналд Тръмп, въпреки трудностите.

 

За срещата с президента Тръмп германката се е подготвила методично и професионално. Като добър доктор-физик не е оставила нищо като случайно или непредвидено. Прегледала е всички документи – декларациите и срещите на милиардера и отива във Вашингтон, за да търси консенсус.“Тя е наясно, че Тръмп предпочита ясните и точни позиции без увъртания”, коментира Ройтерс.

 

Екипът на Тръмп също е отделил максимално внимание на тази важна среща. Държавният департамент акцентира върху главната цел, а именно тя е “да изгради едно лично отношение между двамата”. Дипломатите са окачествили с хвалебствия лидерството на германската канцлерка, имайки предвид русофилската склонност на президента Тръмп, изтъквайки че президентът на САЩ иска да научи от първа ръка плодовете от дългия опит в контактите на Меркел с руския президент Путин и да разпита за ролята на САЩ в Украйна. Не случайно Меркел побърза да съобщи вчера, че на 2 май тя ще бъде в Москва за среща с президента на Русия, Владимир Путин.

 

Възлов въпрос в срещата Меркел-Тръмп е въпросът за НАТО. След някои първи оценки и бележки на Тръмп относно дейността на организацията, Тръмп премина към по-умерен тон. Но относно финансирането от 2% за отбраната на съюзниците, се посреща добре от канцлера Меркел.

 

Но за Brexit и напускането на Великобритания на ЕС, аплодисментите на Тръмп възмущават Меркел. Меркел е за „силна Европа“ и тя играе в две качества. От една страна тя е лидер в ЕС, а от друга ръководи страната с най-висок търговски излишък на планетата – 253 милиарда евро за миналата година. Това са цифрите, които най-много нервират президента на САЩ, тъй като САЩ има дефицит от 470 милиарда за м. г.

Търговският баланс е твърде благоприятен за Германия, което дразни много Д.Тръмп. Навярно тази тема за участието на американските фирми ще бъде обсъдена “на пръсти”, за да няма сблъсък.

 

Защото целта в момента е двамата да си подадат ръка, да превъзмогнат сблъсъка от разстояние и да изградят така желаното “лично отношение” на доверие.


От категорията

Кремъл: Путин и Радев не са се и опитвали да договорят доставки на газ

-1527042909.jpg

Русия и България имат "много общи теми за икономическо сътрудничество, ...

23 май 2018 | 13:35

Българските ученички, изчезнали в Чикаго, се завърнаха невредими

-1526367682.png

Двете не са замесени с латиноамериокански банди, разказаха родителите

23 май 2018 | 10:22

Юлия Скрипал в изявление за Ройтерс: Никой не говори вместо мен или баща ми!

-1521380279.jpg

Руският посланик в Лондон не бе допуснат до двамата Скрипал, независимо от ...

23 май 2018 | 23:33

Съветник на Кремъл: Подготовката на среща Путин-Тръмп е замразена

-1499450046.jpg

Според външнополитическия помощник Юрий Ушаков нищо не е направено след ...

23 май 2018 | 17:35

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


18 март 2017 | 10:35След нападки и закани от разтояние,прегръдки и милувки отблизо,макар и с малко досада ! Оказа се ,че хитрата Германия "е цакала "от години САЩ в търговията съгласно договора НАФТА !Президента Тръмп ,като опитен бизнесмен го е разбрал и люто се е заканил да промени редица клаузи в него заради голямия дефицит в търговията с Германия !Едно доказателство ,че Тръмп ще бъде грижовен президент за американците !Вече има и други факти за това !САЩ намалява разходите си за външни НПО в света, намалява разходите за администрация ,като предвижда съкращения на администрацията си,както и тези за НАТО ,за сметка на повишаване квотите на страните членки на Североатлантическия алианс !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018