Шефът на Федералния резерв обяви, че намерението на социалната мрежа предизвиква опасения

Тръмп критикува криптовалутите и поиска банкови регулации за дигиталната Либра на Фейсбук

637 | 12 юли 2019 | 11:36

"В САЩ имаме само една реална валута и тя е по-силна от всякога. Тя е доминиращата навсякъде по света и винаги ще остане такава. Тя се нарича Американски щатски долар!", обяви президентът


Президентът на САЩ Доналд Тръмп критикува Биткойн, предложената от Фейсбук цифрова валута Либра и останалите криптовалути, като в същото време настоя компаниите да спазват банковото право и да се подчиняват на американските и на глобалните регулации, ако те желаят "да се превърнат в банки", предава БНР.

"Аз не съм фен на Биткойн и на другите криптовалути, които не са пари и чиято стойност е силно волатилна и се основава на тънък въздух", написа Тръмп в Туитър.

"Ако Фейсбук и други компании искат да станат банки, те трябва да спазват банкова харта и да станат обект на всички регламенти, точно както другите банки, както национални, така и международни", добави той.

Коментарите му са факт, след като през миналия месец Фейсбук обяви, че през 2020 година ще пусне своята глобална криптовалута. Водещата социална интернет медия и нейни 28 партньори, включително Mastercard Inc., PayPal Holdings Inc. и Uber Technologies Inc .(UBER.N), ще формират Асоциация Либра, която да управлява новата криптовлута. Понастоящем нито една банка не е част от тази група, отбелязва Ройтерс.

На този етап само банката JPMorgan Chase & Co., най-голямата по активи банка в САЩ, планира да пусне свои собствени цифрови валути.

"В САЩ имаме само една реална валута и тя е по-силна от всякога, както и по-надеждна и по-сигурна. Тя е най-доминиращата навсякъде по света и винаги ще остане такава. Тя се нарича Американски щатски долар!", допълни Тръмп в поредица от туитове.

Коментарите на Доналд Тръмп идват само часове, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви снощи пред Бюджетната комисия на Сената, че предложената от "Фейсбук" криптовалута Либра поражда "сериозни опасения".

Според него планът на социалната медия за дигитална валута не може да продължи напред, освен ако не се обърне внимание на неприкосновеността на личния живот, прането на пари, защитата на потребителите и финансовата стабилност.

Пауъл изрази съмнение пред американските сенатори относно възможността за стартиране навреме на цифровата валута на Фейсбук - Либра.

"Мисля, че сме съгласни, че Либра повдига много сериозни опасения, като те включват въпроси, свързани с личния живот, прането на пари, защитата на потребителите, финансовата стабилност. Проектът на Фейсбук трябва да бъде внимателно и публично оценени преди да продължи", заяви той.

В тази връзка Джером Пауъл посочи, че Федералният резерв е създал работна група, която да следи проекта и да координира дейността си с централните банки на други държави, някои от които също изразиха загриженост относно проекта за цифровата валута на Фейсбук.

Ройтерс напомня, че първата и най-известна криптовалута Биткойн беше създадена през 2008 година като алтернатива на валутите, контролирани от правителства и централни банки, но и до ден днешен цифровите валути и криптотърговията остават до голяма степен без надзор. Пазарът на дигитални валути също така е изправен пред твърдения за пране на пари и финансиране на тероризма.

 


От категорията

Продължават доставките на компоненти от руските ракетни системи С-400 в Турция

-1551875941.jpg

Третата партида доставки ще бъде осъществена по море „ориентировъчно в края на ...

13 юли 2019 | 14:51

Атака с гранатомет по телевизия в Киев заради филм за кризата в Украйна

Снимка: Фейсбук-1563025620.jpg

В него световно известният режисьор Оливър Стоун и украинският документалист ...

13 юли 2019 | 16:46

Меркел е дишала затруднено на среща с журналисти в Париж

-1559496182.jpg

Тя направи изявление за репортерите на честванията на националния празник на ...

15 юли 2019 | 17:40

Поредна антибългарска статия на „Нова Македония“: Македонци са управлявали България

Поредна атнибългарска статия на „Нова Македония“: Македонци са управлявали България -1563198393.jpg

В България имало 200 000 „македонци“, които ще се завърнат в страната си, ако ...

15 юли 2019 | 16:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.