Двамата лидери са обсъдили по телефона и сделката "ОПЕК+" и борбата с коронавируса

Тръмп разказа на Путин за идеята си за провеждане на срещата на Г-7 в разширен състав

4526 | 1 юни 2020 | 21:17

Руският президент благодари на американския си колега за доставката на апарати за изкуствена белодробна вентилация от САЩ за Русия


Американският президент Доналд Тръмп в телефонен разговор е разказал на руския държавен глава Владимир Путин за идеята си за провеждане на срещата на върха на Г-7, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, цитирани от руския телевизионен канал RT и Агенция "Фокус".

Двамата лидери обсъдиха също сделката "ОПЕК+" за намаляване на производството на петрол и нейния ефект за стабилизиране на цените на петролните пазари. Те разговаряха и за мерките за борба с коронавируса, предприети в САЩ и Русия. Путин благодари на Тръмп за доставката на апарати за изкуствена белодробна вентилация от САЩ за Русия, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

„Доналд Тръмп информира за идеята си да проведе срещата на Г-7 с възможна покана към лидерите на Русия, Австралия, Индия и Република Корея (Южна Корея)“, се казва в изявлението.

По-рано беше съобщено, че Тръмп ще отложи срещата на върха на Г-7 до есента, като покани още четири държави на събитието, включително Русия.

На 21 май Тръмп отбеляза, че властите на САЩ обмислят възможността да се проведе такава среща на върха в присъствен формат след отшумяване на пандемията.

Американският президент в неделя определи Г-7 като "много остаряла група държави", заявявайки, че би искал да покани Русия, Южна Корея, Австралия и Индия да се присъединят към разширена среща на върха през есента.

Срещата трябваше да се проведе чрез видеоконференция през юни, но Тръмп каза, че ще я забави и има намерение вместо това да проведе събитието с присъствието на лидерите.

Описвайки събитието като „Г-10 или Г-11“, Тръмп каза, че „най-общо“ е разширил темата с лидерите на четирите други страни.

 


От категорията

Гърция обхваната от бунтове срещу правителствен план за ограничаване на протести

Гърция обхваната от бунтове срещу правителствен план за ограничаване на протести-1594357430.jpg

В отговор пред парламента в Атина демонстранти хвърляха запалителни бомби, а ...

10 юли 2020 | 08:02

Решено! Църквата "Св. София" в Истанбул ще бъде превърната в джамия

-1593666425.jpg

На 2 юли Държавният съвет в Турция – най-висшата административна инстанция в ...

9 юли 2020 | 11:58

Италиански вирусолог: Епидемията в Италия приключи

-1588398644.jpg

Бройката на новозаразените сочи отминаването на опасността. Това съобщи ...

12 юли 2020 | 20:10

Европа в хватката на нарастващ народен гняв

Снимка БГНЕС-1594571777.jpg

Правителствата по целия европейски континент са изправени пред пробуждащи се за ...

12 юли 2020 | 19:35