Война

На САЩ им трябват по 24 млрд.долара на година, за да воюват с Русия и Китай

Третата световна война се отлага. Засега

14022 | 7 май 2019 | 18:29

Москва си дава ясна сметка, че не може да надвие НАТО и затова ще се пази да не провокира излишно Алианса. За това ще й помогнат превъзходната дипломация и добро разузнаване


Ганчо КАМЕНАРСКИ


Понятието „световна война”, поне в частта за нейното формално начало, е неопределено и трудно за дефиниране.

Например, непосредственият повод за започването на Първата световна война е атентатът в Сараево на 28 юни 1914 г., при който сръбски терорист убива австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд. Започналата война между Сърбия и Австро-Унгария бързо задейства системата от военни съюзи на основните европейски сили. Някъде по това време, но неопределено кога, локалният конфликт прераства в световен.

Често се твърди, че Втората световна война започнала на 1 септември 1939 г., когато Германия нахлува в Полша. Едва на 3 септември се включват Франция и Великобритания, но войната все още не е придобила характеристиките на световна.

От кой момент тя се превръща в глобална?

Тези разсъждения имат стойност, примерно, при дефинирането на един условен конфликт, при който единствено САЩ си разменят масирани ракетноядрени удари с Русия и/или Китай. Съвсем нормално е неядрените държави, които са мнозинство, да не се намесят.

Тогава войната локална ли е?

След тези уговорки, носещи всички белези на условностите, може би ще е за предпочитане да се борави с понятието „глобален конфликт”, който може да притежава относително самостоятелни въздушно-космическа, морска и сухопътна компонента. Важно е и обстоятелството, че конфликт теоретично може да възникне неочаквано от случайни обстоятелства след бърза военнополитическа ескалация например около Иран, провокации край моста в Крим или по Северния морски път.

Те обаче могат да бъдат овладени.

Случайното начало на „голяма война” най-вероятно ще е плод на технически грешки и вариантите за него са толкова многобройни, че не могат да се предвидят. Ядрените държави обаче разиграват подобни ситуации и възможните ходове за ограничаване на щетите.

Всяка отложена прогнозна година за начало на Глобален конфликт между Китай и САЩ в Тихоокеанския регион засилва очакването той да се концентрира основно само в големи въздушни и морски операции, без сухопътна компонента. Очаква се с течение на времето аморфната линия на бойно съприкосновение и икономическа конфронтация да се изтегля през Тихия океан към континенталната територия на САЩ. Времето вероятно ще работи предимно в полза на Пекин.

За България обаче от жизнено важно значение е Европейският театър на военни действия и по конкретно как може да започне и да се развие военен конфликт между НАТО и примерно Русия.

Според анализатори, на своите военни учения европейските армии преобладаващо разиграват изходни ситуации с използване на конвенционални средства. Във всички военни академии в света обаче внушават на командирите азбучната истина, че крайна цел на войната е не превземане на територии, а разбиване на противниковата армия с нанасяне на удари преди всичко по неговите военни и военнопромишлени обекти, по комуникационни и управленски възли, като целта е сломяване волята за съпротива на държавата. Така НАТО действаше в Югославия през 1999 г. и Коалицията в Либия през 2011 г.

Неотдавна полковникът от Корпуса на морската пехота на САЩ Метю Рейд в статия в The National Interest разви тезата, че Америка може да победи в евентуална война Русия или Китай, само ако укрепи своята пехота. Дали полковникът знае, че териториите Русия и Китай са сред петте в света, които не могат да бъдат превзети и следователно операциите срещу тях основно ще са въздушно-ракетни и по море?

На Русия не й трябват територии, тя притежава предостатъчно земя. Стратегическите цели на Москва са общоизвестни: тя се стреми да запази присъединения Крим и е изгодно да задържи замразен конфликта в Донбас с цел да не допусне приемането на Украйна в НАТО.

Дъглас Бендоу, бивш специален помощник на президента Роналд Рейгън, а сега старши научен сътрудник към Института Катон, публично призна в National Interest, че Русия не е заинтересована от конфликт с Европа или с Америка, просто тя е против Западът да заплашва сигурността на нейните граници. А Москва на свой ред си дава ясна сметка, че не може да надвие НАТО и затова ще се пази да не провокира излишно Алианса. За това ще й помогнат превъзходната дипломация и добро разузнаване.

Датски професор мотивирано разсъждава в Jyllands-Posten, че Русия отстъпва на НАТО и конкретно на САЩ по всички направления в икономиката, технологиите и във военно отношение.

Американците са изпреварили далеч Русия в областта на информационно-управляващите системи, осигуряващи най-висока координация в действията на войските и високоточното оръжие на огромни пространства или поне в рамките на регионалните театри на военните действия (ТВД), а в някои аспекти дори в глобален мащаб. Националната елементна база на Русия (в частност нейната миниатюризация) е на извънредно ниско равнище, страната например не е в състояние да произвежда персонални компютри.

Русия сериозно изостава в спътниковите информационно-управляващи системи: САЩ имат 580 такива спътника, Китай разполага със 180, а Русия е едва със 140 сателита.

Въпреки това Русия запазва статута си на свръхдържава изключително благодарение на паритета си със САЩ в областта на ядреното оръжие.

Логично е да се допусне, че в съвременната война губещата страна (например Русия) може да нанесе ограничен ядрен удар с малка мощност и то дори по настъпващ противник на нейна територия. Ответният удар навярно ще е по-масиран и така ще започне неконтролирана ескалация, защото страните няма да имат време да оценят какво всъщност се случва.

Отношенията на Русия със съседите са изчистени и освен Украйна само Полша и Прибалтийските лилипути непрекъснато формулират претенции. Следователно сериозната война в Европа по-скоро ще бъде предварително планирана.

САЩ непрекъснато блъфират на ръба на реалностите, че са готови за война с Русия под претекст за „борба с тероризма”, „защита на демокрацията” или просто за „сдържане на Москва”. Само че Вашингтон иска друг да е на фронтовата линия в Европа, за да може да се концентрира срещу Китай. Сега Щатите имат в Европа 67 хиляди военнослужещи, но след няколко години няма да е в състояние да ги увеличава заради заплахата от Китай.

През април китайският информационен сайт „EastDay” публикува обзора на военния коментатор Ду Венлун относно появяването на авионосната група на НАТО начело със самолетоносачите „Джон К. Стенис” и „Шарл де Гол” в акваторията на Червено море. Авторът счита, че това е предвестник на война, защото досегашните участия на френския самолетоносач в съвместни операции със САЩ винаги е било насочено към поддържане на силите на НАТО във военни конфликти. Значението на този факт обаче е хиперболизиран.

Войната всъщност е изключително сериозно начинание, за нея е необходима многогодишна подготовка в бойната, логистичната и информационната област. Първостепенната задача не е прехвърляне на тежка техника и авиация, а разполагане на щабове и подготовка на условия за масово прехвърляне на войски. Както отбелязват експерти, решава се въпросът не „колко”, а „къде” и „как”. Дейността обхваща огромен комплекс от предварителни мероприятия: запознаване на командния състав с бъдещия театър на военните действия, определяне на места за складови бази на боеприпаси и горива, места за разполагане на техниката, сградна база за казарми и болници, постепенно прехвърляне на войски, провеждане на военни учения, информационна подготовка на местното население за бъдещата война, постепенна евакуация на посолствата...

Авиацията се прехвърля почти последна. Забелязването на командния състав на стратегически направления от терена е верен белег, че наистина „става нещо” и то е сериозно.

Нищо от изброеното засега не се случва и то поне по причина, че САЩ просто не са готови. Според западни анализатори, за да воюват с Русия и Китай, на САЩ им трябват годишно по $24 млрд. Парите основно са нужни за настъпателни ракети от типа на Deepstrike, които още в началото на войната ще се топят с невероятна бързина. Споменават се „умните бомби” JAGM-ER и противокорабните ракети LRASM.

Още преди две години сайтът Task and Purpose оповести дългосрочните намерения на Пентагона да купи през 2020 година 10 193 управляеми ракети тип „земя-земя” за възможно използване против Русия и Китай, които да добави към тазгодишните 8101 ракети, за унищожаване на противниковата полева артилерия и средства за ПВО.

А как да бъдат направени запаси от снаряди за най-модерния разрушител Zumwаlt, след като само един изстрел на основното оръдие струва $800 хиляди?

Неотдавна в американски медии бе споменато бегло, че към 2026 г. Щатите вече ще са готови за война, но Русия и особено Китай няма дотогава да стоят със скръстени ръце. Русия намали военните си разходи, но се концентрира в отбранителни и възпиращи въоръжения.

Оръжията с много електроника остаряват и имат краен срок на експлоатационна годност. Това е причината армиите в света да не са постоянно напълно окомплектовани с техника за война. Например, Русия приема на въоръжение танковете Т-14 „Армата”, изтребителите Су-55, ПВО ракетите С-350 и С-400, но произвежда и приема на въоръжение ограничено количество от тях, само за да ги направи продаваеми на външния пазар и така да поддържа в работно състояние поточните линии.

И последно: особеностите на държавното устройство и управление може би ще дадат малка преднина на Русия, защото руският президент ще издава влизащи веднага в сила укази, а американският президент за „голяма война” ще трябва да убеждава Конгреса.

Както личи от фактите дотук, до Третата световна война има още много неизвървян път.От категорията

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София

Георги Кадиев: Ако стана кмет, първо ще уволня ръководството на Топлофикация-София-1571637237.jpg

В избора дали да дишаме чист въздух или да караме евтини дизели, избирам чистия ...

21 окт. 2019 | 08:52

Руски политолог: Военната операция на Ердоган в Северна Сирия всъщност помогна на Дамаск

Президентите на Турция и Сирия Реджеп Ердоган и Башар Асад-1453960987.jpg

Сирийските власти очевидно преговарят и с Анкара, защото и двете страни нямат ...

19 окт. 2019 | 11:54

The Wall Street Journal: Путин е новият цар на Сирия

-1571648199.jpg

Кюрдите, които по-рано бяха съюзници на Вашингтон, бяха принудени да се обърнат ...

21 окт. 2019 | 11:53

Любо Огнянов: Мили британци, ще изритате ли своята кралица заради нацисткия поздрав?

Любо Огнянов Снимка: Канал 3-1562416678.jpg

Британските фенове направиха истинска кочина от центъра на София, а ние ...

19 окт. 2019 | 19:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


8 май 2019 | 11:42Народите на Европа трябва да си отдъхнат и да продължат битката си за по висок икономически разтеж и по добър жизнен стандарт.А на Украйна трябва да се осигури мир и свобода на избор ,как да се съвземе от бедността и разрухата от Майдана и по кой път в бъдеще да поеме !Логично е,на първо място да нормализира живота на свойте граждани,а на второ място добросъседството си с Русия,от което може много да спечели!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


7 май 2019 | 21:01Втората световна война започва на 23 август 1939 г. с подписването на пакта между сталинския СССР и хитлерова Германия. Това е Договор за ненападение между Германия и Советския Союз. Документът е наречен "Пакт Молотов Рибентроп" по имената на подписалите го външни министри, представители на СССР Вячеслав Молотов и на Германия Йоахим фон Рибентроп.Същността на този договор се състои в това, че Страните по споразумението(СССР и Германия) се ангажират да се въздържат от нападение помежду си и да поддържат неутралитет в случай, че един от тях стане обект на военни действия от трета страна.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


7 май 2019 | 20:29Аман от гламави анализатори! Третата световна вечеси тече тихо и полека. Следващата гореща точка след Сирия ще е може би Венесуела.От резултата в мача за Венесуела зависи дали САШ въобще няма да се откажат от амбицийте за военна намеса по света. Алюзията , че РФ може дазагуби една бъдеща война и Китай да не спечели е лишена от здрав разум! Това положение ще се потвърждава все по категорично, колкото повече се отива напред във времето! Може да сме в НАТО, но не трябва да сме слепи и глупави!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.