Обама по време на посещението си в Германия.

Заплашва ли някого Русия?

Тревогата на Обама - без Европа амбициите на Вашингтон за световна хегемония са обречени

5653 | 28 апр. 2016 | 00:15

От дестабилизация на европейския континент ще спечелят някои крупни трансолигархични икономически кръгове, но ще загуби американската държава, смята доц. Йордан Величков

Обама по време на посещението си в Германия.-1461580858.jpgДоц. Йордан Величков-1454600838.jpg

Основателна е тревогата на американския президент Барак Обама, изразена в речта след последната му европейска обиколка. „По-важно, по-страшно е напрежението в политиката на Европа, начина по който се надига крайно десния национализъм, до степен, която насърчава разпадането на европейското единство“, напълно искрено констатира Обама.

 

От дестабилизация на европейския континент ще спечелят някои крупни трансолигархични икономически кръгове, но ще загуби американската държава. Без Европа, респективно ЕС, амбициите на Вашингтон за световна хегемония са обречени. Факт е, че и досега през последните десетилетия европейските държави членки на НАТО утвърждаваха ръководната роля на САЩ в световен мащаб.

Барак Обама пропусна, както и в други изказвания, да посочи факторите провокирали „надигането на крайно десния национализъм“, макар че те са общоизвестни. Това са свръхбогатите транснационални олигархически кръгове от секторите на военната индустрия и енергетиката, които от няколко десетилетия упражняват силно влияние и дори контрол върху външната и вътрешна политика на САЩ. Тези, които се нуждаят от разпалването и поддържането на постоянни огнища на напрежение и военни сблъсъци, за да пласират оръжейната си продукция, както и онези, които с оръжие искат да наложат контрол върху най-големите енергийни находища на планетата.

Очевидно, г-н Обама, макар и доказан привърженик на мирния подход за разрешаване на международните спорове, няма куража да признае тази безспорна реалност. Извън всякакво съмнение е, че неговата администрация, както и тези, управлявали САЩ след президента Айзенхауер, са заложници на въпросните трансолигархични кръгове, отстоявайки преди всичко техните интереси.

В речта си американският президент не пропусна и заплахата от Русия, която щяла да се възползва от разпадането на европейското единство. Тази „заплаха“ мотивира и натиска на САЩ върху натовските съюзници да увеличат военните разходи на 2%. Това означава заделяне допълнително на 90 милиарда долара годишно за оръжие. Тъй като 70% от въоръжението на европейците е американско производство, то военно-индустриалният сектор на САЩ ще увеличи печалбите си с няколко десетки милиарда долара.

Разбира се, Обама, както и най-авторитетните американски политически военни експерти отлично знаят, че Русия не заплашва никого. Руската военна стратегия през последните десетилетия е отбранителна. Войни се водят, според вековната военна история, за територии и ресурси. Руската федерация ги има в достатъчни мащаби. Тя търси само едно - сигурност. А когато на нейните граници се извършват груби провокации , когато се създава плътен кордон от американски военни бази, когато се трупа оръжие и се провеждат многобройни военни учения, с които действия е застрашена сигурността й, тя, както всяка друга държава, е в правото си да реагира. И Русия реагира, въоръжавайки армията си с най-модерното, високо технологично оръжие.


От категорията

Най-скандалният парламент тръгва към историята - с антинаграда за цялостно творчество!

-1593267964.jpg

България е парламентарна или фейсбук-република? Откъде накъде промените в ...

5 март 2021 | 14:18

Експерт: Медиите не могат без Гугъл и Фейсбук, защото осигуряват жизненоважен трафик

-1572360961.jpg

Ако те няма в Гугъл, значи не съществуваш. Тази стара „максима“ вече важи и за ...

5 март 2021 | 13:29

Изследователски център "Спектър": Джипката на Борисов задържа ерзията в доверието към ГЕРБ

-1614959808.png

Извън лидерското присъствие на Нинова в БСП липсват ярки партийни и граждански ...

5 март 2021 | 17:54

Мирела Костадинова: Литературният критик Нешо Бончев показва правилата на превода

Нешо Бончев-1614955700.png

Той критикува превода на "Илиада" направен от Григор Пърличев, който ...

5 март 2021 | 16:43