МОСВ следи състоянието на 52 комплексни и значими водни съоръжения на територията на цялата страна

Три язовира са с максимално запълване над 90%, а четири са под прага от 50 на сто

983 | 26 март 2020 | 12:21

Предвид ниските завирени обеми в язовирите в началото на годината, валежите в този период, когато се очакват по-големи притоци, са предпоставка за акумулиране на води и тяхното запълване, за да може да бъдат задоволени исканията на всички водоползватели п


Три язовира са с максимално запълване над 90 процента, а четири са под прага от 50 на сто. Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ следи състоянието на 52 комплексни и значими водни съоръжения на територията на цялата страна. Това отговарят от МОСВ на запитване на БТА.

С максимално запълване - над 90 процента, са язовирите "Кричим", "Среченска бара" и "Пчелина". При първото съоръжение - "Кричим", обемът се сваля чрез работа на ВЕЦ. 


"Среченска бара" е с основно предназначение за питейно-битово водоснабдяване и в началото на лятното маловодие процентът на запълване ще гарантира водоснабдяването, посочват от МОСВ. 

Третият язовир - "Пчелина", се поддържа на максимално ниво с цел осигуряване на преливане за допълнително оводняване на река "Струма" след язовирната стена.

МОСВ ежедневно следи състоянието на язовирите и при прогноза за очакван голям приток дава предписания за контролирано освобождаване на обем чрез деривации, ВЕЦ или основния изпускател, посочиха от ведомството и допълниха, че язовирите не са в режим на провеждане на високи води и, в тази връзка, не се налага допълнително наблюдение, с по-голяма честота.

Предвид ниските завирени обеми в язовирите в началото на годината, валежите в този период, когато се очакват по-големи притоци /пролетно пълноводие/, са предпоставка за акумулиране на води и тяхното запълване, за да може да бъдат задоволени исканията на всички водоползватели през годината, посочват още от МОСВ.

Същевременно от язовирите с питейно-битово предназначение, които са 12, със запълване под 50 на сто са съоръженията "Студена" - 34,5 процента, "Асеновец" - 32,04 на сто, "Ястребино" - 31,34 процента, и "Дяково" - 44,47 на сто. Нивата в тези язовири не са критично ниски, като очакваме след края на пролетното пълноводие увеличаване на обемите им, отбелязаха от МОСВ.

Месечният график за използване на водите от комплексните и значимите язовири ще бъде утвърден от министъра на околната среда и водите и публикуван на интернет страницата на МОСВ не по-късно от 31 март. Информацията за наложените административни наказания за март 2020 г. - за нарушения на мартенския график, ще бъде налична в началото на април.

Водните количества на реките в четирите района, на които е разделена страната - Дунавски, Черноморски, Западнобеломорски и Източнобеломорски, са под праговете за внимание /средни води/. 

В следващите дни, в резултат на валежи и снеготопене, ще има по-значителни повишения на речните нива, като водните количества се очаква да останат под праговете за внимание, допълват от МОСВ.


От категорията

Ген. Мутафчийски: Още осем потвърдени случая на коронавирус у нас, 15 са излекувани (Видео)

Ген. Мутафчийски: Още осем потвърдени случая на коронавирус у нас-1585545853.jpg

Абсолютно забранено е да се правят всякакъв вид разходки на различни места, ...

30 март 2020 | 07:52

Днес започват да тестват 1000 души от първа линия в борбата с коронавируса

-1584621063.jpg

Целта е да се търсят хора, които вече са прекарали коронавируса, без да знаят ...

30 март 2020 | 07:34

Керемедчиев: Големият проблем в ЕС ще се появи след 3 месеца, когато финансите на държавите свършат

-1577457965.jpg

"Всяка една от държавите се изолира все повече. И европейските лидери, и ...

30 март 2020 | 09:32

Цените на горивата продължават да падат, търсене - няма

Цените на горивата продължават да падат, търсене - няма -1585549689.jpg

На световните пазари в началото на годината суровият петрол се търгуваше на ...

30 март 2020 | 09:26

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.