Сн. Министерство на туризма

Неописуемата енергия, с която е заредена местността, таи легендата за Орфей и неговата чудна свирня

Триградското ждрело - величественият пролом

3367 | 9 май 2021 | 10:17

Пътят през ждрелото води до живописното родопско село Триград. То е изключително гостоприемно за туристи и предлага много възможности за настаняване и практикуване на допълнителни туристически дейности

Сн. Министерство на туризма-1619518763.jpgСн. Министерство на туризма-1619518758.jpgСн. Министерство на туризма-1619518752.jpgСн. Министерство на туризма-1619518745.jpgСн. Министерство на туризма-1619518739.jpgСн. Министерство на туризма-1619518733.jpgСн. Министерство на туризма-1619518728.jpgСн. Министерство на туризма-1619518722.jpgСн. Министерство на туризма-1619518708.jpgСн. Министерство на туризма-1619518696.jpg

Представяме ви поредната отличаваща се дестинация в рубриката „Открий красотите на България с Епицентър.бг” – Триград, ждрелото на реката, пещерата Дяволското гърло и защитената местност.

 

Величественият пролом разкрива една от най-живописните планински гледки у нас. Неописуемата енергия, с която е заредена местността, пък таи легендата за Орфей и неговата чудна свирня.

 

До реката, на места изсечен в скалите, минава пътят за Триград – характерният планински еднолентов път с насрещно движение. Преминаването по него изисква много внимание и толерантност, защото две коли не могат да се движат едновременно, а се изчакват по многобройните завои. Криволичещото покрай реката шосе и надвисналите от две страни високи скали създават впечатлението, че Триград е едно отдалечено и недостъпно място, а скалите са като крепостни стени, които пазят тайните на планината. Гледката на огромните отвесни склонове, които в горната си част са съвсем близо един до друг, и едва прокрадващата се слънчева светлина действа респектиращо, а красивата родопска природа допълва картината.

 

Пътят през ждрелото води до живописното родопско село Триград. То е изключително гостоприемно за туристи и предлага много възможности за настаняване и практикуване на допълнителни туристически дейности.

 

Самото Триградско ждрело се намира в Южна България, и по-точно в Западните Родопи, до община Девин. Проломът, наречен по народно Боаза, е обект с естетическа, научна и етнографска стойност, заради епигенетичния си произход и дължина около 7 km. Всечено е до 300 – 350 m всред силно окарстени протерозойски мрамори. Има тясно (от 100 до 300 m) скалисто легло и стръмни до отвесни склонове. Западната му стена се издига на височина до 180 m, а източната достига до 300 – 350 m. Триградското ждрело е трето по дължина в България, след Буйновското и Трънското ждрело, но пък е най-екстремното и най-величественото.

 

Боаза започва на около 1,5 km северно от село Триград на около 1180 m н.в., където Триградска река влиза в пещерата Дяволското гърло и 530 m след това излиза като голям карстов извор. Същинското ждрело свършва при устието на Триградска река в Чаирдере на около 1020 m н.в., а целият пролом продължава още 4 – 5 km и завършва при устието на Мугленска река вливаща се отдясно в Чаирдере на около 876 m н.в.

 

Заради уникалното си разположение в района на ждрелото могат да се видят редни и ендемични растителни и животински видове. Като за опазване на природни местообитания, през 1963 г. е създадена защитена местност Триградското ждрело.

 

При посещението на района, си струва да разгледате защитената местност с обща площ от 710,57 хектара, тъй като само и единствено тук ще видите някои защитени растителни видове като: родопски силивряк, родопска песъчарка, родопска горска майка, вълнеста камбанка, йорданова камбанка, ъглолистна малколмия, снежно кокиче, трахелиум, вечнозелена каменоломка. Животинският свят пък е представен от: кафява крастава жаба, жаба дървесница, дъждовник, обикновена блатна костенурка, голям стрелец, смок мишкар, планинска стърчиопашка, червеногръдка и други.

 

Въпреки богатата флора и фауна основната забележителност на ждрелото е изумителната пещера Дяволското гърло, която се намира на левия (западен) скат. Това е и най-мистичната пещера на територията на страната ни.

 

Името на пещерата идва от формата на бившия вход (сега – изход), наподобяващ дяволска глава. Старото ѝ име е Клокотник и то пък идва от чуващия се на входа на пещерата грохот от вода.

 

Дяволското гърло е пропастна пещера, която е формирана вследствие на пропадането на земните пластове. Основната ѝ част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.

 

Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 m височина, образувайки огромна зала, наречена „Бучащата зала“. Дължината ѝ е 110 m, ширината – 40 m, а височината ѝ достига до 35 m. Това е най-голямата зала в българските пещери след входната зала на Деветашката пещера – в нея може да се побере напр. катедралата „Св. Александър Невски“. В пещерата се влиза през изкуствена галерия с дължина 150 m, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад през стария вход до повърхността. На близо 400 m от входа на „Дяволското гърло“ водите на подземнотечащата река се губят в сифон-галерия. Дължината на сифона е повече от 150 m, а след него по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през пещера.

 

Дяволското гърло дава начало на различни легенди от времето на траките. Една от тях говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си – Евридика.

 

В източния склон на планината, много по-високо, пък се намира друга известна пещера – Харамийска дупка. Пещерата представлява 2 свързани с 43-метрова пропаст пещери. Общата дължина на пещерата е 510 метра, наклонът е 45 градуса, мястото е с повишена влажност и на места с лед.

 

В пещерата, която не е електрифицирана, се влиза само с водач и специална екипировка. Информация за реда на влизане в пещерата може да се получи от касата или екскурзовода на пещера Дяволското гърло. Желателно е предварително записване. Местата в групата за влизане са ограничени. Сборното място е сутрин до 10 часа на паркинга пред Дяволското гърло.

 

До входа на Харамийската пещера се стига след 20 метра вертикално изкачване с помощта на водач и алпийска екипировка. До голямата зала вътре се слиза след 43-метрово спускане с въже надолу. Вътре в пещерата са открити археологически находки от времето на халколита и бронзовата епоха – оръдия на труда, инструменти за тъкане и керамика. При входа посетителите могат да видят декоративна композиция, изобразяваща първобитни хора.

 

На около 500 m преди началото на ждрелото се намира жижа „Триградски скали“, а в близост до нея е единствения в България „Музей на мечката“, създаден по идея на Костадин Хаджийски. Музеят се намира встрани от пътя между пещерата „Дяволско гърло“ и село Триград. Работи целогодишно, без почивен ден за улеснение на туристите.

 

В „Музея на мечката” посетителите могат да чуят записи с автентичен рев на мечки, вълци, лисици, както и да видят отливки на стъпки на различни диви животни. В музея са визуализирани и пресъздадени интересни факти, свързани с живота на кафявата мечка. Интерактивната изложба позволява на посетителите да научат повече за поведението на едрите хищници, техните местообитания, жизнен цикъл, опасности, свързани с тяхната популация, и съвети за поведение при среща с тях.

 

Ако сте любители на планинските преходи, къмпинга, лагерният огън или на обедния пикник сред природата, това е вашето място. Около селото има няколко туристически маршрута, които позволяват да се разгледа красивата природа на района. Бонус е, че пътеките са добре маркирани и с различна продължителност. Пеша или с кола може да се стигне до близкото село Ягодина. Там се намира Буйновското ждрело и благоустроената Ягодинска пещера. В района има и пътеки за вело- и конен туризъм. В края на селото е изградена конна база.

 

Триградското ждрело е и катерачен обект. Маршрутите се намират срещу Дяволското гърло. Туровете са с висока категория на трудност и не са подходящи за начинаещи.

 

Най-популярен е маршрутът с. Триград – с. Ягодина – Орлово око и обратно. Той е емблематичен за Западните Родопи.

 

Маршрутът започва от асфалтовия път Тешел – с. Триград непосредствено до Музея на мечката. След кратко стръмно изкачване по маркирана пътека се излиза на черния път от с. Триград, водещ през красиви гори и ливади до с. Ягодина. Общата дължина на маршрута е около 6км. Между селата Триград и Ягодина има и маркирани маршрути за конен туризъм, подходящи също за преминаване с високопроходими автомобили или АТВ/мотоциклети.

 

Крайната точка е и една от най-красивите у нас - „Орлово око“. Известната  платформа е пригодена за наблюдение туристическа атракция. Построена е през 2009 година от туристическо дружество „Родопея“, село Ягодина, в близост до Ягодинската пещера. Платформата е построена на ръба на скала, разположена на 1563 m надморска височина. Денивелацията по отвес от платформата до шосето в Буйновското ждрело е повече от 600 m.

 

От платформата могат да се наблюдават Буйновското ждрело, село Борино, Чала, село Ягодина, а в далечината – части от Пирин, Рила и планини в Гърция. Общата стойност на проекта за платформата е 21 000 лева, събрани от входната такса за Ягодинската пещера. Платформата е проектирана да издържа товар до 3 тона.

 

От всичко посочено дотук няма съмнение, че пролетта е прекрасно време за обиколка на Родопите, тъй като не е много горещо, а ливадите са най-тучни. Но ако попаднете в района през лятото, не пропускайте да станете свидетели на Орфическите чествания, познати само по тези места. Така например, на 7-ми август в Триград се честват Орфическите мистерии. Древни езически ритуали, останали от тракийско време, и кукерски шествия се съчетават с родопските народни песни. Този своеобразен фестивал е и празникът на селото и всяка година привлича много туристи.

 

Триградският величествен пролом е автентичен сам по себе си, а останалите природни забележителности, разположени в района, допълнително усилват усещането за безграничната сила на природата. Мястото е подходящо за почти всякакаъв вид туризъм – планински, еко, спелеоложки и дори алтернативен. А месеците април и май, когато има най-много почивни дни и дълга ученическа ваканция, са идеални за посещение на Родопите, планината, която крие най-много тайни.


Намери своята история

От категорията

Състоянието на Пеле се стабилизира, скоро го местят в обикновена болнична стая (Снимка)

-1426950076.jpg

Проблемът е бил открит при рутинни медицински прегледи. Бизнес мениджърът на ...

14 септ. 2021 | 14:25

Григор Димитров със сериозен срив в световната ранглиста

-1601569423.jpg

№1 в света продължава да бъде загубилият на финала на US Open Новак Джокович, ...

13 септ. 2021 | 11:52

Борислав Михайлов беше предложен за президент на БФС от "Локомотив" София

-1422025868.jpg

Като основен конкурент на Михайлов се очертава Димитър Бербатов. Неговата ...

23 септ. 2021 | 15:08

Бербатов: 20 дни преди конгреса няма правила за провеждането му

-1619529987.png

За съжаление това, което предвижда уставът на федерацията, не е достатъчно, за ...

23 септ. 2021 | 15:04