Освободеният убиец Джок Полфрийман

Съдебният акт е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение, категорични са те

Тримата съдии, пуснали предсрочно убиеца Полфрийман: Той трябва да бъде незабавно освободен!

1947 | 9 окт. 2019 | 20:06

Становището на апелативните магистрати Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева е публикувано в сайта на съда


Постановеният на 19 септември тази година съдебен акт, с който за Джок Полфрийман е определено предсрочно условно освобождаване, е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение. Това посочва в свое становище тричленният състав на САС с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, постановили определението, предаде Канал 3.

Становището е публикувано на сайта на съда. "Инициираната с искането на главния прокурор процедура за възобновяване на делото не променя този факт", се посочва още в него.

Съдиите допълват, че всякакви спекулации по повод изпълнението на предсрочното освобождаване, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по искането за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред.

"Ако са налице други основания за задържането на чуждия гражданин, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват именно те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция. В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат. В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени. Това, а не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция", заявяват съдиите.

И отбелязват, че те са конституционно натоварени със задължението за защита правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата и считат за свой "неотменим дълг" да информират обществото за тези факти.

Съдебният състав допълва още, че на този етап никой от членовете му не разполага с възможност да коментира огласените различни твърдения за пристрастност, защото е налице дело пред ВКС, където трябва да се реши дали делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман да бъде възобновено.

 


От категорията

Само за ден хванаха 805 шофьори без винетки с камерите на тол системата (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1582014457.jpg

Ако платите компенсаторна такса, ще спестите доста пари, тъй като тя е 70 лева ...

18 февр. 2020 | 10:26

Взрив избухна в дома на бивш военен

-1480237093.jpg

Мъжът работил с флекс, а от искрите избухнал пожар

18 февр. 2020 | 09:28

Над 6 тона месо с изтекъл срок на годност е иззето при специализирана операция в Плевен

Снимка Архив-1461558388.jpg

Операцията е проведена с участието на служители МВР – Плевен, на Областна ...

18 февр. 2020 | 11:56

Съдийската колегия на ВСС решава за съдия Андон Миталов днес

Сн. БГНЕС-1582015707.png

Според Кирилов разрешавайки на разследвания за шпионаж председател на движение ...

18 февр. 2020 | 10:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.