Анадолската агенция съобщава за хора, затрупани под развалините на няколко постройки, но част от тях вече са спасени.

Според "Катимерини" трусът е усетен и в Атина, на 300 км разстояние.

Трус с магнитуд 6.7 по Рихтер разлюля остров Родос, жертви и ранени в Измир

3965 | 30 окт. 2020 | 16:15

Любителски записи показат как над цели квартали в града се издигат облаци прах, най-вероятно от разрушени сгради. Анадолската агенция съобщава за хора, затрупани под развалините на няколко постройки, но част от тях вече са спасени.

Анадолската агенция съобщава за хора, затрупани под развалините на няколко постройки, но част от тях вече са спасени. -1604067388.jpgТрус с магнитуд 6.7 по Рихтер разлюля остров Родос, жертви и ранени в Измир-1604067481.jpg

Земетресение с магнитуд 6.7 по скалата на Рихтер разлюля остров Родос и Додеканезите в Гърция, предаде "Ройтерс". "Франс прес" цитира местни медии, според които на Самос се е образувало "миницунами".

В социалните мрежи се разпространява видео, на което се вижда как водата се оттегля от турско пристанище, повличайки яхти и лодки, както и такова с крайбрежни улици (твърди се, че са от Измир), залети с около 1 м вода.

Анадолската агенция съобщава за най-малко 4 жертви и 120 ранени в Измир, като според аварийните служби един от загиналите се е удавил. Поне 20 сгради са сринати там според кмета на града. Още преди изявлението му от града идваха кадри на напълно сринати многоетажни сгради. Любителски записи показат как над цели квартали в града се издигат облаци прах, най-вероятно от разрушени сгради. Анадолската агенция съобщава за хора, затрупани под развалините на няколко постройки, но част от тях вече са спасени.

Според Евро-средиземноморския сеизмологичен център трусът е усетен на дълбочина 5 км под земната повърхност.

Местни медии на остров Самос съобщават за нанесени щети по сгради и пътища. В. "Прото тема" пише, че малката дълбочина на труса е причина той да продължи дълго и да се усети дори в Албания и България. Вестникът цитира сеизмолози, според които се очакват вторични трусове, които може да продължат със седмици, макар критично висок да е рискът само в следващите 48 часа.

Според "Катимерини" трусът е усетен и в Атина, на 300 км разстояние.

Щетите стигат до Измир в Турция, тъй като епицентърът е едва на 17 км от града. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщава за поне 6 рухнали постройки, а на панорамни кадри в "Туитър" се вижда дим на няколко места в града.

В. "Сабах" показва кадри от ситуацията в Измир по време на труса. Според вестника, който описва "моментите на ужас" в града, той е усетен и в Истанбул, Маниса и Бодрум.

Американските данни оценяват силата му на 7 по Рихтер. Обществената телевизия ТRT също показа срутени сгради, а очевидци на "Ройтерс" разказват, че хиляди жители са излезли в паника още в началото на труса.

На Самос, освен данни за пострадали сгради, потребител в "Туитър" съобщава за съборена част от живописна църква. Жителите на острова с население 45 хил. души са помолени да избягват крайбрежни райони.

Увеличават се публикациите за мащаба на бедствието, включително с кадри от момента, в който рухва жилищен блок в Турция.

Гърция за момента изглежда по-малко засегната. И тя, и Франция вече предложиха помощ на Турция независимо от различията си в последно време. Европейският съюзе готов да предложи помощ и на двете страни според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.


От категорията

Навални е задържан: Делата срещу мен са скалъпени. Нямам от какво да се страхувам (Видео)

Кадър: Туйтър-1610908703.jpg

Това е най-хубавият ми ден за последните пет месеца. Много съм щастлив, че си ...

17 ян. 2021 | 20:34

Познатата у нас Виктория Нюланд става заместник-държавен секретар по политическите въпроси

Познатата у нас Виктория Нюланд e заместник-държавен секретар по политическите въпроси-1610866494.jpg

Новият американски президент ще има за мисия не само "да поправи" ...

17 ян. 2021 | 08:48

Шарл Мишел не изключва ваксинационни паспорти в ЕС

-1607625932.jpg

Той добави, че тази тема е чувствителна и трябва да бъде обсъдена, което ще ...

17 ян. 2021 | 22:03

Навални се връща в Русия с "Победа", хиляди ще го чакат на летището, власттите ще го арестуват

-1598429613.jpg

Очаква се тази вечер след 5-месечен престой в Германия в Русия да се завърне ...

17 ян. 2021 | 08:33