Институтът на районните инспектори отдавна е изживял своето време, смята главният прокурор

Цацаров: Убийството на Петър Христов и опитът за убийство на данъчен са планирани от дълго време

3676 | 11 ян. 2018 | 16:50

Във връзка с наслагването на криминални престъпления от началото на годината, Цацаров посочи, че то няма връзка със започващото председателство


Що се отнася до последния разстрел, свързвам го също така и с опита за убийство на данъчния инспектор, доказателства на този етап показват, че това са престъпления, които са планирани в един продължителен период от време и е следвало да бъдат осъществени, когато е била налице възможност. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде агенция „Фокус“.

Във връзка с наслагването на криминални престъпления от началото на годината, Цацаров посочи, че то няма връзка със започващото председателство.

„На първо място какво се случва в човешката глава, както случаите в Нови Искър и каква житейска ситуация се ражда или възниква, е много трудно да бъде обосновано с това има или няма европейско председателство“, допълни Цацаров и посочи, че безоблачна криминогенна обстановка няма.

Институтът на районните инспектори отдавна е изживял своето време, заяви Цацаров в отговор на въпрос на народния представител от БСП Красимир Янков за дейността на районния инспектор. Главният прокурор посочи, че не може да участва в дебата за районния инспектор между управляващи и опозиция.

„По-скоро бих задал друг въпрос. Целта на тази дискусия е избистряне на някои законодателни решения. Не мислите ли, че институтът на районните инспектори отдавна е изживял своето време?“, попита Цацаров.

Той коментира, че тези структури са остатък от едно време, когато населението е регистрирано, организирано, известно. Цацаров посочи, че районният инспектор си е знаел контингента прекрасно.

„Сегашното време е далеч по-динамично в градовете, далеч по-трудно в селата и предполага много по-голяма мобилност и обезпеченост на районния инспектор, който в много случаи отговаря за три-четири села или се придвижва или с личен автомобил, или с мотоциклет, или с това, което автомобилният парк на МВР в градовете е отпуснал надолу по селата. За техническото му състояние въобще да не говорим. Казано по друг начин, ние струпваме върху районните инспектори огромно количество задачи и в същото време питаме защо не са ефективни. Защо не помислим за един съвсем друг модел на работа“, заяви Цацаров.

Той поясни, че моделът на работа е по-скоро трябва да е такъв, че полицията като такава да действа на територията на определени населени места и градове.

„В цялата останала територия на страната действа с абсолютно еднакви правомощия жандармерия. Територията на страната се разделя на съответни жандармерийски участъци и се осигурява на не повече от две-три населени места постоянно полицейско присъствие. Къде го има – в Турция и Испания“, каза главният прокурор.

Той поясни, че идеята е от предизборната кампания на БСП.

„Не е ли време да се мисли точно за такова решение?“, попита Цацаров.

 

Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” не разполага с капацитет за издирване на лица, каза още главният прокурор.

„Казано по друг начин ролята на Министерство на правосъдието се изразява в това да потърси лицето в съответния срок на съответния му последен известен адрес и да установи в немалка част от случаите, че го няма там и след това да прехвърли случая на МВР. Това води до губене на страшно много технологично време. Мисля си, че задържането на лицето трябва да се осъществява от МВР“, заяви Цацаров.

 


От категорията

Полицаи обискират дома му

Заловиха 24-годишният кмет на карловското село Войнягово с подкуп в джоба

Танковски е най-младият кмет в общината, по образование е хореограф. Снимка KarlovoBG.eu-1529329630.jpg

Тодор Танковски е най-младият кмет в общината, по образование е хореограф.

18 юни 2018 | 16:42

Брутален арест в София! Полицаи свалиха младеж от автобус и го повалиха на земята (видео)

Кадър: Фейсбук-1529318975.jpg

Момчето било без билет, задържано е заради псувни и обиди към полицаите

18 юни 2018 | 13:48

Държавата иска над 1 млн. лева от Петър Москов и колеги заради турските ваксини

Държавата иска над 1 млн. лева от Петър Москов и колеги -1529335318.jpg

Става въпрос за размяната на ваксини с Турция по време на мандата на Москов при ...

18 юни 2018 | 18:20

Мъжът пребил до смърт 19-годишната си приятелка в Айтос е направил пълни самопризнания

-1528781163.png

Двойката има дете на 2 години и 8 месеца, което е станало свидетел на случилото ...

18 юни 2018 | 09:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.