Институтът на районните инспектори отдавна е изживял своето време, смята главният прокурор

Цацаров: Убийството на Петър Христов и опитът за убийство на данъчен са планирани от дълго време

3307 | 11 ян. 2018 | 16:50

Във връзка с наслагването на криминални престъпления от началото на годината, Цацаров посочи, че то няма връзка със започващото председателство


Що се отнася до последния разстрел, свързвам го също така и с опита за убийство на данъчния инспектор, доказателства на този етап показват, че това са престъпления, които са планирани в един продължителен период от време и е следвало да бъдат осъществени, когато е била налице възможност. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде агенция „Фокус“.

Във връзка с наслагването на криминални престъпления от началото на годината, Цацаров посочи, че то няма връзка със започващото председателство.

„На първо място какво се случва в човешката глава, както случаите в Нови Искър и каква житейска ситуация се ражда или възниква, е много трудно да бъде обосновано с това има или няма европейско председателство“, допълни Цацаров и посочи, че безоблачна криминогенна обстановка няма.

Институтът на районните инспектори отдавна е изживял своето време, заяви Цацаров в отговор на въпрос на народния представител от БСП Красимир Янков за дейността на районния инспектор. Главният прокурор посочи, че не може да участва в дебата за районния инспектор между управляващи и опозиция.

„По-скоро бих задал друг въпрос. Целта на тази дискусия е избистряне на някои законодателни решения. Не мислите ли, че институтът на районните инспектори отдавна е изживял своето време?“, попита Цацаров.

Той коментира, че тези структури са остатък от едно време, когато населението е регистрирано, организирано, известно. Цацаров посочи, че районният инспектор си е знаел контингента прекрасно.

„Сегашното време е далеч по-динамично в градовете, далеч по-трудно в селата и предполага много по-голяма мобилност и обезпеченост на районния инспектор, който в много случаи отговаря за три-четири села или се придвижва или с личен автомобил, или с мотоциклет, или с това, което автомобилният парк на МВР в градовете е отпуснал надолу по селата. За техническото му състояние въобще да не говорим. Казано по друг начин, ние струпваме върху районните инспектори огромно количество задачи и в същото време питаме защо не са ефективни. Защо не помислим за един съвсем друг модел на работа“, заяви Цацаров.

Той поясни, че моделът на работа е по-скоро трябва да е такъв, че полицията като такава да действа на територията на определени населени места и градове.

„В цялата останала територия на страната действа с абсолютно еднакви правомощия жандармерия. Територията на страната се разделя на съответни жандармерийски участъци и се осигурява на не повече от две-три населени места постоянно полицейско присъствие. Къде го има – в Турция и Испания“, каза главният прокурор.

Той поясни, че идеята е от предизборната кампания на БСП.

„Не е ли време да се мисли точно за такова решение?“, попита Цацаров.

 

Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” не разполага с капацитет за издирване на лица, каза още главният прокурор.

„Казано по друг начин ролята на Министерство на правосъдието се изразява в това да потърси лицето в съответния срок на съответния му последен известен адрес и да установи в немалка част от случаите, че го няма там и след това да прехвърли случая на МВР. Това води до губене на страшно много технологично време. Мисля си, че задържането на лицето трябва да се осъществява от МВР“, заяви Цацаров.

 


От категорията

Прокуратурата е отказала да образува дело по доклада на ДАНС за БАЦИС

Румяна Арнаудова -1507727911.jpg

На 16 януари БСП обяви започване на инициатива за разсекретяване на доклада на ...

18 ян. 2018 | 17:36

Цацаров разпореди мащабна проверка за изпълнение на присъди, по които не са задържани осъдени лица

-1511460759.jpg

Проверката цели и установяване на затруднения, пропуски и нарушения, както и ...

18 ян. 2018 | 12:01

Окончателно отнеха допуска до класифицирана информация на Георги Гатев

Окончателно отнеха допуска до класифицирана информация на Георги Гатев-1516295118.jpg

Парламентът следва да избере нов член на Бюрото за контрол на подслушванията. С ...

18 ян. 2018 | 19:02

Прокуратурата подхваща газовите уредби в автомобилите

-1516268613.jpg

Има съмнения за неспазване на нормативно установени изисквания при ...

18 ян. 2018 | 11:41

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018