Сотир Цацаров и главният прокурор на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма /DIICOT/ в Румъния Феликс Бънила подписаха Споразумение за сътрудничество. Снимка Прокуратура на Р България

Създава се механизъм за ускорен обмен на информация, както и за създаване на съвместни екипи за разследване

Цацаров подписа споразумение за сътрудничество с DIICOT

798 | 12 юни 2019 | 12:41

Главния прокурор Сотир Цацаров е в Румъния, по покана на ръководителя на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT) г-н Феликс Бънила


Днес, 12 юни 2019 г., в Букурещ, главният прокурор Сотир Цацаров и главният прокурор на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма /DIICOT/ в Румъния Феликс Бънила подписаха Споразумение за сътрудничество. Споразумението предвижда директни контакти между двете прокуратури и пряко сътрудничество в разследвания с предмет организирана престъпност /включително контрабанда, трафик на хора, трафик на наркотици/, тероризъм и други тежки престъпления, извършени на територията на двете страни. Създава се механизъм за ускорен обмен на информация, изпълнение на искания за правна помощ /Европейски заповеди за арест и за разследване/, както и за създаване на съвместни екипи за разследване /СЕР/. Предвижда се също професионално сътрудничество, свързано с общо обучение и проекти. Споразумението създава основа за пряко взаимодействие между Специализираната прокуратура и DIICOT, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

 

Споразумението за сътрудничество е подписано в рамките на посещението на главния прокурор Сотир Цацаров в Румъния, по покана на ръководителя на DIICOT г-н Феликс Бънила. В състава на българската делегация са заместник – главният прокурор Иван Гешев и завеждащият отдел „Международен“ във ВКП Цветомир Йосифов. Предмет на обсъждане между българските и румънските прокурори са и текущи наказателни производства от взаимен интерес.

 

Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма към Прокуратурата при Върховния касационен съд на Република Румъния е самостоятелна структура в рамките на румънската прокуратура, която се ръководи от главен прокурор /Феликс Банила – от 23.07.2018 г./. Прокурорите от DIICOT ръководят разследването и осъществяват функциите на държавното обвинение по дела за организирана престъпност и тероризъм. Дирекцията има специализирани служби /отдели/ за организирана престъпност, трафик на наркотици, киберпрестъпност, финансови и данъчни престъпления, тероризъм и престъпления против националната сигурност. DIICOT е част от Националната система за превенция и противодействие на тероризма, създадена в Република Румъния с отделен закон през 2004 г. Освен централна, Дирекцията има и териториална структура – 14 териториални служби и 26 местни бюра.

 


От категорията

Лозан Панов с поредна политическа провокация

-1554126012.jpg

Председателят на Върховния касационен съд ще е домакин на дискусия "Когато ...

25 юни 2019 | 16:47

Вижте как ГДБОП и ДАНС разбиха бандата за трафик на мигранти (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимки: МВР-1561463795.jpg

Операцията е координирана и осъществена с аналитичната подкрепа на Европол, тя ...

25 юни 2019 | 14:56

Младен Маринов за зачестилите катастрофи с фатален край: Целият наличен състав е на пътя

Министър Младен Маринов-1559552749.jpg

В непрекъсната координация сме с новата агенция за пътна безопасност, коментира ...

25 юни 2019 | 20:27

Незагасена цигара подпали влака от Варна за София

-1480949205.jpg

Възпламеняването е станало в санитарното помещение на третия вагон. Не е имало ...

25 юни 2019 | 19:56

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.